Markant fald i optaget på sygeplejerske- og pædagoguddannelserne

Uddannelses- og forskningsminister kalder fald på velfærdsuddannelserne dybt bekymrende.

De spændte ansøgere venter fortsat på svar. Det får de fleste omkring midnat. Det tal, der netop er blevet offentliggjort, er tallet for, hvor mange af ansøgerne, der er optaget samt, hvor mange, der har fået afslag. Illustration: Søren Winther Nørbæk.

I år er 60.034 personer blevet optaget på en videregående uddannelse. Det er det laveste antal optagne siden 2011, hvor cirka 59.600 personer blev optaget.

Særligt tegner der sig et dystert billede for de fire store velfærdsuddannelser, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver og lærer.

Især pædagog- og sygeplejerskestudierne er hårdt ramt. Her er der henholdsvis 15 og 18 procent færre optagne ansøgere sammenlignet med 2019.

Lærer- og socialrådgiveruddannelserne optager henholdsvis 11 og 10 procent færre ansøgere end i 2019.

- De her meget vigtige fag er rygraden i vores velfærdssamfund, og vi kommer i år til at have mange ledige studiepladser særligt på sygeplejerskeuddannelsen. Det er dybt bekymrende. Der er allerede nu problemer med at få besat mange af de ledige stillinger på området, så vi har brug for flere nye studerende, udtaler uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i en pressemeddelelse.

Regeringen oplyser i samme omgang, at man vil bede Reformkommissionen om at bidrage med anbefalinger til løsninger.

Rekordstort optag under corona

Det lave optag på videregående uddannelser skal dog ses i lyset af, at uddannelserne både i 2020 og 2021 havde et rekordstort optag.

Uddannelserne fik lov til at optage flere end normalt i de år, hvor unges muligheder for at holde sabbatår og rejse mildest talt var begrænset på grund af corona.

Den generelle søgning er faldet med 10 procent fra 2019, altså tiden fra før corona. Der er også færre optaget i år sammenlignet med 2019 - i år er der optaget 5.680 færre ansøgere end i 2019.

Først fra midnatstid og fremefter får de enkelte ansøgere at vide, om de er kommet ind eller har fået afslag.

De tal, der netop er blevet offentliggjort, er udelukkende en oversigt over, hvor mange der totalt er kommet ind og har fået afslag.

EVA: Flere årsager til fald

Men der er gode forklaringer på faldet, mener Bjarke Tarpgaard Hartkopf, konstitueret områdechef for afdeling for videregående uddannelser i evalueringsinstituttet EVA.

Det rekordhøje optag af studerende i både 2020 og 2021 gør nemlig puljen af studerende, der kan søge ind i år, mindre, lyder vurderingen.

- En del af forklaringen er, at der i 2020 og 2021 blev sluset flere ind på uddannelserne sammenlignet med tiden før corona. Dels fik uddannelserne lov til at optage flere, og dels kunne unge ikke komme ud at rejse, tage på højskole og tjene penge som mange unge ellers gerne vil.

En anden mulig forklaring er, at mange unge kan have følt sig spærret inde under corona, og derfor nu udnytter muligheden for eksempelvis at tage ud at rejse.

I år havde 41 procent af ansøgerne til videregående uddannelser haft tre sabbatår eller mere. Det tal lød på 33 procent i 2018.

- Samtidig er der højkonjunktur, og mange unge har rig mulighed for at få et job og tjene nogle penge, siger Bjarke Tarpgaard Hartkopf.