100.000 danskere kan have ubehagelig diarré-sygdom uden at vide det. For Kim har ny behandling 'betydet alt'

Medicin, der normalt bruges mod diabetes, kan også hjælpe mennesker, der lider af udbredt tarmsygdom.

(Foto: © Jørgen Søby, DR)

I sommeren 2015 begyndte Kim Christensens mave at rumle.

Ikke fordi han var sulten eller havde spist noget, han ikke kunne tåle. Men fordi han skulle på toilettet. Ofte flere gange om dagen.

Den rumlende mave eller nærmere de rumlende tarme kunne nogle gange gå helt amok, fortæller han.

Så da tarmsygen blev ved med at dukke op med jævne mellemrum, gik han til lægen.

- Når symptomerne bare fortsætter, bliver man jo bange for, at man har cancer eller noget andet alvorligt og tænker, at det er helt galt det her. For sådan har det ikke været før, siger Kim Christensen.

For 10 år siden havde han måske fået diagnosen irritabel tyktarm, som gives til mange med tarmproblemer.

Men efter først at være blevet erklæret sygdomsfri fik en insisterende læge ham igennem to scanninger, som viste, at han lider af sygdommen galdesyrediarré.

En form for kronisk diarré, som mange danskere lider af i det skjulte.

Heldigvis er der håb for bedring forude. For en ny undersøgelse viser, at en bestemt type diabetes medicin også kan hjælpe med at lindre tarmsygdommen.

Mange går ikke til lægen med symptomer

Ifølge læge og ph.d. Martin Lund Kårhus fra Center for Klinisk Metabolisk Forskning på Herlev-Gentofte Hospital kan op mod 100.000 danskere lide af galdesyrediarré.

Det viser omfattende udenlansk forskning.

Men på nuværende tidspunkt er der cirka 5.000 personer, der er diagnosticeret med lidelsen herhjemme.

- Der går formentlig en kæmpe stor gruppe rundt, som ikke er diagnosticerede og derfor ikke er velbehandlede, siger Martin Lund Kårhus.

- Hvis man ser på danske tal, er det kun 25 procent af personer med diarrésymptomer, der opsøger læge. Så der er 75 procent, der aldrig nogensinde opsøger læge med deres symptomer, siger han.

Sammen med et hold af forskere på Herlev og Gentofte Hospital har Martin Lund Kårhus netop udgivet et forskningsprojekt i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Gatroenterology & Hepatology, der kan hjælpe mennesker som Kim Christensen.

Studiet viser nemlig, at et allerede kendt middel mod diabetes kan reducere antallet af toiletbesøg med mere end 50 procent for dem, der er ramt af galdesyrediarré.

Behandling mod diabetes viser gode resultater

Midlet Victoza er allerede flittigt brugt af mennesker med type 2-diabetes.

Martin Lund Kårhus opdagede, at det også virkede mod galdesyrediarré, da hans kolleger gav to diabetes-patienter, der begge tilfældigvis også tarmsygdommen, behandlingen.

Patienterne fik en markant mindsket trang til at gå på toilettet.

Efter det resultat startede en forskergruppe en undersøgelse.

Kim Christensen sprøjter sig hver morgen med medicinen Victoza i låret. Førhen er han både blevet behandlet med et pulvermiddel, han skulle blande med vand, så det lignede "tykt tapetklister". Han har også prøvet nogle piller med nogle ærgerlige bivirkninger. Derfor er han godt tilfreds med den nye behandling, der er blevet ren rutine for ham nu. (Foto: © Jørgen Søby, DR)

- Efter seks ugers behandling fandt vi ud af, at den bedst kendte standardbehandling reducerede antal toiletbesøg med cirka 25 procent, hvorimod den nye behandling reducerede toiletbesøgene med over 50 procent om dagen, forklarer Martin Lund Kårhus.

Undersøgelsen giver mulighed for både sikkert, hurtigt og billigt at kunne give en mere effektiv behandling, mener han.

- Det her er et medikament, der har været på markedet i årevis på indikationen type 2-diabetes eller overvægt. Det er et helt sikkert og godkendt lægemiddel, som bliver brugt af millioner på verdensplan.

- Det er nemt at skaffe, og det er faktisk en anelse billigere end den nuværende bedste behandling, siger Martin Lund Kårhus.

Det svækker livskvaliteten at leve med en tarmsygdom

Martin Lund Kårhus møder ofte patienter med galdesyrediarré, der fortæller, at de planlægger deres liv efter deres sygdommmen.

- Hvis man ser på symptomerne: Diarré, hyppige toiletbesøg og konstant trang til at gå på toilettet, så er det selvsagt en sygdom, der har stor indflydelse på patienternes livskvalitet og dagligdag.

For nogle af hans patienter kan en tur i supermarkedet være et mareridt, og de kan føle sig nødsagede til at aflyse sociale arrangementer, hvis der ikke er garanti for, at de hurtigt kan søge mod det lille hus.

Det billede nikker Colitis-Crohn Foreningen, der er en forening for mennesker med forskellige tarmsygdomme, genkendende til.

Selvom Kim Christensen stadig mærker rumlen i maven indimellem, er det ikke meget, han mærker til sin sygdom, efter han er kommet i behandling. Han vurderer, at han nu går cirka lige så ofte på toilettet som alle andre. (Foto: © Jørgen Søby, DR)

- Det er jo fantastisk, at en behandling kan hjælpe patienter til, at de rent faktisk kan være sociale med andre mennesker, uden at de skal stikke af på toilettet, siger næstformand i foreningen Benthe Bertelsen.

Hun fortæller, at den rette udredning og behandling kan være livsændrende for personer med tarmsygdomme.

- Dit liv bliver lettet, når du får en diagnose og en behandling. Hvis du kan få nedsat frekvensen af toiletbesøgene, og du har mindre ondt, så er det en kæmpe kæmpe, uvurderlig ting for det individuelle menneske.

For Kim Christensen har den nye medicin også haft stor betydning.

- Det betyder alt. Hvis ikke det bliver behandlet, så rammer det meget hårdt.

- Hvis du ikke gør noget ved det, så skal du bruge et toilet mange gange om dagen. Og det er slet ikke nødvendigt mere for mig.

Han opfordrer til at gå til lægen, hvis man har symptomer som konstant trang til at gå på toilettet og diarré.