Detektor: Ro på, Radikale. Vi har ikke 100 procent grøn strøm – endnu

De seneste tal viser, at knap 64 procent af elproduktionen kommer fra vedvarende energi.

(Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

I Danmark har vi 100 procent vedvarende energi i vores strøm.

Sådan lød det fra Det Radikale Venstres transportordfører, Andreas Steenberg, da han i sidste uge debatterede elbiler med Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen.

Men i virkeligheden er det først omkring år 2030, at 100 procent af vores strøm kan komme fra vedvarende energi. På nuværende tidspunkt er det knap 64 procent af strømmen, der kommer fra vedvarende energi, viser de seneste tal fra Energistyrelsen.

– Jeg skulle have sagt, at alle Folketingets partier har besluttet det, men at det ikke er udført endnu. Så på den måde er det, jeg sagde, ikke helt nøjagtigt, erkender Andreas Steenberg.

Hvad har Steenberg sagt?

De to politikere var i debat på P4 Midt & Vest, hvor de diskuterede, hvordan Danmark skal omstille til mere grøn transport. Og da Andreas Steenberg blev spurgt, hvordan de Radikale vil opnå en grøn omstilling ved at rulle de sænkede afgifter på biler tilbage, sagde han sådan her:

– Vi kan jo se, at vi har fået 100 procent vedvarende energi i vores strøm, fordi vi har turdet bruge afgifterne til at investere i vindmøller især.

Det har vi fundet ud af

De seneste tal på området finder vi hos Energistyrelsen, der har offentliggjort Energistatistikken 2017. Her fremgår det, at produktionen af el baseret på vedvarende energi dengang udgjorde 63,7 procent.

Det betyder, at Danmarks produktion af strøm fra vindmøller, solceller, biomasse, biogas og bionedbrydeligt affald i 2017 svarede til 63,7 procent af elforbruget.

Energistyrelsen siger til Detektor, at det tal formentlig er steget en smule siden 2017, men afviser, at tallet skulle have ramt 100 procent eller vil ramme 100 procent i den nærmeste fremtid.

Gorm Bruun Andresen, der er lektor i vedvarende energi ved Aarhus Universitet, understreger også, at Danmark endnu ikke har fået 100 procent grøn strøm.

– I gennemsnit kommer cirka en tredjedel af strømmen stadig fra fossile kilder, fortæller han.

I juni 2018 indgik regeringen dog sammen med alle Folketingets partier en ny energiaftale.

Den vil ifølge parterne gøre det muligt, at vedvarende energi i 2030 helt kan dække danskernes elforbrug.

Energistyrelsen har dog også regnet på effekterne af energiaftalen. Og de kommer frem til en forventet andel i elforsyningen på 90 procent vedvarende energi i 2030.

Danmark nærmer sig altså de 100 procent i grøn strøm, men vi er der ikke helt endnu.

En lidt anderledes opgørelse finder man hos Energinet, der er en selvstændig offentlig virksomhed under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Energinet har lavet en miljødeklaration over hvor den strøm, som danskerne får ud i stikkontakterne, kommer fra.

Energinets beregninger tager således højde for Danmarks produktion og forbrug samt import og eksport af strøm til og fra udlandet. Regner man udvekslingen af strøm mellem Danmark og udlandet med, får man et højere tal end 63,7 procent, men stadig et godt stykke fra 100 procent.

Det er dog rigtigt, at Danmark i kortere perioder i løbet af året har en vedvarende energiproduktion, der overstiger vores elforbrug. Vi kan altså godt have 100 procent grøn strøm i Danmark. Men det er kun, hvis man kigger på enkelte dage, timer eller sekunder. Og det afhænger af vind- og vejrforhold.

– Det sker jævnligt, at vores vindmøller og solceller producerer mere strøm, end der forbruges. Især om sommeren, siger Gorm Bruun Andresen.

Når det blæser rigtig meget i Vestjylland, kan produktionen af vind for eksempel godt overstige det vestdanske elforbrug. Det er ifølge Energinet ikke sket i Østdanmark.

Energinets seneste udregning viser, at der i 2016 var 317 timer ud af årets 8.760 timer, hvor produktionen fra danske vindmøller samlet set var større end det totale danske elforbrug.

Hvad siger Steenberg til kritikken?

- Jeg skulle have sagt, at alle Folketingets partier har besluttet det, men at det ikke er udført endnu. Så på den måde er det, jeg sagde, ikke helt nøjagtigt, erkender Andreas Steenberg. (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)

Detektor har spurgt Andreas Steenberg, hvorfor han siger, at Danmark har fået 100 procent vedvarende energi i vores strøm, når det ikke passer?

– Folketingets partier har besluttet, at vi når i mål med det i 2030. Når jeg siger, som jeg gør, er det, fordi det er på plads i mit hoved, og så skal vi i gang med at diskutere landbrug og transport, og hvordan vi får gjort det mere klimavenligt. Men der går altså 10 år, før de ting, vi har besluttet, er blevet ført ud i livet. Men det kommer til at ske, og det er på plads, siger Andreas Steenberg.

Så hvad skulle du have sagt?

– At vi har besluttet, at der skal være 100 procent vedvarende energi i stikkontakterne i 2030, at pengene er sat af, og at alle partier har været med. Så i min verden er det på plads, og det var derfor, jeg sagde det.