5 gode råd fra lægen: Sådan undgår du overvægt i graviditeten

Læs fødselslægens råd til en sund graviditet.

Foto: Colourbox. Grafik: Sys Abrahamsen, DR (Foto: © Foto: Colourbox. Grafik: Sys Abrahamsen, DR)

Overvægtige gravide har større risiko for blandt andet at få graviditetsbestinget diabetes og oplever oftere komplikationer ved fødslen.

Et nyt projekt på Slagelse Sygehus og Nordsjællands Hospital vil derfor gøre det lettere for gravide at holde en sund livsstil under graviditeten.

Forskerne, lægerne og jordemødrene bag projektet håber på, at et tilrettelagt forløb gennem blandt andet en ny app, vil være en hjælpende hånd til gravide, som gerne vil begrænse vægtstigningen under deres graviditet.

Ét af de ansigter, som de gravide vil møde i appen, tilhører Bjarke Lund Sørensen. Han er ledende obstetrisk overlæge på fødegangen i Slagelse og giver her sine råd til en sund graviditet.

1

Hold dig aktiv

(Foto: © Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix. Grafik: Sys Abrahamsen, DR)

Tag cyklen i stedet for at køre bil.

Den daglige motion er vigtig - både for at forbrænde kalorier og træne kroppen op til fødslen.

- Det kan jo også være, at man har lyst til at danse eller tage ud at svømme. Det er ikke afgørende. Det vigtige er, at man får daglig motion.

- Også for at man er lidt klar til fødslen, som jo kræver, at man er lidt i form, for det er en fysisk anstrengelse, siger Bjarke Lund Sørensen.

2

Pas på de hurtige kulhydrater

Ris, pasta og hvidt franskbrød. De "hvide" fødevarer indeholder ofte store mængder hurtige kulhydrater. Og dem skal man helst begrænse i sin kost, forklarer Bjarke Lund Sørensen.

- De hurtige kulhydrater bliver man meget hurtigt sulten af igen. Det er de søde ting, men også de hvide ting. Du kan i stedet spise nogle af de grove fødevarer og godt med fibre, så holder mætheden længere.

3

Spis flere og mindre måltider

(Foto: © Foto: Colourbox. Grafik: Sys Abrahamsen, DR)

For at undgå overspisning ved aftensmaden anbefaler overlægen flere og mindre måltider fordelt ud på dagen.

- Til hovedmåltiderne skal man helst ikke spise for store portioner. Man kan i stedet spise snacks imellem måltiderne, men helst noget, som ikke er meget kalorietæt, siger Bjarke Lund Sørensen

Han giver også et bud på en relativt let genvej til færre kalorier.

- Der er mange kalorier i fedtstof og i olie. Hvis man kan steger eller koger uden at bruge så meget fedt, så har man altså sparet nogle kalorier, siger han.

4

Undgå de naturlige kaloriebomber

(Foto: © Foto: Colourbox. Grafik: Sys Abrahamsen, DR)

Det er ikke kun forarbejdede fødevarer, som indeholder store mængder kalorier. Mere eller mindre naturlige føde- og drikkevarer kan også være bomber i store mængder.

- Sådan noget som juice tænker man måske er enormt sundt, men der er faktisk lige så mange kalorier i juice, som der er i øl.

- Også nødder og rosiner er faktisk meget kalorietætte, forklarer Bjarke Lund Sørensen.

5

Hvil dig og undgå at snacke

(Foto: © Foto: Colourbox. Grafik: Sys Abrahamsen, DR)

Kroppen har - også som gravid - brug for hvile.

- Det er vigtigt, at man får hvilet ud. For når man er træt, kommer man ofte til at snacke. Så er det altså bedre at tage sig en lur og sørge for at få sin nattesøvn og ikke blive mere frustreret over de uplanlagte snacks, siger Bjarke Lund Sørensen.