Det er knap et år siden, at en 40-årig benamputeret nigeriansk mand første gang blev trillet ind i Københavns Byret i en kørestol.
Det danske retssystem har nu talt, han er blevet dømt skyldig i at have voldt fare for danske soldater, og selv deler han og danske myndigheder kun ét ønske: Han skal hjem.
Men ganske absurd kan det vise sig, at de selv samme myndigheders papirarbejde nu forsinker netop det: Hjemsendelsen.
Otte måneder har den 40-årige nu ventet på, at myndighederne skal træffe en afgørelse om den benprotese, der skal gøre det muligt for ham at fortsætte sit liv i Nigeria.
Men stadig uden en afgørelse i sigte.
- Vi har hele tiden været meget uforstående over for, at den endelige regning for benprotesen er det, der skal trække ud, siger advokatfuldmægtig Emma Ring Damgaard fra Storm Thygesen Advokatfirma, der repræsenterer den 40-årige.
- Man kunne have givet ham benprotesen, han kunne have trænet op til sin udsendelse, og danske myndigheder kunne bagefter internt have fordelt regningen.
Amputeret efter ildkamp
Den 40-årige nigerianske mand fik sidste år sit ene ben amputeret ombord på fregatten Esbern Snare, efter han var involveret i en ildkamp mod danske soldater.
Sådan forløb det den 24. november 2021:
Den danske fregat var på anti-pirateri mission i Guineabugten ud for Vestafrika. Det udviklede sig til ildkamp, da de danske styrker forsøgte at stoppe et mistænkeligt fartøj.
Flere formodede pirater omkom under ildkampen, mens andre blev tilbageholdt. Senere blev de tilbageholdte sat på fri fod. Men på grund af sine fysiske skader var det nødvendigt at bringe den 40-årige til Danmark.
'Absurd' forsinkelse
Af samme årsag undrer det forsvarsadvokaten, at det fortsat er spørgsmålet om behandling og benprotese, der forhindrer, at sagen kan blive afsluttet.
- Han blev kun bragt til Danmark, fordi myndighederne i sin tid selv vurderede, at han havde brug for behandling her i landet. Derfor er det i min verden absurd, at man ikke behandler ham, og at det spørgsmål skal forsinke hele processen, når både min klient og myndighederne er enige om en ting: At han skal hjem, siger Emma Ring Damgaard.
Ifølge hende - og det samme har den 40-årige fortalt i Københavns Byret - er han blevet tilbudt en benprotese af danske myndigheder.
Men der er fortsat ikke sket noget i sagen - ifølge Storm Thygesen Advokatfirma fordi myndighederne skændes om, hvem der skal betale.
- Kriminalforsorgen sender os videre til Københavns Kommune, der sender os videre til Justitsministeriet, der igen sender os tilbage til Kriminalforsorgen.
- Det volder tilsyneladende myndighederne problemer at afklare, hvem der skal betale for benprotesen, fordi man anfører, at han opholder sig i Danmark på ulovligt grundlag, siger hun.
Kan ikke klare sig uden protese
Under hele den såkaldte pirat-sag har både politikere og myndigheder frygtet, at den 40-årige ville tage fast ophold i Danmark. Derfor forvirrer det hos Storm Thygesen Advokatfirma, at hjemrejsen nu trækker i langdrag.
- Hvis myndighederne ønsker ham hjem, så er der brug for, at nogle samler handsken op og løser problemet, så han kan få en benprotese og komme videre. I forvejen forklarer han, at det er svært at klare sig i Nigeria – og at det uden en protese vil være nærmest lig nul, siger hun.
Kriminalforsorgen udtaler i en skriftlig kommentar, at myndigheden har tavshedspligt i den slags personsager.
- Bevilling af hjælpemidler, herunder benproteser, samt betaling herfor sker efter servicelovens regler i kommunerne.
- Indsatte i de danske fængsler og arrester har ret til almindelig sundhedsbehandling, og Kriminalforsorgen sørger for, at indsatte tilses på sygehuset eller skadestuen, såfremt det er nødvendigt, skriver Kriminalforsorgen.
Se vores explainervideo om hele sagen her: