Bramsen advarede igen og igen mod krav om at sende soldater til EU - nu afviser S at gentage det

Som forsvarsminister fastholdt Trine Bramsen mindst otte gange, at der vil være et politisk krav om at stille med soldater uden forsvarsforbeholdet.

- Det er helt korrekt, at jeg har udtalt, at der vil være et krav om, at Danmark skal deltage i operationer, såfremt vi bliver en del af inderkernen af EU’s forsvarspolitik. Det vil jeg holde fast i, sagde Trine Bramsen (S) i et samråd i februar 2020. (Foto: Ritzau, Scanpix, Liselotte Sabroe. Illustration: Søren Winther Nørbæk)

Da Socialdemokratiet var imod en afskaffelse af forsvarsforbeholdet, advarede partiet flere gange imod, at der vil være et politisk krav om at stille med soldater til EU uden forbeholdet.

Mindst otte gange gentog Trine Bramsen (S) udsagnet, da hun var forsvarsminister.

Det viser en optælling, som Detektor har foretaget.

Men nu, hvor Socialdemokratiet går ind for en afskaffelse, vil de ikke gentage udsagnet.

Trine Bramsen brugte det første gang som argument imod at afskaffe forsvarsforbeholdet i DR-programmet Makulator i 2020:

- Der er jo også krav om, at hvis man er med helt inde i kernen af det europæiske forsvarssamarbejde, så skal man jo stille med soldater til de europæiske missioner.

Hun uddybede efterfølgende, at hun talte om et politisk krav, og ikke et juridisk krav.

Og selvom ministeren fik kritik fra både eksperter og Venstre for at have sagt noget faktuelt forkert, fastholdt hun i både interviews og samråd, at der vil være et krav:

- Det er helt korrekt, at jeg har udtalt, at der vil være et krav om, at Danmark skal deltage i operationer, såfremt vi bliver en del af inderkernen af EU’s forsvarspolitik. Det vil jeg holde fast i, lød det fra Trine Bramsen i et samråd i februar 2020.

Trine Bramsen var forsvarsminister mellem juni 2019 og februar 2022. Hun blev efterfulgt af Morten Bødskov. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

- Helt ærligt kan jeg ikke se, at der er noget forkert i det, jeg har sagt. At der er et politisk krav, det tror jeg sådan set, alle godt ved, sagde hun i februar til Radio4.

Men i dag vil Socialdemokratiet ikke gentage, at der vil være et politisk krav.

- Jeg tror, jeg vil formulere mig sådan, at der er nogle forventninger, siger Christian Raabjerg Madsen (S) til Detektor.

Han var politisk ordfører, da han deltog i interviewet, men er siden blevet indenrigs- og boligminister i den socialdemokratiske regering.

- Men selvom der måtte være forventninger landene imellem, så er det vigtigt for mig at slå fast, at der er veto, at et eventuelt dansk styrkebidrag skal behandles i Folketinget, og at Folketinget kun vil sende danske soldater på missioner for at sikre dansk tryghed og sikkerhed, understreger han.

Christian Raabjerg Madsen (S) har som politisk ordfører flere gange deltaget i interviews, hvor han skulle forklare Socialdemokratiets politik i lyset af tidligere citater fra Trine Bramsens tid som forsvarsminister (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Vil heller ikke kalde det forkert

Christian Raabjerg Madsen svarer på spørgsmålene, da Trine Bramsen, der nu er transport- og ligestillingsminister, har afvist at stille op til interview.

Han vil ikke sige, at der vil være et politisk krav om, at Danmark skal stille med soldater uden forbeholdet.

Men han vil heller ikke sige, at det var forkert, da Trine Bramsen sagde det.

- Jeg oplever, at den tidligere forsvarsminister og jeg taler om det samme. Nemlig, at der i en alliance, som vi ønsker at gå med i, helt naturligt er forventninger til hinanden. Så jeg oplever ikke, at der er betydelig forskel.

Hvis der ikke er betydelig forskel, kan jeg så få dig til at sige sætningen, at der er et politisk krav om at stille med soldater til EU-missioner, hvis vi afskaffer forsvarsforbeholdet?

- Jeg formulerer mig jo, som jeg formulerer mig. Og det er det, jeg har gjort nu. Og den måde, jeg ønsker at formulere mig på, det er, at der kan være forventninger landene imellem i et forpligtende samarbejde.

Handler det her i virkeligheden om, at du ikke vil sige, at Trine Bramsen har sagt noget forkert, fordi hun er minister i jeres regering?

- Nej, det handler om en meget vigtig diskussion om, hvordan vi passer bedst på Danmark. Og der udtrykker jeg mig, som jeg finder bedst og klarest.

Du vil ikke sige, det er forkert. Kan jeg så få din godkendelse til, at det er korrekt, hvis jeg frem til afstemningen siger, at der er et politisk krav om, at Danmark skal stille med soldater, hvis vi afskaffer forbeholdet?

- Hvis du skal citere mig, så skal du sige, at der kan være forventninger landene imellem, men at det er helt klart, at der er dansk veto, i forhold til om vi vil være med i operationer. Og at vi kun deltager, når det er nødvendigt, og vi har en helt klar interesse i det.

Kan du forstå, hvis nogen er blevet i tvivl om det, hvis de har hørt Trine Bramsen gentage, at der vil være et politisk krav om at stille med soldater?

- Jeg tror, at med den debat, vi har nu og kommer til at have den næste måneds tid, vil det være klart for danskerne, hvad det er, vi egentlig skal forholde os til.