Jeg kan tydeligt huske første gang, jeg hørte om Zara Larsson.
I sommeren 2013 arbejdede jeg som rejseguide i Tyrkiet (ja, jeg var ung og havde brug for pengene – og de fantastiske oplevelser, der fulgte med), og en mine bedste veninder i "guideboblen" var Sarah, en svensk pige på samme alder som mig.
En dag lå vi og nød den bagende sol ved poolkanten og hørte musik, da Sarah satte et nyt nummer på.
"Er det noget nyt med Rihanna?", spurgte jeg søvndrukkent fra liggestolen.
Men nej, det var ikke Rihanna, der strøg ud af højtaleren på Sarahs hvide og lettere medtagede iPhone 5.
Nummeret hed 'Uncover' og blev sunget af den bare 15-årige svensker Zara Larsson – og jeg var åbenbart ikke ene om at forveksle den unge kvindes røst med Rihanna, der dengang hittede stort med kærlighedsballaderne 'Diamonds' og 'Stay'.
Sange, der - til mit eget forsvar - ikke lå langt fra den storladne 'Uncover'.
Kan du huske 'Uncover'? Hør eller genhør gennembrudshittet her:
Men hvad hverken jeg eller Sarah – og nok heller ikke Zara Larsson selv – vidste var, at det unge sangtalent, der strømmede ud af de skrattende højtalere, syv år senere ville være én af verdens største, spirende popstjerner med flere kæmpehits, musikpriser og platinplader under bæltet.
Det er ikke desto mindre tilfældet, da Zara Larsson en solrig februardag toner frem på skærmen foran mig. Jeg har fået 20 minutter med verdensstjernen på alle hjemmearbejds-møders moder, Zoom, i anledningen af hendes nye album, 'Poster Girl', der udkommer fredag.
- Der er sket meget i mit liv de seneste år. Da jeg udgav mit seneste album ('So Good' fra 2017), var jeg en ung pige på 19 år, men nu er jeg vokset op, jeg er blevet 23 år og er en ung kvinde. Jeg har været igennem et kærestebrud, forelsket mig på ny, fået nye venner, rejst og oplevet så meget, fortæller Zara Larsson og fortsætter:
- Jeg synes ikke, et album nødvendigvis behøver at være som at læse en side af min dagbog, men flere af sangene repræsenterer helt sikkert, hvad jeg har været igennem, forklarer sangeren om pladen, der gemmer på allerede velkendte hits som 'Ruin My Life' og den nye single 'Talk About Love', der allerede bliver spillet flittigt i radioen herhjemme.
Bliv nummer ét eller smut hjem
'Poster Girl' er Zara Larssons tredje album.
I kølvandet på 'Uncover', der blev i stort hit i Sverige og nabolande som Danmark og Norge, udgav hun i 2014 sit debutalbum, '1', der herhjemme solgte 10.000 eksemplarer.
Debutpladen blev kun udgivet i Skandinavien, men tre år senere, i 2017, udgav Zara Larsson så albummet 'So Good', det var hendes første internationale udgivelse.
I årene forinden havde musikeren allerede bevist sit værd som popstjerne med massivt hitpotentiale med sange som 'Lush Life', 'Ain't My Fault', David Guetta-samarbejdet 'This One's for You' og MNEK-duetten 'Never Forget You', og den internationale debut endte med at sælge over én million eksemplarer alene i USA.
- Jeg har faktisk lige fået platinpladen fra USA ind ad døren, fortæller Zara Larsson med et glimt af – velberettiget – stolthed i stemmen.
Hør Zara Larssons seneste single, 'Talk About Love', her:
Zara Larsson burde med andre ord være pænt tilfreds med sin succesfulde karriere indtil nu.
Men det er hun ikke. Langt fra faktisk.
- Jeg har altid været en stræber. Lige siden jeg var lille, har mit mantra været, at enten bliver jeg nummer ét, eller også kan jeg bare pakke sammen og tage hjem. Jeg er virkelig en "alt eller intet"-person, siger hun.
- Da jeg voksede op, tænkte jeg: "Jeg skal være den største og bedste, og jeg skal opnå alt, hvad jeg drømmer om" – og jeg har stadig meget at opnå endnu. Jeg har aldrig været nummer ét på Billboard-hitlisten i USA. Jeg har heller aldrig ligget nummer ét på listen over verdens mest solgte album. Der er så meget mere, jeg kan opnå, forstår du?
Bliver aldrig tilfreds med egen succes
Men nej, jeg forstår måske ikke helt.
Et hurtigt blik over Zara Larsson cv vidner jo om en allerede succesfuld karriere, der med et nyt album kun er på vej til at blive endnu større.
