Detektor: Socialdemokrat lovede kendt modstander af omskæring at støtte 18 års-grænse

I dag siger den socialdemokratiske retsordfører, Jeppe Bruus, at han havde glemt det.

"Der er vi enige," skrev socialdemokraten Jeppe Bruus (tv.) til læge og debattør Morten Frisch (th.), da han blev spurgt om sin holdning til et forbud mod religiøse drengeomskæringer.

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, skrev til læge og debattør Morten Frisch under sidste valgkamp, at han gerne ville sættes på en liste over folketingskandidater, der støttede et forbud mod religiøse drengeomskæringer.

Detektor har fået tilsendt korrespondancen af Morten Frisch som reaktion på et interview med Jeppe Bruus, som Detektor lavede i sidste uge.

Her gav Jeppe Bruus udtryk for, at han aldrig har støttet et forbud. Og det fik Morten Frisch til at ringe til Detektor:

- Det får mig til at tænke: Hvem er det, han lyver over for? siger Morten Frisch.

- Er det mig som potentiel vælger, han løj over for dengang, eller er det over for Detektor, han taler usandt?

1 / 3

Hvad sagde Jeppe Bruus til Detektor?

Socialdemokratiet afviser at støtte det aktuelle forslag om at forbyde religiøse omskæringer af drenge under 18 år.

Det fastslog statsminister Mette Frederiksen sidste torsdag.

Detektor lavede i den forbindelse et langt interview med Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus.

Detektor spurgte ham til sidst i interviewet, om det havde været en svær beslutning, og om han undervejs i debatten havde ændret holdning til spørgsmålet ligesom sin partiformand Mette Frederiksen.

Det svarede han nej til:

Har det været en svær beslutning for dig?

- Nej, ikke svær forstået på den måde, at hvis du spørger mig, om det er en god idé at omskære drengebørn, så synes jeg ikke, at det er en god idé, medmindre der er en medicinsk grund til det. Men virkeligheden er kompleks. Og det er jo også derfor, man stiller op til politik. Det er også for at løse problemer, som nogle gange er svære.

Har du været igennem en proces ligesom din formand, Mette Frederiksen, hvor du har ændret holdning undervejs?

- Nej, jeg tror ikke, jeg har beskæftiget mig så indgående med det her spørgsmål tidligere. Nu er jeg jo også nyvalgt, sagde Jeppe Bruus.

Du kan høre hele interviewet her:

Hvad siger Morten Frisch?

Morten Frisch, læge, debattør og aktiv modstander af religiøse omskæringer af drenge under 18 år.

Detektor blev efter interviewet med Jeppe Bruus kontaktet af læge og debattør Morten Frisch.

- Enten har Jeppe Bruus løjet over for mig, eller så har han løjet over for Detektor, sagde han.

Morten Frisch er meget aktiv modstander af religiøse drengeomskæringer. Og han var under sidste valgkamp med til at lave en liste over folketingskandidater, der støttede et forbud.

- Jeg skrev til Jeppe Bruus og et stort antal andre folketingskandidater i Københavns Omegn, hvor jeg bor, fordi jeg gerne ville være sikker på at stemme på en kandidat, der var enig med mig i, at der skal være en aldersgrænse på 18 år for religiøse drengeomskæringer, siger Morten Frisch.

Jeppe Bruus svarede, at han var enig i, at drenge under 18 år ikke skal omskæres af religiøse årsager:

"Der er vi enige. Skal kun ske, hvis der er behov for det ud fra en lægelig vurdering. Bør ikke være en del af et religiøst ritual."

Morten Frisch spurgte herefter Jeppe Bruus, om han ville med på listen over kandidater, der støttede en aldersgrænse.

Det svarede Jeppe Bruus ja til:

"Det må du meget gerne. Tak."

Listen blev udgivet af organisationen Intact Denmark, der arbejder for at få indført et forbud mod religiøse omskæringer af drenge under 18 år.

Hvad siger Jeppe Bruus nu?

Jeppe Bruus, socialdemokratisk retsordfører.

Detektor har konfronteret Jeppe Bruus med korrespondancen og spurgt, om han anerkender, at han faktisk har ændret holdning.

"Jeg kunne ikke huske korrespondancen med Morten Frisch, før du sendte den til mig," svarer Jeppe Bruus i en mail.

"Det var ikke et emne, som fyldte noget i min valgkamp, og dermed heller ikke noget, jeg havde friskt i erindringen, da vi talte sammen. Ellers havde jeg naturligvis selv forholdt mig til det."

"Hvis jeg havde fået samme spørgsmål i dag, havde jeg svaret Morten anderledes. Nemlig, at jeg ikke synes, omskæring er en god idé, men at jeg ikke kan støtte et forbud, da sagen er kompleks og ikke kan reduceres til alene at handle om spørgsmålet om for eller imod omskæring," skriver Jeppe Bruus.

Ud over over Jeppe Bruus optræder også to andre socialdemokratiske folketingsmedlemmer på listen over kandidater, der under sidste valgkamp svarede, at de støttede et forbud mod religiøse drengeomskæringer.

Den ene er partiets nuværende udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund, der tidligere har kaldt religiøs omskæring af drenge under 18 år for et "barbarisk ritual" i et debatindlæg i Netavisen Pio.

Rasmus Stoklund skrev dog til Intact Denmark, at han ikke vidste, om han ville stemme imod partilinjen.

Det andet socialdemokratiske folketingsmedlem på listen er skatteordfører Troels Ravn.

Detektor har skrevet til begge politikere og spurgt, om de stadig går ind for et forbud.

Skatteordfører Troels Ravn skriver:

"I sagen om religiøs omskæring er der med Mette Frederiksens udtalelser kommet vigtige nuancer og perspektiver. Jeg er således imod omskæring, men ikke for et forbud."

Detektor har ikke kunnet få fat på udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklund, der er på fædreorlov.