Skal man eller skal man ikke lade sin datter vaccinere mod HPV-virus?
Det dilemma kommer alle forældre til piger til at stå i, når datteren fylder 12.
Tidligere valgte et overvældende flertal at sige ja tak til vaccinationen, der beskytter mod livstruende livmoderhalskræft senere i livet.
Men i de seneste år er andelen af piger, der bliver fuldt beskyttet mod HPV med to vaccinationer, faldet markant.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse er forklaringen, at mange frygter bivirkninger som for eksempel sløret syn, muskelsmerter og voldsom træthed.
- Det er vores opfattelse, at der er skabt en meget stor usikkerhed om mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Mere viden om bivirkninger
Nu skal danske forskere forsøge at finde ud af, om der er grund til den usikkerhed. Kræftens Bekæmpelse har bidraget med fire millioner kroner og statskassen med syv millioner fra de såkaldte satspuljemidler til at betale for forskning på området.
- Vi er helt sikre på, at fordelene ved denne vaccine er langt større end ulemperne. Men vi anerkender, at der er piger, der oplever bivirkninger. Og dem skal vi vide noget mere om, siger Leif Vestergaard Pedersen.
Ni forskerteams har søgt om del i de 11 millioner kroner. I august bliver det afgjort, hvem der skal have pengene.
Karsten Viborg er formand for Landsforeningen HPV-Bivirkningsramte. Han mener, at forskningen kommer for sent - og at de forkerte betaler for den.
- Det burde være producenten, der skal bevise, at det er ikke vaccinen, der gør pigerne syge, og ikke 12-årige piger, der skal bevise, at det er vaccinen, der har gjort dem syge, siger han.