Hver gang én person dør af en arbejdsulykke - hvilket skete 56 gange i 2001- på en arbejdsplads i Danmark, dør næsten 35 gange så mange som følge af dårligt arbejdsmiljø.
Stress og andre arbejdsrelaterede sygdomme dræber nemlig hvert år omkring 2.000 danskere, skriver FN's arbejdsmarkedsorganisation ILO i fagforbundet FTF's netmagasin Resonans.
Hidtil lyder oplysninger på, at omkring 500 danskere hvert år dør som følge af dårligt arbejdsmiljø. Det er dog blot et skøn, da Danmarks Statistik ikke opgiver disse tal.
Nu viser det sig altså, at tallet er næsten fire gange så højt.
Ingen danske tal et problem
Formanden for fagforeningen FTF, Bente Sorgenfrey, synes, det er et problem, at der i Danmark ikke findes de rigtige beregningsmodeller.
Her opregner vi kun arbejdsulykker med dødelig udgang.
- Vi har ikke fokuseret på de dødsfald, der for eksempel opstår som følge af stress. Man får en blodprop på sit arbejde, fordi man er belastet, har nogle vanskelige kunder eller klienter i banken eller på socialkontoret eller som politimand. Nogle af de følger har vi slet ikke været godt nok opmærksomme på, siger Bente Sorgenfrey til Radioavisen.
Tallet reelt større
Tage Søndergård Kristensen, der er professor med speciale i stress og psykisk arbejdsmiljø på Arbejdsmiljøinstituttet, mener, at det tallet 2.000 nok er sat for lavt.
Af de 50.000 danskere, der dør hvert år, mener han, at hver 10. dødsfald skyldes stress på jobbet.
- Når vi snakker arbejdsbetingede hjertesygdomme, så er det først og fremmest psykisk arbejdsmiljø, altså stress, udbrændthed og den slags. Så er det skifteholdsarbejde og til en hvis grad kemiske ting, som for eksempel passiv rygning og den slags, siger Tage Søndergård Kristensen.
Han advarer mod, at især stress bliver en større udfordring på arbejdsmarkedet.
- Der er jo meget, der tyder på, at det psykiske arbejdsmiljø ikke bliver bedre med årene, når vi kigger på udviklingen over tid, så der skal bestemt gøres en stor indsats for at forbedre de forhold, siger Tage Søndergård Kristensen.
Uanmeldte besøg
Hos Arbejdsmarkedstilsynet er man gået i gang med forebyggende arbejde på fire områder. Det gælder ulykker, det psykiske arbejdsmiljø, støj og skader forårsaget af for eksempel løft.
- Vi kommer uanmeldt på virksomhederne og laver så en screening. Vi kigger på, om virksomheden har orden i sine papirer og om det reelle arbejdsmiljø ude i produktionen, i administrationen er i orden. Så kigger vi efter ulykker, det psykiske arbejdsmiljø, støj og så det, vi kalder bevægarbejdsforhold. Og så ser vi også på, om der er noget andet væsentligt, siger Jens Jensen, direktør i Arbejdsmiljøtilsynet.
På verdensplan mister 2,2 millioner mennesker årligt livet på grund af arbejde, konkluderer rapporten.