Idag offentliggjorde Region Nordjylland, at 230 stillinger på Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland bliver nedlagt. For hospitalerne mangler 304 millioner kroner i budgettet.
Sofie Staal Axelsen, som er næstforperson i foreningen Yngre Læger i Region Nordjylland frygter for konsekvenserne:
- Jeg er bekymret for, hvad det kommer til at betyde for vores arbejdsmiljø. For om der er folk, der kommer til at gå ned med stress og opsige deres stillinger, så vi kommer til at mangle endnu flere hænder,
Stillingerne skal findes i form af stillingsnedlæggelser, fyringer og omplaceringer. Og det kommer til at ramme både sygeplejersker, sosu'er, læger og andre faggrupper.
Ifølge Sofie Staal Axelsen er det er ikke kun medarbejderne, der kommer til at mærke besparelserne:
- I sidste ende er det også patienternes problem, fordi det kommer til at gå ud over dem.
Christina Windau Hay Lund, som er kredsforkvinde for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland, er også bekymret.
- Med det her spiller man hasard både med arbejdsmiljøet for medarbejderne og også med patientsikkerheden. Det giver jo sig selv, at når man er færre til at tage sig af patienterne, så er risikoen for fejl også større, siger hun
Konstitueret hospitalsdirektør på Aalborg Universitetshospital Per Christiansen understreger, at de nedlagte stillinger ikke får betydning for patienternes rettigheder og sikkerhed. Men de kommer til at kunne mærkes, siger han.
- Det går ud over serviceniveauet. Der er nogen, der kommer til at vente lidt længere i akutmodtagelsen, der er nogen, der også kommer til at vente lidt længere på deres røntgenundersøgelse eller behandling for deres mere godartede lidelse.
Tomme stole bliver fjernet helt
Ifølge Region Nordjylland skyldes det overskredne budget blandt andet stigende forbrugspriser, flere patienter og et stort forbrug af vikarer, fordi det har været en udfordring at rekruttere personale.
186 af de 304 stillinger er ikke besatte, og derfor er det reelt kun 44 medarbejdere, der enten bliver afskediget eller omplaceret. Men selvom stillingerne er ubesatte, er de ikke overflødige, siger Christina Windau Hay Lund:
- De mange ledige stillinger har betydet, at man har brugt vikarer eller man har bedt nogen om at arbejde ekstra, altså have overarbejde. Det forsvinder nu, nu kan man ikke længere hyre nogen ind, fordi lønmidlerne til det her også forsvinder.
Og ifølge Sofie Staal Axelsen lægger det ekstra pres på det sundhedspersonale, der er tilbage.
- Det er tomme stole, som nu bliver fjernet helt. Og det er ikke fordi, de funktioner ikke har været dækket før, de er bare blevet dækket af folk, der løber stærkere. Og nu kan jeg kun forestille mig, at vi skal løbe endnu stærkere, siger hun.
Svært at forstå logikken
Beskeden om de nedlagte stillinger i Nordjylland kommer samtidig med, at regeringen i dag præsenterede en lønpakke, der har til formål at skaffe og fastholde medarbejdere blandt andet på hospitalerne.
Og det hænger ikke særlig godt sammen, mener kredsforkvinde for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland, Christina Windau Hay Lund.
- Det virker jo ret absurd, at man afsætter så mange midler og har lavet så stor en aftale, og når man så tager ud lokalt og ser, jamen der er vi faktisk i gang med at nedlægge rigtig mange stillinger.
Det er mere end svært at forstå logikken, siger hun:
- På den ene side så har man en regering, der gerne vil tilskynde til, at man arbejder på fuld tid. Omvendt så har vi en region, som simpelthen ikke har pengene til at alle medarbejdere, der ønsker det, kommer på fuld tid.
Ifølge konstitueret hospitalsdirektør på Aalborg Universitetshospital Per Christiansen er besparelserne dog nødvendige.
- Jeg synes jo, det kunne være dejligt, hvis vi havde alle de penge i verden, vi kunne fantasere om at have. Men det har vi ikke, og vi har et budget, der skal overholdes. Også for at skabe en troværdighed omkring hospitalet, siger han.