I dag starter en officiel undersøgelse af et eksperiment, hvor 22 grønlandske børn blev adskilt fra deres familier og sat på et skib til Danmark i 1951.
De blev tvunget til at tale dansk og gå i dansk skole for at blive rollemodeller i et nyt tosproget skolesystem, men forsøget endte med at få store menneskelige konsekvenser.
- Det har skadet os for livet. Vi blev frarøvet alt – familie, sprog, land, hjem, søskende. Alt, har Helene Thiesen, der var et af de 22 grønlandske børn, tidligere fortalt DR Nyheder.
Det anerkender børne- og socialminister Mai Mercado (C) i en pressemeddelelse:
- Selvom der lå gode intentioner bag, så er der ingen tvivl om, at forløbet har haft store negative konsekvenser for en række af børnene, udtaler hun.
Der skal sættes punktum - men ikke siges undskyld
Efter et år i Danmark blev de nu 6-9-årige børn sendt tilbage til Grønland, hvor de fleste blev anbragt på børnehjem og kun måtte få besøg af deres familier om søndagen.
Den historiske udredning skal blandt andet undersøge beslutningforløb, børnenes livsforhold og de menneskelige konsekvenser.
- Det er vigtigt at forstå nuancerne i sagen, så vi kan forstå, hvad der virkelig skete. Jeg ser frem til at få sat et punktum i sagen. Det skylder vi de berørte børn og det grønlandske folk, udtaler Martha Abelsen, der er naalakkersuisoq (grønlandsk minister, red.) for Sundhed, Sociale Anliggender og Justitsområdet.
Børnene har bedt om en officiel undskyldning, men det har blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afvist at give dem.
Og undersøgelsen kommer næppe til at munde ud i en dansk undskyldning:
- Det handler ikke om at placere skyld, men om at vi alle bliver klogere på vores fælles historie, så vi sammen kan se fortiden i øjnene. Det tror jeg også er vigtigt for de mennesker, der har været berørt af denne sag, udtaler Mai Mercado.
Red Barnet og Røde Kors har undskyldt for deres andel af projektet.
Der er udgivet flere bøger om eksperimentet. Den første er Tine Brylds "I bedste mening", der blev til filmen "Eksperimentet" i 2010.