Det er slut med at sprøjte AstraZeneca-vacciner ind i danske overarme. Det har Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen i dag meddelt på et pressemøde. Men hvad så med de 149.890 overarme, som allerede har modtaget første stik af vaccinen?
De skal forbi vaccinationscentret igen, og denne gang vil der ikke stå AstraZeneca på hætteglasset. Men resten er uvist.
- Selvfølgelig er I ikke glemt, sagde direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, direkte til de danskere, som har fået første stik med AstraZeneca.
En af dem, som hverken er glemt eller færdigvaccineret, er pædagog Ole Bramsen fra Hasselager, som fik første dose af AstraZeneca-vaccinen tilbage i februar. Han er skuffet over, at han ikke kan få et opfølgende stik.
- Jeg havde da håbet, at de kunne fortsætte, siger han.
Også medicinstuderende Anders Seefeldt, som arbejder på en lægeklinik i Aarhus og i den anledning fik første dose AstraZeneca-vaccine i marts, er skuffet.
- Det er ærgerligt, at man ikke er færdigvaccineret, når man arbejder med patienter, siger han.
Kan man blande to vacciner?
- De danskere, som har fået første stik med AstraZeneca, hvad skal der ske med dem?
Spørgsmålet blev stillet og besvaret af Søren Brostrøm selv. Men i svaret var der mange ubekendte.
- Dem vil vi selvfølgelig tilbyde en af de to andre vacciner, som vi fortsætter med. Om de skal have én eller to doser, det er vi ved at finde ud af, siger han.
Det bliver altså Pfizer/BioNTech eller Moderna, som skal supplere den første dose af AstraZeneca-vaccinen. Men det er ikke besluttet, om supplementet består af ét eller to stik.
- En lang række af vores kollegaer i andre lande vælger at tilbyde én dosis.
Han refererer til blandt andet Tyskland. Her tilbyder man de mindst 2,2 millioner tyskere under 60 år, der har fået det første stik med AstraZenecas vaccine, at blive færdigvaccineret med én dose fra Pfizer eller Moderna.
Det strider imod Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som anbefaler, at man ikke skifter vaccine mellem to doser. Der findes ikke nok data for, hvilken effekt det har.
Ole og Anders venter på sidste stik
På dagens pressemøde kom der heller ikke svar på, hvornår de danskere, som har fået første stik med AstraZeneca, kan besøge vaccinationscentret for sidste gang. Det er sundhedsmyndighederne stadig ved at finde ud af.
- Som frontpersonale er det jo spændende at vide, hvad planen er for at blive færdigvaccineret, siger medicinstuderende Anders Seefeldt.
Det var nemlig især frontpersonale, som fik tilbudt AstraZeneca. Ole Bramsen fik den tilbudt, fordi han arbejder som pædagog i specialpsykiatrien.
- Så jeg vil da håbe, at vi ret hurtigt får tilbudt Pfizer eller en af de andre, siger han.
Kun 595 danskere nåede at blive færdigvaccineret med vaccinen fra AstraZeneca, mens langt flere, 149.890, fik første stik og står i uvished nu. Men uvisheden er Anders Seefeldt efterhånden vant til.
- Det kendetegner jo lidt den her periode. Alt er lidt i limbo, og man står og afventer, siger han.