183 lodsejere nær Nordic Waste ånder lettet op for en stund: 'Aflysningen kan være en gamechanger'

Et tålepåbud har siden midten af januar tilladt myndighederne at arbejde på lodsejernes grunde nær jordskredet ved Nordic Waste.

Siden midten af januar har 183 lodsejere været ramt af tålepåbud, der tillod myndighederne at arbejde på deres grund. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Nu kan 183 lodsejere nær den lurende miljøkatastrofe ved Nordic Waste i Ølst ånde lettet op.

I hvert fald for en stund.

Indtil nu har lodsejerne været ramt af et såkaldt tålepåbud, men det er nu blevet ophævet.

Tålepåbuddet landede i lodsejernes e-Boks den 16. januar, og det betød, at de skulle finde sig i, at myndighederne arbejder, graver eller leder vand ind på deres grund i forsøget på at afværge miljøkatastrofen ved Nordic Waste.

Tålepåbuddet betød også, at arbejdet kunne ske uden varsel og uden mulighed for at klage.

Men nu har Miljøstyrelsen sendt ansvaret tilbage til Randers Kommune. Det sker fordi, konkursboet efter Nordic Waste ikke kan stille økonomisk sikkerhed for regningen for oprydningsarbejdet.

Tålepåbuddet var udstedt af Miljøstyrelsen med hjemmel i miljøskadeloven, men Randers Kommune skal operere indenfor miljøbeskyttelsesloven. Dermed er tålepåbuddet aflyst.

Herre i eget hus

Thomas Schmidt Riis er en af de 183 lodsejere, og han er særdeles glad for, at truslen mod hans ejendom er væk for nu.

- Det er dejligt at være herre i eget hus igen, siger han.

Siden tålepåbuddet tidligere i januar har det været en usikker tid for Thomas Schmidt Riis. Han frygter, at der i forbindelse med oprydningen skal laves et helt nyt forløb for Alling Å, som skal gå over hans grund. Det vil betyde overvømmelse af hans hus, og de kunne begynde arbejdet når som helst, siger han.

- Man har lidt mere retssikkerhed nu. Man var fuldstændig sat til side med det tålepåbud. Vi kunne ikke gøre noget. Og vi blev lovet, at vi ville blive informeret om, hvad der skete, men det skete overhovedet ikke. Vi fik ingenting at vide, siger han.

Potentiel gamechanger

Advokat Håkun Djurhuus repræsenterer en del af 183 lodsejere ved Ølst. Ifølge ham er det en sejr, at tålepåbuddet nu er frafaldet.

Også selv om at tålepåbuddet kan udstedes igen med hjemmel i miljøbeskyttelsesloven.

Håkun Djurhuus mener dog, at der i så fald skal være en god grund til at gøre det.

- Det er ikke en given ting, at der kommer en nyt tålepåbud. Der skal være et behov for det. Det skal være direkte nødvendigt at meddele de tålepåbud, hvis kommunen skal gøre det, siger han og tilføjer:

- Så aflysningen kan være en gamechanger for de berørte lodsejere.

Thomas Schmidt Riis anerkender, at sagen er ude af hans hænder, men han håber ikke, at der kommer et nyt tålepåbud, understreger han.

Det har ikke været muligt at få oplyst, om Randers kommune vil genfremsætte tålepåbud til lodsejerne inden udgivelsen af denne artikel.