En 42-årig nordjysk mand kan blive reddet, før den juridiske hammer falder i næste uge, når Folketinget fredag efter alt at dømme afskaffer den såkaldte blasfemibestemmelse i straffeloven.
Manden har siden den 22. februar i år været tiltalt for at afbrænde koranen. En afbrænding, som manden selv har dokumenteret og lagt i en offentlig gruppe på Facebook den 27. december 2015.
Men med hele regeringens entydige beslutning om at droppe blasfemi-bestemmelsen, forventer den 42-åriges advokat, Rasmus Paludan, at sagen bliver droppet.
- Jeg venter på at blive ringet op af anklageren, som jeg har lagt en besked til. Jeg har tænkt mig at sige til hende, at vi skal aflyse retsmødet i næste uge. Det er en helt ny situation, og så mener jeg, at anklagemyndigheden skal overveje sin position, siger han.
Den 42-årige mand skal efter planen møde op i Retten i Aalborg på onsdag og torsdag i næste uge, hvor han er tiltalt for koran-afbrændingen, som han dokumenterede i gruppen på Facebook i form af en video ledsaget af ordene:
” Tænk på jeres nabo, det stinker når den brænder.”
Det er første gang siden 1971, anklagemyndigheden har rejst en sag om blasfemi efter den 151 år gamle bestemmelse, der på fredag efter alt at dømme, er fortid.
Retsmøder skal aflyses
I første omgang ønsker Rasmus Paludan at få de berammede retsmøder i Aalborg aflyst i næste uge.
- Det skal gå gennem statsadvokaten i Viborg, Nordjyllands Politi og Rigsadvokaten i København, siger han.
At overvejelserne er i gang bekræfter statsadvokat Jan Reckendorff fra Statsadvokaten i Viborg. Han ønsker ikke at udtale sig om overvejelserne, men henviser til Rigsadvokaten, der ved hjælp af Twitter oplyser om overvejelserne:
”Om konkret blasfemisag: Anklagemyndigheden vil snarest vende tilbage med oplysning om konsekvenserne af en straffelovsændring.”
Rasmus Paludan erkender, at sagen fortsat kan føres i retten, men han henviser til, at det vil være langt sværere for retten at dømme hans klient for noget, der ikke længere er ulovligt. Samtidig henviser han til, at anklagemyndigheden kan have rejst sagen for at få klarlagt, hvorvidt blasfemi-paragraffen fortsat var gældende. Det spørgsmål har Folketinget nu valgt at tage stilling til.
- Anklagemyndigheden opererer under opportunitetsprincippet, der går ud på, man skal føre sager, hvor man får mest effekt for ressourcerne. Min opfattelse er, at man kan få mere effekt for ressourcerne i andre sager, end i en sag hvor Folketinget har vedtaget, det skal være lovligt, siger Rasmus Paludan.
Sagen er den blot fjerde, der er rejst under straffelovens blasfemiparagraf (§140).
- •
1938: Fire personer blev dømt i Østre Landsret for på offentligt ophængte plakater og i offentligt udgivne skrifter at have drevet spot med og forhånet det jødiske trossamfunds troslærdomme.
- •
1946: To personer modtog en bøde for at have foretaget en ”dåbshandling” under et københavnsk maskebal.
- •
1971: To programchefer fra Danmarks Radio frifundet af Gladsaxe Ret for tv- og radioudsendelser, hvor kunstneren Trille fremførte visen ”Ham Gud” eller ”Øjet”.