Hvis du har et barn på mellem to og seks år, bør det vaccineres mod influenza. Sådan har opfordringen fra sundhedsmyndighederne til forældre lydt siden september.
Det er dog langt fra alle forældre, der har ladet deres børn vaccinere mod influenza.
Kun 19 procent af børnene i aldersgruppen har fået vaccinationen. Og det er ikke nok, fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde i fredags.
Børnene slipper for at blive stukket, da vaccinationen til små børn gives som næsespray. Men der er en god grund til den lave tilslutning, siger Pelle Guldborg Hansen, der er adfærdsforsker ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab.
Når det kommer til ens børn, er forældre nemlig mindre villige til at efterleve anbefalinger, hvis de ikke selv kan se en mening med det eller selv mærker konsekvensen.
- Man løber ikke nogen risiko med sine børn bare for at redde nogle andre, siger han.
Hvorfor får flere børn ikke vaccinen?
Ifølge Miriam Wüst, seniorforsker ved VIVE, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, skyldes den lave tilslutning ikke, at forældre generelt er skeptiske over for vacciner, men derimod at influenzavaccinen er en ny vaccine.
- Det er ikke en vaccine, der indgår i børnevaccinationsprogrammet, og mange forældre er derfor i tvivl om, hvad afkastet er ved at få vaccinen. Er det så farligt, at mit barn får influenza? Hvad kan mit barn få gavn af ved den her vaccine?, siger Miriam Wüst.
Pelle Guldborg Hansen peger også på, at den lave vaccinetilslutning hænger sammen med, at forældre ikke kan se, hvorfor de skal give deres børn vaccinen.
- Hvorfor putte en vaccine i et barn, når der ikke er grund til det? Siger han, at nogle forældre måske vil være tilbøjelig til at tænke.
Han understreger, at mange forældre finder det naturstridigt at putte medicin i sunde og raske børn. Og det samme gælder for en vaccine, hvis ikke det direkte er til gavn for barnet.
Heunicke: For få børn har fået vaccinen
Tidligere var det kun børn i særlig risiko, eksempelvis børn med en kronisk sygdom, der blev tilbudt en gratis influenzavaccine.
Men regeringen har siden september opfordret til, at alle børn mellem to og seks år får vaccinen for at dæmpe influenzaepidemien i Danmark og lette presset på sundhedsvæsenet. Derfor har alle forældre til børn i aldersgruppen tidligere på året modtaget en mail i e-Boks med tilbud om en gratis vaccine.
Men for at få flere forældre til at tage imod tilbuddet, har regeringen nu gjort det nemmere for forældre at få deres børn vaccineret mod influenza.
- Nye regler træder i kraft, så børnevaccination mod influenza ikke kun kan foregå hos egen læge, men også på apoteket og på private vaccinationsklinikker. Man behøver ikke længere booke en tid hos sin læge for at få en gratis vaccine mod influenza til sine børn, lyder det fra Magnus Heunicke.
Det hjælper ikke at gøre vaccinen lettere tilgængelig
Spørger man Miriam Wüst, kan det sagtens have en effekt, at myndighederne vil gøre det nemmere for forældre at få deres børn vaccineret. Det gælder særligt de forældre, der har flere børn og som i forvejen har en hektisk hverdag.
Pelle Guldborg Hansen er dog mere skeptisk.
- Man kan godt gøre det muligt at blive vaccineret på et apotek, men hvis problemet er, at folk ikke kan se grunden til, at deres børn skal have vaccinen, så hjælper det ikke ret meget, siger han.
Øget tilslutning kræver klar kommunikation
Hvis tilslutningen skal op, mener Pelle Guldborg Thomsen, at anbefalingen i stedet skal komme fra lægen.
- Det er noget andet, hvis det er hos lægen, anbefalingen kommer fra, siger han og tilføjer, at vi generelt er mere autoritetstro, når anbefalingerne kommer fra fagpersoner end fra politikere.
Miriam Wüst fortæller også, at det kan være en hjælp, hvis informationen kommer fra de sundhedsfaglige personer, som har kontakt med forældrene og børnene.
Desuden understreger hun, at hvis man vil have flere forældre til at takke ja til tilbuddet, skal man gøre det klart for dem, hvorfor lige netop deres barn skal have vaccinen.
- Det er vigtigt at have en åben og ærlig kommunikation om, hvorfor man vil have det her skridt.
Formanden for den faglige sammenslutning af børnelæger, Dansk Pædiatrisk Selskab (DPS), Klaus Johansen har tidligere udtalt, at han opfordrer forældre til at give deres børn vaccinen, da den er sikker og beskytter mod influenza. Han mener, at forældre bør vaccinere deres børn af hensyn til samfundet og sundhedsvæsenet.