Sundhedsminister Magnus Heunicke glæder sig over, at ”mange, mange” danskere har hentet Smittestop-appen.
- Vi har heldigvis mange, mange mennesker, der har downloadet smittestopappen. Jeg tror, vi ligger på 1,5 millioner mennesker, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde i mandags.
Tallet er nu 1,9 millioner, men selvom det umiddelbart lyder af ”mange, mange”, så er det er ”langt fra nok”, siger epidemiolog Lone Simonsen, der er professor på Roskilde Universitet.
Hun ser gerne, at mindst 3,4 millioner danskere får appen, så det virkelig "batter noget".
- Så ville man fange omkring halvdelen af alle sande kontakter til de smittede, siger Lone Simonsen til Detektor.
Helst 3,4 millioner skal have Smittestop-app
Lige nu er Smittestop-appen hentet 1,9 millioner gange. Og det betyder, at appen i teorien kan registrere cirka hver sjette gang en smittet person kommer i nærheden af en anden person. Forklaringen vender vi tilbage til.
Hvis 3,4 millioner danskere får appen, så vil appen til gengæld kunne registrere cirka hver anden gang en smittet person kommer i nærheden af en anden person.
Sagt med andre ord:
Gevinsten fra Smittestop-appen stiger kraftigt og ikke bare en-til-en med antallet af brugere.
- Hele humlen ligger i, hvor mange mennesker der har appen på deres telefon, siger epidemiolog Lone Simonsen.
Og så til forklaringen. Regnestykket ser sådan ud:
Når 1,9 millioner danskere har appen, svarer det til, at cirka 39 procent af befolkningen over 15 år har appen. Og når to mennesker mødes, er der derfor både 39 procents sandsynlighed for, at den ene og den anden af dem har Smittestop-appen.
Sandsynligheden for at begge personer har appen, finder vi ved at gange 39 procent med 39 procent.
Det giver 15 procent. Og appen vil altså lige nu i teorien kunne registrere cirka hver sjette gang en smittet person kommer i nærheden af en anden person.
Hvis 3,4 millioner danskere får appen, vil det i stedet svare til, at cirka 70 procent af befolkningen over 15 år har appen.
Sandsynligheden for, at to mennesker, der mødes, begge har appen, vil derfor være 70 procent gange 70 procent.
Det giver 49 procent. Og appen ville altså kunne registrere cirka hver anden gang en smittet person kommer i nærheden af en anden person.
Er det realistisk at tro, at man kan få så mange danskere til at hente appen?
- Jeg synes, at det er værd at prøve, og jeg tror stadig på, at man kan få flere til at hente den, hvis man gør den lidt mere spændende og skaber nogle flere incitamenter til at gøre det, siger professor Lone Simonsen.
Professor: Sådan kan vi få flere til at bruge appen
Professor Lone Simonsen har en række forslag til, hvordan sundhedsminister Magnus Heunicke kan få flere danskere til at hente Smittestop-appen:
- Mit bud er, at man skal lægge nogle informationer ind i appen, som også gør appen interessant af andre grunde end advarsler om smitterisiko.
- Man kunne for eksmpel lægge et kort ind over smittespredningen, der viser, hvor der er flest smittede, eller den seneste uges udvikling i antal smittede. Den slags oplysninger, som er nyttige for folk.
- Man kunne også koble appen op på testsystemet, så man for eksempel kunne bestille tid til test via appen, siger Lone Simonsen og foreslår som en sidste ting, at man skal kunne registrere sig som smittet i appen med en kode uden at skulle finde sit nem-id frem.
Sundhedsminister Magnus Heunicke har ikke kunnet nå at kommentere Lone Simonsens forslag inden artiklens deadline.
App finder få smittede
Udover at for få danskere har hentet Smittestop-appen, så har der også været tekniske problemer med appen, som Detektor tidligere har skrevet.
Der har blandt andet været eksempler på, at folk, der har boet sammen med smittede personer, ikke blev advaret af Smittestop-appen.
I alt er flere end 90.000 danskere blevet testet positive for coronavirus siden lanceringen af Smittestop-appen i juni.
Og kun 262 af dem, har sagt, at det var appen, der gjorde dem opmærksomme på, at de havde været tæt på en smittet og derfor skulle testes. Det viser den seneste opgørelse fra 6. december.
- Ligegyldigt hvordan du vender og drejer det, så er det en meget lille del af de smittede, vi har fundet gennem den app, siger Lone Simonsen.
Sundhedsministeren har kaldt appen et ”vigtigt våben” i kampen mod coronavirussen. Har appen været et vigtigt våben?
- Ikke indtil videre. Men potentielt vil den være rigtig god, hvis alle fik hentet den til deres telefoner.
Og derfor mener Lone Simonsen også stadig, at det var en god idé at investere i appen, der indtil videre har kostet omkring 35 millioner kroner.
- Hvis vi fik flere danskere til at hente appen til deres telefon, så var den et rigtig godt og billigt redskab i det lange løb.
Har du selv downloadet appen?
- Nej, for den vil ikke downloades på min mobiltelefon – muligvis fordi den er af amerikansk oprindelse, siger Lone Simonsen.
- Jeg får sådan en meddelelse om, at appen ikke kan downloades i mit land.
Artiklen fortsætter efter grafen.
For "store krav til privatlivets fred"
Et andet problem er, at vi går glip af for mange vigtige oplysninger på grund af den høje datasikkerhed i Smittestop-appen, mener epidemiolog Lone Simonsen.
- Et meget stort problem, som jeg ser det, er simpelthen kravet om datasikkerhed. Der er mange ting, vi kunne gøre, hvis der ikke var så store krav til privatlivets fred, siger Lone Simonsen.
I dag giver appen dig bare en besked om, at du har været tæt på en smittet, og at du skal blive testet. Den registrerer ikke, hvor eller hvornår I har været tæt på hinanden.
Lone Simonsen vil gerne have, at myndighederne også kan bruge appen til at se, hvor og hvornår smittede personer har været tæt på hinanden - i anonym form.
På den måde vil vi bedre kunne se, i hvilke situationer smitten spreder sig: Er det på fodboldstadioner? Restauranter? I tog og busser?
- Det ville folk nok gå med til, og så kunne vi bruge appen til mere, end at jeg bare får at vide, at jeg måske er blevet smittet. Det er en relativ begrænset information.
- Jeg er sikker på, at der må være en måde, hvor man sikkert kan bruge oplysningerne fra appen til at sikre en mere effektiv smitteopsporing, så vi kan bryde flere smittekæder.
Den strenge datasikkerhed og anonymitet i Smittestop-appen har ellers været en bevidst og høj prioritet for regeringen og de politiske partier bag.
Du mener, at man har været forsigtig i afvejningen mellem datasikkerhed og muligheden for at bruge de informationer appen indsamler. Er det ikke et kontroversielt synspunkt?
- Nej, det tror jeg ikke. Det er ikke så længe siden, at flere eksperter i datasikkerhed og etik var ude og sige det samme. Her bakkede jeg også op.
Detektor udkommer også som podcast hver fredag. Du kan høre den seneste udgave her eller i din podcast-app: