Sådan foregår valget til Europa-Parlamenet
Selv om de danske vælgere har afgivet deres stemmer, bliver stemmerne først talt op i dag, søndag den 13. juni.
For mens danskerne og hollænderne gik til valg i torsdags, har de andre lande i EU ventet til enten i fredag eller i dag, søndag, med at afgive deres stemme. Og ifølge reglerne må stemmerne ikke tælles op, før det sidste valgsted i EU er lukket - dét bliver det i aften klokken 22, og herefter bliver de danske stemmer talt op.
I første omgang bliver partistemmerne kun talt op. Men alligevel kan der tidligt mandag morgen gives et fingerpeg om, hvilke ansigter der kommer på mandaterne. 64 af landets 103 valgkredse har nemlig besluttet at tælle de personlige stemmer op allerede om natten. I de øvrige 39 valgkredse sover stemmetællerne på kredsresultatet, før de møder igen mandag formiddag for at tælle de personlige stemmer. Det er til gengæld alle de store byer med hovedparten af vælgerne, så intet er afgjort før mandag aften.
Allerede omkring midnat søndag skulle den første prognose på et landsresultat være klar. Den bliver selvfølgelig bragt her på DR Nyheder Online og på DRs TekstTV ligesom det endelige landsresultat, der skulle være klar omkring klokken tre natten til mandag.
Valget til Europa-Parlamentet adskiller sig først og fremmest fra Folketingsvalget ved, at hele landet er én stor valgkreds. Derfor kan man stemme på lige præcis den kandidat, man ønsker, uanset hvor i landet man bor.
Hvert opstillet parti har haft mulighed for at opstille 20 kandidater til valget, og ved kandidatfristens udløb havde 205 politikere valgt at stille op i kampen om en af de kun 16 danske pladser i Europa-Parlamentet. Alle Folketingets partier stiller op til valget bortset fra Enhedslisten. Desuden vil både JuniBevægelsen og Folkebevægelsen mod EU være at finde på stemmesedlerne. |