Advokat vil have Ahmed Samsam-sag med i FE-kommission - blå blok vil ikke svare

Enhedslisten er positive over for, at også Samsam-sagen skal undersøges.

Ahmed Samsam blev i 2018 dømt for at have rejst til Syrien og tilslutte sig en terrorgruppe. På flere ture var han dog ifølge DR's oplysninger betalt af PET og FE.

Hvis en kommission får til opgave at undersøge, om efterretningstjenesterne har gjort alt efter bogen i FE-sagen, bør den også omfatte sagen om Ahmed Samsam.

Sådan lyder det fra Samsams advokat, Erbil Kaya.

Ahmed Samsam afsoner på femte år en dom for at have tilsluttet sig en terrorgruppe i Syrien.

Ifølge DR's oplysninger arbejdede han for blandt andre FE ved at indsamle oplysninger under sit ophold i Syrien.

Advokat Erbil Kaya mener, at det er endnu vigtigere at undersøge hans klients sag end Lars Findsens.

- Hvis Lars Findsens sag skal undersøges, så bør det i den grad også gælde Samsam-sagen. Har nogen undladt at fortælle, at han var agent?

- Det bliver i mine øjne verdens nemmeste sag for en kommission at opklare, siger han.

I bogen 'Spionchefen - erindringer fra celle 18' beskriver Lars Findsen, at han i januar 2020 holder møde om 'fremstillingen af faktuelle forhold' i en fortrolig sag.

Til mødet forsøger Barbara Bertelsen ifølge Findsen at 'fremstille Justitsministeriet bedre, end hvad der var belæg for'.

DR har tidligere beskrevet, at mødet drejde sig om Ahmed Samsam. Og det er den nyhed, som har fået Erbil Kaya til at reagere.

- Jeg mener, det bør undersøges, hvad der bliver sagt på det møde. For det er for eksempel strafbart, hvis man undlader at oplyse omstændigheder, der bestemt taler for, at en dømt er uskyldig, siger han.

Enhedslisten positive over for undersøgelse

Hos Enhedslisten mener forsvarsordfører Eva Flyvholm også, at sagen om Ahmed Samsam skal undersøges.

- Vi har fra Enhedslisten længe peget på, at sagen om Ahmed Samsam skal undersøges i sig selv. Og det ønsker vi stadigvæk, at den skal. Men det er selvfølgelig også oplagt at se på, om der er brudflader til Findsen- og FE-sagen, siger Eva Flyvholm.

- Vi hører blandt andet også, at Ahmed Samsams sag indgik i den runde, som cheferne for PET og FE i vinter tog til mediechefer for at fortælle, at sagerne kunne være farlige at skrive om.

Eva Flyholm opfordrer derfor både regeringen og blå blok til at lade sagen kulegrave.

- Det ser ikke klædeligt ud, hvis borgerlige politikere slet ikke er interesserede i at få undersøgt noget, hvis de selv risikerer at få håret i postkassen, siger hun.

Du kan få hele historien om, hvordan Lars Findsen blev hjemsendt, aflyttet og anholdt her:

Blå blok vil ikke svare endnu

Eva Flyvholm henviser til, at hverken Jakob Ellemann-Jensen (V) eller Søren Pape Poulsen (K) i dag på et pressemøde om FE-sagen ville tale om Samsams sag.

Søren Pape Poulsen (K) var justitsminister i en del af den periode, hvor sagen om Ahmed Samsam blev behandlet hos ministerierne.

De blå partier præsenterede på pressemødet deres oplæg til en FE-kommission, og her var Ahmed Samsam ikke nævnt.

- Nu skal vi have undersøgt, hvad hele baggrund for hjemsendelserne i FE-sagen er. Hvis andre sager er relevante i forhold til at få det belyst, må de andre sager være en del af det, sagde Jakob Ellemann (V).

Søren Pape Poulsen (K) var ikke videre meddelsom.

Lars Findsen beskriver i sin bog, at Barbara Bertelsen vil fordreje fakta og fremstille Justitsministeriet bedre i en fortrolig sag, som PET og FE arbejdede med. Hvis det er sandt – bør det sagsforløb så ikke undersøges?

- Hvad der måtte være af alle mulige andre sager, man mener, der skal kigges på, må vi forholde os til efterfølgende.

Men vil Konservative afvise, at sagen skal undersøges?

- Jeg vil slet ikke kommentere på den sag nu, sagde Søren Pape Poulsen

Da justitsminister Mattias Tesfaye (S) i sidste uge erkendte, at FE-sagen bør undersøges, sagde han blandt andet, at borgerne skal kunne vide, om alt er foregået efter bogen i efterretningstjenesterne.

- Vi har virkelig brug for gode efterretningstjenester af hensyn til danske virksomheder, udsendte soldater, statens og befolkningens sikkerhed. Det er et spørgsmål om tillid til efterretningstjenesterne, siger justitsministeren.

- Der er fra nogle sider rejst en usikkerhed, og der tror jeg, det vil være gavnligt, at nogle uafhængige ser på det. Det vil være gavnligt for genopbygningen af tilliden.

DR forsøger at få en kommentar fra regeringen og dens støtteparti om en undersøgelse af Ahmed Samsam-sagen.