4 ud af 10 om kræft: Man kan altid gå til lægen, hvis det bliver værre

Kræftens Bekæmpelse vil have os til at gå tidligere til lægen, for især mændene sidder stadig for tungt i stolen.

Kampagnen for at få flere til at gå til læge på grund af symptomer på tarmkræft har været en succes. (Foto: © DR, DR)

'Jeg kan altid gå til læge, hvis det bliver værre'.

Sådan svarer 41 procent af de adspurgte med symptomer på kræft i en rundspørge fra Kræftens Bekæmpelse, mens 25 procent mener, at man ikke skal være for pylret.

Især mænd venter for længe, og med en ny kampagne vil Kræftens Bekæmpelse have os tidligere til læge.

Vær opmærksom på forandringer

Vi skal være særligt opmærksom på syv symptomer, som dækker langt de fleste kræftformer: Blødning fra skede eller endetarm, knuder, hæshed, vægttab, modermærker og synkebesvær.

Ifølge Iben Holten, der er overlæge og projektleder i Kræftens Bekæmpelse, er mange af os opmærksomme på knuder i brystet og modermærker, mens det kniber mere med at holde øje med ændret afføring, vægttab og knuder på halsen.

- Man skal være opmærksom, hvis noget er anderledes, og gå til lægen, for kræft er ikke lig død. Det er ikke normalt at hoste i længere tid eller have blod i afføringen, så man må insistere på at blive udredt, siger hun.

Liv kan reddes

- Pointen er ikke, at man for eksempel skal opdage, at man har lungekræft. Pointen er, at man skal lægge mærke til forandringer, og så gå til læge, siger hun.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan 400 liv reddes hvert år, hvis patienter med lungekræft gik til lægen i stadium to i stedet for stadium fire.

Problemet er, at langt de fleste patienter ifølge Peter Qvortrup Geisling, DR's sundhedskorrespondent, ingen symptomer har på lungekræft, når de er i stadium to.

Iben Holten erkender, at langt de fleste ikke vil kunne mærke symptomer så tidligt, men nogle vil mærke forandringer.

Lungekræft har høj dødelighed

- Det må de gøre, for vi kan se på statistikkerne, at nogle bliver undersøgt i stadium to. Lungekræft har høj dødelighed, og der er mange patienter, derfor har vi valgt at fokusere på den patientgruppe, siger hun.

- Lungekræftpatienter i stadium fire har en dårlig prognose, så hvis vi kunne opdage i stadium to, ville vi kunne redde mange. I Australien har man haft succes med det, og vi havde succes med vores tyktarmskræft-kampagne. Mange gik til læge, blev henvist til en kikkertundersøgelse og senere operation, siger hun.