Sundhedsstyrelsen blev ikke kun advaret om, at en hjerneskadet psykiater udskrev alt for meget medicin til flere af sine patienter.
Flere advarsler fra kommuner og misbrugscentre handlede også om, at store mængder medicin blev solgt videre på gadeplan.
Det viser dokumenter, som DR Nyheder har fået indsigt i.
Stort omløb af ritalin i Thisted
I et dokument fra maj 2010 fremgår det, at Thisted Kommune har oplyst til Sundhedsstyrelsens embedslæger, at man er betænkelig ved, at psykiateren ordinerer ADHD-medicinen ritalin til 12 misbrugere tilknyttet et misbrugscenter, fordi "der er et stort omløb af tabletterne ritalin på gaden".
I august 2010 bliver embedslægerne igen kontaktet af Thisted Kommune. En leder, der arbejder med misbrugere, fortæller blandt andet, at psykiateren udskriver ekstra ritalin, og at:
"Vi oplever i perioder store mængder af ritalin i området."
Bekymring i Ringkøbing-Skjern
Psykiaterens høje udskrivninger af medicin til misbrugere får også medarbejdere i Ringkøbing-Skjern Kommune til at kontakte embedslægerne. I august 2010 skriver en leder af misbrugsbehandlingen i kommunen, at:
"En klient praler med, at han kan få udleveret alt den medicin, han ønsker af (psykiateren red.)"
Og
"Klienter har oplyst, at de kan få udleveret medicin uden recept fra (psykiateren red.)."
I april 2011 slår en anden medarbejder i Ringkøbing-Skjern Kommune alarm over for embedslægerne om psykiaterens måde at ordinere medicin på. Vedkommende skriver:
"Vi er meget bekymrede. Dels over, at der bliver skabt afhængighed hos borgerne, men også at de får så meget, at de kan sælge af det."
Patient byttede piller til heroin
Lars Gjern Andersen en af de patienter, der fik alt for mange piller af den hjerneskadede psykiater. Han måtte egentlig kun få seks benzodiazepiner om dagen, men fik langt flere ordineret og solgte dem videre eller byttede dem til heroin.
- Jeg endte op i, at jeg tog cirka 300 (piller red.) om ugen, mens det var på sit højeste. Og nogle gange fik jeg endda flere udskrevet, så jeg kunne sælge dem og bruge dem til mit misbrug, siger han.
Tilsynet har fejlet
Selvom misbrugscentrene og de to kommuner rejste deres bekymring over for Sundhedsstyrelsens embedslæger, gik der lang tid, før psykiateren først fik frataget retten til at udskrive afhængighedsskabende medicin og siden frataget sin autorisation midlertidigt.
Det er endnu et eksempel på, at Sundhedsstyrelsens tilsyn har fejlet, mener speciallæge i psykiatri og misbrugsekspert, Henrik Rindom:
- Når misbrugscentrene giver udtryk for en bekymring, skal det tages alvorligt. At det i den her situation ikke bliver taget alvorligt, er et problem. Vi har et problem med tilsynet, siger Henrik Rindom.
Psykiateren fik i maj 2013 frataget sin autorisation i to år. Hans autorisation træder i kraft igen 8. maj i år - med mindre Sundhedsstyrelsen forinden har indbragt sagen for en domstol.
Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk
Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.