Et stigende antal danskere ved ikke, hvad der er op og ned på en computer. Hele 40 procent er it-analfabeter. Det vil myndigheder, fagbevægelse og erhvervsliv prøve at ændre f.eks. ved at sende flere på kursus.
En af dem er Kenneth Blankensteiner. Han er altmuligmand i et københavnsk firma og nødt til at bruge computer til daglig, men han er ikke særlig dus med dem.
- Jeg er 39 år, og dengang jeg gik i skole, var der jo ikke noget med computere. Det er irriterende, når man ikke kan finde ud af det.
Kenneth er langt fra den eneste, der har problemer. Over 40 procent af danskerne ved ikke, hvordan man sender en mail med en vedhæftet fil eller bruger en søgemaskine som Google. Og antallet af IT-analfabeter stiger ifølge Danmarks Statistik.
Kurser går for stærkt
Videnskabsministeriet vil i samarbejde med bl.a. Dansk Metal og Dansk Industri sende flere på kursus, men kurser er ikke altid lykken, mener Kenneth Blankensteiner.
- Jeg er blandt andet varmemester og var for nylig på kursus i et nyt program, vi skal bruge. Men når jeg skal være helt ærlig, forstod jeg ikke en pind af det. Det gik simpelthen for stærk.
Mette Rebsdorf er kundevejleder hos TDC og får tit fortvivlede opkald fra kursister på computerhold:
- Mange oplever, at det går alt for hurtigt på kurserne. Så ringer de herind for at få råd om helt almindelige ting som e-mail eller, hvordan man kommer på nettet.
Hun har et råd til arrangørerne af kurserne:
- Tag det roligt, vær bevidst om at kursisterne ikke kan nær så meget som dig selv.