Det kan have haft betydning for efterforskningen af drabet på Emilie Meng, at der har været alvorlige fejl i politiets teledata.
Det vurderer Mai-Brit Storm Thygesen, der er bistandsadvokat for familien.
- På baggrund af de nye oplysninger så bliver jeg meget nervøs for, at det kan have haft fatale konsekvenser for Emilie Meng-efterforskningen, siger hun.
I dag er det nemlig kommet frem, at der er fundet fejl i de geografiske koordinater for telemasters placering. Og ifølge Mai-Brit Storm Thygesen kan det i yderste konsekvens have betydet, at politiet har udelukket Emilie Mengs drabsmand på et fejlagtigt grundlag.
- Det kan konkret have betydet, at hvis politiet har haft en konkret person i søgelyset og har set på, hvor personen har været på gerningstidspunktet ved hjælp af teledata - hvis der så er fejl i den oplysning, så kan det have udelukket en gerningsmand, som ellers kunne have være oplagt, siger Mai-Brit Storm Thygesen.
Har allerede fået udskudt retssag
Advokat Mai-Brit Storm Thygesen har allerede mærket konsekvenserne af fejlene. Rigsadvokaten har nemlig besluttet, at teledata ikke kan bruges som bevis de næste to måneder - ligesom retten skal tage stilling til, om varetægsfængslede skal løslades, hvis fængslingen bygger på teledata-oplysninger. En udvikling, som justitsminister Nick Hækkerup (S) kalder alvorlig.
Advokaten var i dag i retten på Frederiksberg i en større bandesag. Men sagen kommer langt fra til at følge tidsplanen, da sagens dommer udskød nævningesagen på ubestemt tid.
Det skyldes, at beviserne mod de tiltalte blandt andet bygger på teledata-oplysninger. Med andre ord kan teledata have vist, at en formodet gerningsmand har været et sted, hvor han i virkeligheden ikke har været.
- Vi har fået berammet et nyt retsmøde, hvor vi forsvarere har bedt om at få alle de tiltalte løsladt. Vi mener ikke, at de kan sidde varetægtsfængslet på ubestemt tid, og der er ikke nogen, der ved, hvad der er ret og vrang omkring teledata, siger advokaten.
Har haft en mistanke
Du har været forsvarer i adskillige straffesager. Når du tænker tilbage, hvad gør du dig så af tanker om bevisførelsen med teledata?
- Jeg sidder lige nu og gransker min hjerne for de sager, som er blevet afgjort på teleoplysninger, og hvor der har været en usikkerhed om, hvor min klient reelt har befundet sig. Jeg er simpelthen nødt til at gå tilbage i arkiverne og finde de sager frem, siger Mai Brit-Storm Thygesen og fortsætter:
- Jeg har haft sager, hvor jeg har haft en mistanke om, at noget har været galt, og vi kan selvfølgelig ikke tillade, at nogle er blevet dømt forkert.
Hvis du selv skulle sætte ord på, hvad vil du så kalde denne her sag - også set i lyset af den seneste udvikling?
- Jeg vil kalde det en retsskandale. Det er en skandale, hvis der er fejl og så stor usikkerhed i den type bevis, som bruges i størstedelen af alle straffesager, siger hun.