Regeringen og en række partier er blevet enige om at hæve den danske abortgrænse.
Fremover bliver det muligt at få en abort frem til udgangen af 18. uge af en graviditet. I dag er grænsen udgangen af 12. uge.
Derudover bliver de fem regionale abortsamråd med aftalen erstattet af et nationalt abortnævn. Samtidig får 15-17-årige mulighed for at få en abort uden forældresamtykke.
Det skriver Indenrigs- og Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse, som DR Nyheder er i besiddelse af.
Det er første gang i 50 år, der laves større regelændringer på abortområdet.
- Efter 50 år er det på tide, at abortreglerne følger med tiden, og vi styrker nu kvinders selvbestemmelsesret, udtaler sundhedsminister Sophie Løhde (V) i pressemeddelelsen.
- Sundhedsfagligt er der intet belæg for den nuværende ugegrænse, og der er heller ikke noget, som tyder på, at der vil komme betydeligt flere eller senere aborter ved at flytte ugegrænsen.
Aftalen er blevet indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet. Liberal Alliance og De Konservative er med i aftalen om at erstatte de fem regionale abortsamråd med et nyt nationalt abortnævn.
Har været længe undervejs
Abort har gennem flere år været et tilbagevendende emne på Christiansborg, som har delt vandene.
I september 2023 anbefalede Etisk Råd at hæve abortgrænsen. Her lød argumentet fra formand Leif Vestergaard, at en højere grænse vil give kvinder bedre tid og mulighed for at overveje en abort efter nakkefoldscanningen i uge 12.
Det var dog ikke et enigt råd, der kom med anbefalingen. Et flertal på ni ud af 17 medlemmer i rådet mente, at grænsen skulle ligge på 18 uger.
Fire medlemmer ville have grænsen på 15 uger, mens de sidste fire medlemmer vil fastholde den nuværende grænse på 12 uger.
I sidste uge kom det frem, at et flertal i Folketinget var klar til at trykke på knappen for at hæve abortgrænsen til 18. uge. I dag bliver aftalen så endeligt præsenteret.
Digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) kalder det "en historisk dag for kvinders ligestilling".
- Retten til fri abort er helt grundlæggende og afgørende for kvinders liv og muligheder. Rundt omkring i verden rulles den frihedsrettighed tilbage. I Danmark styrker vi i stedet kvinders ret til fri abort, og vi sikrer, at vores 50 år gamle lovgivning bliver tidssvarende, udtaler hun i pressemeddelelsen.
I dag foretages hovedparten af aborter medicinsk tidligt i graviditeten. Det har været medvirkende til, at der ikke længere er en betydeligt forøget risiko for den gravide forbundet med at få en abort, skriver Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Selvom en medicinsk abort alt andet lige er mindre indgribende end kirurgiske aborter, er det ud fra et sundhedsfagligt synspunkt sikkert at få foretaget en abort i Danmark – også efter uge 12.
Kvinders retssikkerhed styrkes med nationalt nævn
Det nye nationale abortnævn skal ifølge aftalepartierne styrke kvinders retssikkerhed ved at sikre en ensartet og gennemsigtig praksis i hele landet for afgørelser om senabort.
Der har tidligere været kritik af, at der regionalt har været forskelle på, hvor ofte de nuværende regionale råd har givet tilladelse til aborter. Og det er "uholdbart, at der er så store forskelle, alt afhængig af hvor man bor i Danmark", siger Sophie Løhde, der håber, at det nationale nævn kan rette op på forskellene.
I aftalen bliver det også muligt for 15-17-årige at få abort uden forældresamtykke. Partierne har lagt vægt på, at den seksuelle lavalder er 15 år, og at man derfor som 15-årig selv kan træffe egne valg om egen krop.
Derudover kan patienter fra de er fyldt 15 år selv give informeret samtykke til behandlinger i sundhedsvæsnet, som det står i den gældende sundhedslov, står der i pressemeddelelsen.
- At vælge om man skal have en abort, er en svær situation, og jeg håber, at de unge kvinder kan finde støtte hos deres forældre. Men hvis der er uenighed, skal det i sidste ende være den unge kvindes egen beslutning, om hun vil være mor, siger digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre.
De nye regler på abortområdet vil blive gennemført med en ændring af sundhedsloven. Lovforslaget vil ifølge ministeriet træde i kraft den 1. juni 2025.
Du kan følge reaktionerne på aftalen i vores liveblog her på dr.dk og på DRTV.