85 personer har meldt sig smittet i corona-app efter godt en uge

Alle, der tager offentlig transport, går til fodboldkampe, på restaurant eller står tæt i iskøen opfordres til at downloade appen.

Appen blev lanceret den 18. juni og er blevet hentet 563.000 gange. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Fredag havde i alt 85 personer har været inde i den nye app Smittestop og registreret sig som smittet med coronavirus.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en mail til DR.

Appen udkom den 18. juni, og godt en uge senere har over en halv million været inde og hente den ned på deres smartphones. Det helt præcise tal for antallet af downloads var i fredags 563.000.

Ministeriet har ikke et konkret mål for, hvor mange der skal have downloadet appen.

- Men det er klart, at appen vil få større effekt desto flere borgere, der vælger at downloade og anvende den, og derfor opfordrer ministeriet alle til at downloade appen, lyder det i mailen fra ministeriet.

- Danskere, der bruger offentlig transport, går på restaurant, tager til fodboldkamp eller står tæt i iskøen i de her dage, de skal meget gerne bruge appen - både yngre og ældre. Hver enkelt smittekæde, der stoppes ved hjælp af appen, er med til at bremse udbredelsen af Covid-19 i Danmark.

Børn og unge kan ikke registrere sig smittet

Lige præcis når det kommer til den yngre del af befolkningen, opstår der et lille problem. For at registrere sig som smittet, skal man bruge Nem-ID, og det har man ikke, hvis man er under 15 år.

Dermed kan en del af landets børn og teenagere ikke gå ind og registrere sig som smittet med coronavirus og på den måde advare dem, de har været tæt på, om at de kan være blevet udsat for smitte.

Se i denne trin-for-trin-guide, hvordan Smittestop virker:

Det er dog ikke en stor bekymring i Sundheds- og ældreministeriet.

- Den primære målgruppe for appen er unge over 15 og voksne. I forhold til børn er den vigtigste fordel ved appen, at de kan få en besked, hvis de har været i nærheden af en voksen smittet. Det kan man som forældre hjælpe sit barn til, skriver ministeriet i mailen, der fortsætter:

- Ministeriet opfordrer til, at forældre hjælper til, at også deres børn downloader appen, hvis de mener, at appen er relevant for dem. Men for børn under 15, som er smittet, gælder at besked om smitte foregår manuelt.

Supplement til manuel opsporing

Et studie fra Oxford University, der udkom i april, har ofte været oppe at vende i forbindelse med diskussionen om, hvornår en app til smitteopsporing er effektiv.

I den forbindelse har det været påstået, at forskerne bag kom frem til, at 60 procent af en befolkning skal bruge appen, hvis den virkelig skal have en effekt. Det har en talsmand for forskergruppen på Oxford University dog været ude og mane til jorden.

- Der har været meget fejlrapportering om effektiviteten, hvor det er blevet fremhævet, at apps kun virker ved 60 procent, hvilket ikke er tilfældet. Det begynder at have en beskyttende effekt allerede ved meget lavere niveauer, har Andrea Stewart fra Oxford University sagt til Technology Review.

Sundheds- og Ældreministeriet mener heller ikke, at man skal hæfte sig ved de 60 procent, eftersom Styrelsen for Patientsikkerhed hjælper smittede til at opspore deres nære kontakter.

- Appen skal være et digitalt supplement til manuel smitteopsporing, og den indgår som en del af den samlede smitteopsporings- og teststrategi. Appen bidrager med noget, som ingen af de øvrige tiltag kan i samme grad.

- Dermed er appen et vigtigt element i at reducere antallet, der smittes, og ministeriets vurdering er, at appen er værdifuld, så længe der er en risiko for smitte i samfundet, skriver ministeriet i en mail.