Stilladser og powertools er i denne uge skiftet ud med skolebænk og blyanter for omkring 20 bornholmske håndværkere.
De er mødt ind til et fuldt booket kursus i at håndtere asbest. Et kursus der 1. januar 2025 bliver lovpligtigt for blandt andre Martin Olsen fra SE Byg.
- Det er vigtigt for at passe på medarbejderne, for asbest er overalt i bygningerne. Jeg tror derfor ikke, at det er realistisk at drive tømrerfirma uden at have taget kurset, siger Martin Olsen.
Kurset afholdes på Campus Bornholm, og efterspørgslen for at komme med har været stor, fortæller virksomhedskonsulent Martin Svart, der har måttet skuffe virksomheder, der gerne ville i gang med kurset nu.
- Hele Danmark skriger på de her kurser, så man skal være hurtig for at få en plads. De bornholmske virksomheder har derfor været meget glade for, at der udbydes kurser her på øen, siger Martin Svart.
Bedre sikkerhed for håndværkere
Det er uddannelsesinstitutionen EUC Sjælland, der står for undervisningen af kurset på Bornholm. Og ifølge underviser Ole Henriksen er timerne på skolebænken direkte livsnødvendige for kursisterne.
- Hvis håndværkere ikke lærer at passe på sig selv og bruge værnemidler, viser tendensen desværre, at tilfældene af lungehindekræft stiger - både for håndværkere og deres pårørende. Håndværkerne slæber det nemlig også hjem til deres familier, siger Ole Henriksen.
Ole Henriksen tilføjer, at kurset medvirker til en adfærdsændring, der kan redde liv.
- At bruge maske som håndværker er et no-go for mange. Men når de er færdige med kurset, så tager de maske på hele tiden, siger Ole Henriksen.
Autorisationen skal søges nu
Kurset er kun en del af de lovpligtige krav, der skal til for at opnå autorisation til at arbejde med asbest i fremtiden. Kun 23 virksomheder på landsplan har lige nu fået den autorisation.
Det er Sikkerhedsstyrelsen, der skal udstede autorisationerne, og herfra er opfordringen klar:
- Få gang i processen så hurtigt som muligt. Vi kan forholdsvist hurtigt give dem autorisation, når ansøgningerne kommer ind, men hvis vi får alle ansøgninger sidst i december, kan vi godt få en udfordring med at blive færdige til 1. januar, siger vicedirektøren i Sikkerhedsstyrelsen, Frank Kargo.
Det er uvist, hvor mange virksomheder der kommer til at søge om autorisation i de kommende måneder, men der er ingen grund til at bekymre sig om en langsommelig sagsbehandling, understreger han.
- Om der kommer 100 eller 700 ansøgninger, så er vi klar til at tage dem. Vi har mulighed for at trække endnu flere ressourcer ind på området, hvis der kommer mange ansøgninger.
Hvis man undlader at få den nødvendige autorisation, risikerer man at få en bøde, der for håndværkervirksomheder typisk vil ligge på i hvert fald 30.000 kroner.
Presset på uddannelsessteder stiger
Der er pres på uddannelsesstederne over hele landet. Hos EUC Syd i Sønderjylland for eksempel har de aldrig set noget lignende.
Der er interessen eksploderet, og lige nu kommer 200 kursister igennem på blot to dage.
Også uddannelsesinstitutionerne Rybner Esbjerg og AMU-Fyn fortæller, at de har svært ved at følge med den store tilstrømning til asbestkurserne. Teamleder Morten Bay Christensen fra AMU-Fyn fortæller, at de i øjeblikket ikke har kapacitet til at udbyde flere kurser.
– Der er virkelig gang i den. Vi begyndte at få rigtigt travlt for halvanden måned siden. Vi har ansat fire mand ekstra bare for at kunne holde alle de kurser, vi har nu, siger Morten Bay Christensen.
Også på Bornholm mangler man undervisere til at imødekomme den store efterspørgsel blandt virksomhederne. Det vil man nu lave om på.
- Vi har besluttet at videreuddanne undervisere her fra Campus Bornholm, så vi i fremtiden kan afholde asbestkurser med vores egne undervisere. På den måde bliver det mere fleksibelt, og vi kan tilbyde flere kurser i 2025, siger Martin Svart.