Der blev i går sat et foreløbigt punktum i sagen om det nye stadion i Aarhus' økonomi.
Det er blevet diskuteret, siden det kom frem, at stadionprojektet kommer til at koste cirka 250 millioner kroner mere end forventet.
Et flertal i byrådet - bestående af Socialdmeokratiet, Konservative, Venstre, LA, den radikale Rabih Azad Ahmad, løsgænger Bünyamin Simsek og Polly Dutschke fra Moderaterne stemte i aftes for en tillægsbevilling.
Byrådet har dermed sagt ja til at sætte omkring 200 millioner kroner ekstra af i kommunens budget for at dække udgifterne til det nye fodboldstadion.
Trælse penge at bruge
Borgmester fra Socialdemokratiet Anders Winnerskjold er tilfreds med løsningen, og at 21 ud af 31 medlemmer er med i aftalen.
- Vi har fundet nogle gode kompromiser. Jeg synes også, det er fornuftigt, at vi har fået en god risikostyring og får set på effektivisering, hvilket har været ønsket fra nogle partier.
Salling Fondene har dækket 40 millioner kroner af ekstraregningen - og Aarhus Kommune finder så penge lidt forskellige steder, siger Anders Winnerskjold. Blandt andet fra puljer på teknik, bygge og anlægsområdet.
- Men jeg er jo helt enig i, de her penge kunne man godt have brugt på noget andet, og derfor er det jo ikke særlig sjovt.
Udenfor aftalen står blandt andet Metin Lindved Aydin, politisk leder for Radikale Venstre. Han tror nemlig ikke på, at de lidt over 200 millioner kroner, som kommunen giver i tillægsbevilling, er nok til at løse projektets økonomiske udfordringer.
- Jeg tror ikke, de her overskridelser er slut. Langt fra. Vi kommer til at se ind i flere budgetoverskridelser, der skal findes på de kommunale budgetter, siger han.
Nervøsitet og forventningsglæde i nabolaget
En del af visionen for det nye stadion var at lukke vejene i Kongelunden for bilister. Til gengæld vil man gøre det lettere at komme til og fra stadion på cykel eller med offentlig transport.
Men projekter som dette bliver i første omgang udskudt. Borgmester Anders Winnerskjold har udtalt til DR, at det bliver realiseret, men at det ikke vides, om det bliver om 10, 30 eller 100 år.
Det bekymrer Hans Jørgen Petersen, som er formand for Aarhus Byfælled, der repræsenterer 200 husstande her i området.
- Vi har i forvejen kæmpe problemer i forhold til trafik og parkering. Vi har allerede villaveje, hvor hverken brand- eller redningsfolk kan komme til for biler. Et nyt stort stadion vil skabe kaos på kaos, siger han.
Det er dog ikke alle beboere i området, der er utilfredse ved tanken om at være nabo til et nyt stort stadion.
Jes Petersen er pensionist og bor i nærheden af stadionområdet, og han er glad for, at der nu endelig er kommet afklaring med projektet. Og så glæder han sig til at bo ved siden af det nye stadion.
- Det er spændende, og det ville have været ærgerligt at skære det ned til noget mindre. Det er noget, der skal stå i mange år og give en god oplevelse til os allesammen, siger han.
Han har samtidig fuld forståelse for, at bygningsprojektet nu er blevet dyrere, end hvad der først var forventet.
- Jeg tror, der er mange anlægsprojekter, der er udsat for det her med at, når man budgetterer, så tror man det bliver billigere, end hvad det rent faktisk kommer til at koste.
Den samlede pris for det nye stadion løber med ekstraregningen op i næsten 1 milliard kroner.