10 forsikringsselskaber: Sådan dækker vi alternativ behandling

Dækker din forsikring alternativ behandling? Her kan du læse, hvordan 10 af de største forsikringsselskaber dækker.

Et selskab dækker slet ikke alternativ behandling, mens et andet siger ja til at dække samtlige alternative behandlingsformer. (Foto: © Flemming Krogh, Scanpix)

Der er stor forskel på, hvor meget de forskellige forsikringsselskaber dækker, når det kommer til alternativ behandling.

Nogle dækker kun de konventionelle behandlingsformer som fysioterapi og kiropraktik, mens andre også dækker alternative behandlinger.

En rundspørge, som DR Nyheder har lavet blandt 10 af de største forsikringsselskaber viser, at selskaberne i stigende grad dækker alternative behandlingsformer.

Her kan du se, hvad de 10 selskaber i rundspørgen svarede, at de dækker:

LB Forsikring (Dækker fire selskaber: Lærerstandens, Runa, FDM og Bauta) I henhold til selskabets vilkår bliver fysioterapi, osteopati og kiropraktik dækket, hvis kunden har tegnet en ulykkesforsikring. Alle andre behandlingsformer kræver i teorien en lægeanbefaling.

Men siden februar i år har selskabet sagt ja til at dække stort set alle alternative behandlingsformer og psykologhjælp uden en lægeanbefaling. Der er et behandlingsmaksimum på 6570 kroner. Sygeforsikringen Danmark Selskabet har siden 2011 givet tilskud til nåleakupunktur og siden 2009 til zoneterapi.

Behandlingen skal være udført af en RAB-godkendt behandler (registreret alternativ behandler) eller være medlem af en brancheforening, som er godkendt af Sundhedsstyrelsen til at registrere alternative behandlere.

Selskabet har oplevet en øget interesse for akupunktur og zoneterapi, siden tilbuddene trådte i kraft. Codan På ulykkesforsikringen dækker selskabet ikke alternative behandlinger, men på sundhedsforsikringen dækker selskabet akupunktur og zoneterapi. Selskabet har ikke oplevet en vækst i antallet af kunder, der efterspørger alternativ behandling. If Forsikring Selskabet oplyser, at det i stigende grad tilbyder at dække alternative behandlingsformer som for eksempel osteopati og body sds.

Selskabet dækker alternative behandlinger på både ulykkesforsikring, sundhedsforsikring og arbejdsskadeforsikring, hvis ”erfaringer taler for, at den pågældende behandlingsform kan hjælpe klienten". Men det er mest på arbejdsskadeforsikringen, at selskaber dækker. På arbejdsskadeforsikringen opsøger selskabet selv kunderne for at høre, om de vil prøve en alternativ behandling.

I takt med at nogle behandlingsformer er blevet mere udbredte, er spektret af dækningsberettigede behandlinger udvidet, oplyser If Forsikring. Topdanmark Under ulykkesforsikringen betaler selskabet for akupunktur-behandlinger, som selskabet har tilføjet dækningen i 2016.

Under sundhedssikringen dækker selskabet både akupunktur og zoneterapi. Det er et krav, at lægen anbefaler behandlingen, og at behandleren er RAB-godkendt.

Topdanmark har på livsforsikringen tilbudt behandlingerne i omkring syv år og har oplevet en markant stigning i brugen af behandlingerne. Der er sket en fordobling i de kunder, der har benyttet akupunktur, mens der er sket en tredobling i de kunder, der har benyttet zoneterapi, oplyser selskabet. Almindelig Brand Ulykkesforsikringen dækker fysioterapi og kiropraktik og ”rimelige og nødvendige udgifter til anden behandling, som er lægeordineret eller lægeanbefalet". Der er et behandlingsmaksimum på 5.000 kroner. Sundhedsforsikringen dækker akupunktur, zoneterapi, osteopati og diætist.

I alt kan man få otte behandlinger om året på selskabets regning – fem hos en diætist.

De alternative behandlere skal være RAB-godkendte, og osteopaten skal være diplomuddannet osteopat. Gjensidige Selskabet dækket på nuværende tidspunkt ikke alternative behandlinger på ulykkesforsikringen.

Men selskabet oplyser til DR Nyheder, at kunder med jævne mellemrum spørger til alternative behandlinger, og at man løbende ser på udvidelser af tilbuddene. Alka

I enkelte tilfælde har Alka dækket brugen af Body sds. I særlige tilfælde har selskabet givet tre til fem behandlinger af zoneterapi, akupunktur eller en måneds træningskort til træningscenter eller lignende. Tryg Som udgangspunkt dækker Tryg ikke alternative behandlinger på ulykkesforsikringen. Men under selskabets sundhedsforsikring er zoneterapi og akupunktur blevet dækket siden 2010, hvis kunden har tilvalgsordningen "Fysiske behandlinger".

Behandlerne skal være med i en brancheorganisation og være RAB-godkendte. Tryg dækker maksimum 12 behandlinger per skade/sygdom.

For kunder, der har tegnet den selvstændige forsikring "Smertefri", dækker selskabet også fysiurgisk massage. PFA Selskabet adskiller sig fra de andre forsikringsselskaber ved, at PFA er et livsforsikrings- og pensionsselskab. Det er primært arbejdsgiver, der kan tegne forsikring til medarbejderen gennem PFA, så selskabet kommer på banen ved sygemeldinger.

Selskabet dækker i første omgang zoneterapi og akupunktur. Men hvis en person er langtidssygemeldt i så lang tid, at vedkommende kommer til at høre under en særlig ordning, der hedder Aktiv Skadesbehandling dækker selskabet også andre former for alternativ behandling. Det kan være osteopati, body sds, mindfullness, kranio sakral-terapi og coach.