13-årige Artur var på scenen for klimaet: Jeg skulle fandeme råbe de gamle mennesker op

I DR-showet 'Året Der Gik 2019' giver Artur og skuespiller Nikolaj Coster-Waldau os en klimaopsang.

2019 blev for alvor et år, hvor kampen for klimaet blev seriøs og synlig for alle.

Med den nu 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg i spidsen kastede unge verden over sig højlydt ind i kampen med fredagsdemonstrationer og klimamarcher.

En dreng på bare 13 år var i forreste række herhjemme, da der i september var klimademonstration foran rådhuset i Århus.

Artur Bruhn Schvartzman talte foran flere hundrede mennesker om sit håb om at få de ikke så klimabevidste voksne til at vågne op.

Se Arturs tale her:

Og selv om han var lidt nervøs ved at stå over for de mange mennesker, var budskabet så vigtigt for ham, at han gik på scenen.

- Jeg tænkte, at jeg skal fandeme have råbt de gamle mennesker op, som ikke vil ændre deres gamle vaner og ikke vil bryde de gamle love, fortæller Artur Bruhn Schvartzman, da han er gæst i 'Året Der Gik 2019', som vises på DR1 2. juledag klokken 20.00.

Som mange andre børn og unge kan han godt mærke en klimaangst snige sig ind under huden.

- Ja, jeg tænker meget på det, og jeg kan også godt mærke, at jeg bliver megabange nogle gange. Men så prøver jeg at blive så bange, jeg overhovedet kan, og så lære at kæmpe i stedet for. At omdanne frygt til handling, siger Artur Bruhn Schvartzman.

Det går så stærkt

Game of Thrones-stjernen Nikolaj Coster-Waldau er helt klar over, at 'de gamle mennesker', der skal råbes op af Artur og de andre børn og unge, er sådan nogle som ham selv.

Hans personlige engagement i klimakampen som goodwill-ambassadør for FN har ført ham til både Grønland og Amazonas det forgangne år, hvor han med egne øjne har set afsmeltning af indlandsis og brændende regnskov.

Han har blandt andet talt med bønderne i Peru, der ikke har andet valg end at brænde regnskov af, hvis de vil have jord til at dyrke deres afgrøder - medmindre de får hjælp.

Og efter en tur til Grønland, hvor han tydeligt kunne se, at hvor der tidligere var gletscher, var der nu kun klipper, er han ikke i tvivl om, at klimaforandringerne er begyndt.

- Når du står på den der enorme klump is, og ser hvor meget den er afsmeltet, kan man se det meget tydeligt, fordi det går så stærkt.

Klimaet er en joker

Som Artur, der bruger handling til at bekæmpe sin klimaangst, bruger Nikolaj Coster-Waldau også en konstruktiv tankegang.

Han mener, at mediernes billeder af brandene i Amazonas er overdrevne, og at det kan få folk til at tro, at der ikke er noget, vi kan gøre for at redde verden.

- Det er fristende for medierne at vise al den ild. Man tænker, at hele verden er ved at gå under, men det er den ikke. Der er tid, understreger Nikolaj Coster-Waldau.

Da han var ung, var han også på barrikaderne. Dengang gjaldt det kampen mod atomvåben og apartheid.

- Der er mange ting, der er blevet bedre. Problemet er bare, at klimaet er en joker, der kan ødelægge det hele. Hvis vi ikke tager fat om det her, som Artur siger, så spiller vi sgu hasard med vores fremtid, siger Nikolaj Coster-Waldau.

Se klip fra årets klimademonstrationer verden over: