BILLEDER Tåregas og brændende dæk: Frankrig lammet af strejker

Regeringens arbejdsmarkedsreformer har fået sindene i kog i Frankrig. Der varsles strejker og demonstrationer resten af ugen.

  • Frankrig har de sidste måneder været plaget af demonstrationer mod forringelser i arbejdstageres rettigheder. Men sindene er for alvor kommet i kog, efter regeringen i sidste uge gennemtrumfede de kontroversielle arbejdsmarkedsreformer uden om parlamentet. I dag blokerede strejkende adgangen til Totals olieraffinaderi uden for byen Donges i det vestlige Frankrig med brændende dæk. (Foto: © Jean-Sebastien Evrard, Scanpix)
  • Lastbilchaufførernes fagforening har også kaldt til omfattende strejker mod reformerne. Lastbilchauffører blokerede i dag omfarts- og motorveje flere steder. Her er det ringvejen om byen Caen i det nordlige Frankrig. (Foto: © CHARLY TRIBALLEAU, Scanpix)
  • Reformerne vil blandt andet gøre det lettere for arbejdsgivere at hyre og fyre folk, ligesom den 35 timers arbejdsuge i højere grad bliver åben for forhandling på de enkelte arbejdspladser. (Foto: © CHARLY TRIBALLEAU, Scanpix)
  • Hundredetusinder har de seneste måneder været på gaden for at vise deres utilfredshed med regeringens forringelser af blandt andet arbejdstageres ansættelsesvilkår. Sådan så der ud i Nantes tidligere i dag. (Foto: © Jean-Sebastien Evrard, Scanpix)
  • Kort efter middag udviklede demonstrationen i Nantes sig voldeligt mellem demonstranter og politiet, der brugte tåregas og vandkanoner mod demonstranterne. (Foto: © Jean-Sebastien Evrard, Scanpix)
  • Politiet anslår, at der var mellem 3.500 og 10.000 til dagens demonstrationer i Nantes i dag. De foregående dage har der blandt andet været sammenstød i Paris, Caen, Lille og Marseille. (Foto: © Jean-Sebastien Evrard, Scanpix)
  • Også motorvejen A26 var i dag blokeret af truckere omkring byen Saint-Omer i det nordvestlige Frankrig. (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)
1 / 7

Den franske regering tvang i sidste uge kontroversielle arbejdsmarkedsreformer igennem ved dekret og gik dermed udenom parlamentet. Det har for alvor fået unge og fagforeninger på barrikaderne, og der er dagligt voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter.

Arbejdsmarkedsreformerne gør det blandt andet lettere for arbejdsgivere at hyre og fyre, ligesom at arbejdsgiverne får videre rammer for at forhandle løn og arbejdstid lokalt. Den før helt faste 35 timers arbejdsuge kan nu forhandles helt op til 46 timer i perioder.

Historisk upopulær

Den i forvejen lidet roste præsident Francois Hollandes popularitet er ikke overraskende på et lavpunkt fra de dårlige målinger sidste år. Timingen er skidt med blot et år til det næste præsidentvalg. Alligevel melder Hollande, at han ikke vil at ændre reformen trods massive protester og trusler om et mistillidsvotum til regeringen. Det ser dog svært ud for oppositionen at skaffe det fornødne flertal for at vælte regeringen.

Der er varslet strejker resten af ugen rundt omkring i Frankrig.

Se billederne fra dagens strejker ovenfor.