512 livsfarlige luftbomber er i nattens løb blevet stjålet fra en fyrværkerifabrik på Lolland. De såkaldte krysantemumbomber indeholder hver 1100 gram krudt.
Der er tale om fyrværkeri til professionelt brug, og det kan få skæbnesvangre konsekvenser, hvis luftbomberne ender hos uvidende, der anvender det som nytårsskyts.
100 meters sikkerhedsafstand
- Der er en sikkerhedsafstand på 100 meter ved de her bomber. Lunten er godt nok lang, men den brænder meget hurtigt, så man kan ikke nå væk, fortæller John Andersen, der er vagtchef hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Luftbomberne er blevet stjålet fra fyrværkerifabrikken Nordlys, som ligger i Torrig på det nordøstlige Lolland.
- De skal affyres fra nogle såkaldte bomberør, men dem har tyvene ikke fået med. De befinder sig i et andet rum, siger John Andersen.
Haft specialværktøj med
Tyveriet er formentlig sket i nattens mulm og mørke. Der har ikke været personale på stedet mellem klokken 16 fredag eftermiddag og klokken 7.20 lørdag morgen, så tyveriet er foregået i det tidsrum.
- Man har skaffet sig adgang ved at bryde en ståldør op, hvor man har haft værktøj med til at gøre det. Det er ikke sted, man bare lige kan komme ind, fortæller John Andersen.
Foreløbig står politiet uden spor af gerningsmændene. fyrværkerifabrikken ligger ganske afsides, så umiddelbart er der ingen vidner.
- Og der er desværre heller ikke noget videoovervågning på stedet, fortæller John Andersen.
Frygter de bliver solgt
Politiet frygter nu, at tyvene vil sælge bomberne til folk, som kan finde på at antænde dem.
- Selv om lunten er lang, brænder den på et sekund, og der kan man i hvert fald ikke nå 100 meter væk, og man risikerer at blive slået ihjel.
Ud over bomberne, der er omkring 15 centimeter i diameter, er der blevet stjålet 85 romerlys fra fabrikken.
Fyrværkerifabrikken Nordlys fremstiller fyrværkeri til festlige lejligheder, som for eksempel bryllupper.
Virksomheden har eksisteret siden 1891 og blev stiftet af fyrværker Christen Olsen. Ifølge virksomhedens hjemmeside var han inspireret af Tivolis store kunstfyrværker i 1800-taller Christian Høegh-Guldberg..