Advokater efter DR-afsløring: 'Regeringen forskelsbehandler kvinder i Syrien'

- Man må da glæde sig over hver eneste, der kommer hjem hurtigt. Men det sætter de andre i en ubehagelig situation, lyder det fra en af advokaterne.

Begge advokater mener, at regeringen forskelsbehandler kvinderne i lejrene. (ARKIV). (Foto: © ALI HASHISHO, Ritzau Scanpix)

Det er forskelsbehandling af kvinderne.

Så klart lyder anklagen fra to advokater, som begge repræsenterer kvinder, der lige nu er tilbageholdt i syriske fangelejre, fordi de ifølge myndighederne har tilsluttet sig terrorgruppen Islamisk Stat.

Advokaterne reagerer på, at DR i aftes kunne fortælle, at én kvinde får lov til at komme hjem til Danmark, selvom hun ifølge myndighedernes vurdering har dobbelt statsborgerskab, og dermed ifølge statsministeren 'skal blive væk i al fremtid'.

Imens må fire andre kvinder, der også havde dobbelt statsborgerskab, blive i lejrene.

- Jeg er meget forundret. Jeg kan ikke se, hvordan myndighederne kan slippe af med så klar en forskelsbehandling, siger forsvarsadvokat Bjørn Elmquist.

- Man må da glæde sig over hver eneste, der kommer hjem hurtigt. Men det sætter de andre i en ubehagelig situation. Jeg vil ikke gøre vrøvl over, at den her kvinde kommer hjem. Det manglede bare. Men det bør de andre fire kvinder så også, siger han.

'Faldet til jorden med et brag'

En anden af de advokater, som også repræsenterer en af de afviste kvinder, er Knud Foldschack.

Han mener, at regeringens hovedargument for at efterlade fire kvinder i de syriske fangelejre, er væk.

- Hele regeringens hovedargument er væk. Man kan ikke sige, at én person med dobbelt statsborgerskab godt kan komme hjem, når nogle andre ikke kan.

- Den spindelsvævstynde argumentation fra regeringens side er faldet til jorden med et brag. Man må tage konsekvensen af det her. Det er vanvittigt både politisk og juridisk at sortere folk på den her måde, siger Knud Foldschak.

Han slår dog også fast, at han er glad på den ene kvindes vegne over, at hun får lov at komme retur til Danmark.

DR Nyheder har bedt om en kommentar fra advokat Tyge Trier, der repræsenterer kvinden og hendes børn.

Han har ingen kommentarer til sagen eller til de juridiske regler om statsborgerskab og eventuelt tab af statsborgerskab.

'Jeg er i Syrien lige nu - grotesk virkelighed'

Udover at Knud Foldschack selv og hans advokatkontor repræsenterer tre af de personer, der har fået frataget deres statsborgerskab administrativt, er han også talsperson og medstifter af organisationen 'Repatriate The Children - Denmark'.

Organisationen arbejder på at få de danske børn og deres familier hjem. De besøger lige nu Syrien og de danske kvinder og deres børn i fangelejrene.

- Vi er i Syrien i øjeblikket. Vi ser den groteske virkelighed. Vi taler med syge danske børn og deres mødre, som ikke må komme hjem, siger Knud Foldschack.

- De kvinder, som ikke kommer med hjem, de forstår jo ikke det her.

Der er tre kvinder med fem børn og én enlig kvinde i lejrene, som lige nu ikke ser ud til at komme tilbage til Danmark.

De danske myndigheder har tilbudt at hjemtage de fem danske børn uden deres mødre.

Det har mødrene ikke villet give accept til. Læger har vurderet, at det vil skade børnene.

Der er både danske børn og børn fra andre lande i den store fangelejr al-Hol i Syrien. (Foto: © Marie Andersen Klareskov, DR)

Ministerium havde kendskab til oplysning i flere år

Selvom Folketingets partier ifølge DR Nyheders først er blevet orienteret om situationen i august i år, så har Udlændinge- og Integrationsministeriet kendt til oplysningen om kvindens dobbelte statsborgerskab i flere år.

Det bekræfter de i et skriftligt svar over for DR Nyheder mandag aften.

I første omgang vurderede ministeriet, at kvinden havde mistet sit andet statsborgerskab, da hun blev dansk statsborger.

- Omkring årsskiftet 2019/2020 oplyste et familiemedlem, at kvinden var statsborger i et andet land end Danmark. Oplysningen fik dog ikke ministeriet til at ændre vurdering, lyder det.

Det skete først i sommer i år, da ministeriet undersøgte sagen igen og satte en advokat i kvindens fødeland til at gennemgå reglerne.

- På den baggrund er det nu Udlændinge- og Integrationsministeriets vurdering, at kvinden ikke i praksis har fortabt sin andet statsborgerskab og således er dobbelt statsborger.

Kvinden får dog alligevel lov til at komme hjem, da hun er blevet tilbudt at komme retur.

- Den beslutning står vi ved. Også selvom det betyder, at det formentlig først vil blive afgjort i en dansk retssal, om en af mødrene kan fratages sit danske statsborgerskab, siger Mattias Tesfaye (S) i et skriftligt svar.