Men Zara Larsson er både stræber og perfektionist. Hun har indspillet sangene på sit nye album om og om igen i jagten på den helt perfekte lyd, forklarer hun mig.
- Jeg har vildt svært ved at være tilfreds med noget, jeg har lavet eller opnået, hvis det ikke er det allerbedste, største eller smukkeste, der nogensinde er lavet. Jeg har på en måde "set myself up for failure", siger hun.
- Og det er både en velsignelse og en forbandelse. Det er jo en fed drivkraft i mit arbejde, men jeg tror, jeg havde haft det bedre, hvis jeg havde lettere ved at kigge på alt det, jeg har opnået, og være stolt af det i stedet for at sige: "Okay, skidefedt, vi har solgt en million cd'er i USA, men nu vil jeg sælge to millioner," siger Larsson og fortsætter efter en kort tænkepause:
- Og jeg ved faktisk heller ikke, om jeg ville blive lykkeligere, hvis jeg så faktisk opnåede de drømme. For når det sker, kommer jeg sikkert til at tænke: "Nå, hvad skal vi så nu?" Jeg kommer nok stadig ikke til at være tilfreds.
Tidligere i vores interview har vi vendt, hvordan det er at være svensker flasket op på köttbullar og potatismos og pludselig havne i det pulserende musikmekka Los Angeles, der vrimler med store drømme og lige så store egoer.
Den svenske mentalitet er noget anderledes end den amerikanske, forklarer Zara Larsson og nævner ord som "janteloven" og "ydmyghed".
Og det er da også, som om Zara Larsson - efter at have fortalt om sin kamp med aldrig at føle sig helt tilfreds - pludselig bliver ramt af et skud svensk beskedenhed, da hun tilføjer:
- Men hør, jeg udlever virkelig min største drøm lige nu. Jeg har fået lov til at gøre min største passion til mit arbejde, og det er jeg vildt glad for, så jeg øver mig virkelig i at være taknemmelig og stolt af mig selv. Jeg ved bare ikke, om jeg nogensinde kommer til at føle mig helt tilfreds. Og det er jo egentlig lidt trist, men sådan er jeg altså bare, siger hun med et grin.
Blev udråbt som 'mandehader'
Med talrige verdenshits på samvittigheden og flere musikpriser stående på kaminhylden – blandt andre en MTV-pris for 'Bedste nordiske kunstner' fra 2020 – har Zara Larsson nu alligevel lidt at være stolt af.
Men det er dog ikke kun hendes musik, der har sat den unge svensker på verdenskortet.
Zara Larsson er nemlig ikke bange for at sige sin mening, og det har flere gange trukket overskrifter, når hun på sin Instagram-profil har delt sine tanker om alt fra Black Lives Matter, retten til abort og homoseksuelles rettigheder til den amerikanske våbenlov og slaveri i Libyen.
- Det ligger i mit dna, tror jeg. Jeg har altid sagt, hvad jeg synes om ting, og sagt fra, hvis der var noget, jeg syntes var forkert. Jeg vil ikke lyde som en skønhedsdronning, men jeg vil jo bare gerne have, at verden skal være et godt sted, forklarer hun.
Musikerens store mærkesag er kampen for ligestilling og kvinders rettigheder, og svenskeren er selverklæret feminist. Zara Larssons kontante holdninger er dog ofte blevet mødt med modstand, og særligt hendes udtalelser om det modsatte køn har flere gange udløst massiv kritik.
Det oplevede hun i 2016, da en kvindelig festivalgæst på den svenske musikfestival Bråvalla blev voldtaget under en koncert med netop Zara Larsson. Efter episoden tog sangeren stærk afstand fra episoden og skrev på Twitter i et nu slettet opslag, at hun håbede gerningsmanden måtte "brænde op i helvede", hvorefter hun tilføjede:
- Jeg hader mænd. Hader. Hader. Hader.
Netop dén udtalelse fik sindene i kog i Sverige, hvor Zara Larsson blev stemplet som "mandehader" og kritiseret for at skære alle mænd over én kam. Trods kritikken stod musikeren ved sin udtalelse om sin foragt for mænd, som hun har gentaget i flere interviews siden hen.
'Jeg var meget radikal'
I dag ser Zara Larsson dog lidt anderledes på tingene.
- Da jeg begyndte at dele mine holdninger, var jeg meget radikal og ekstrem – og jeg kunne lide det. Men jeg tror, det har været en vigtig del af min feministiske opvågnen, at jeg siden hen har kunnet se, at det var meget sort/hvidt. Det har gjort, at grundlaget for mine holdninger er blevet endnu stærkere, fordi jeg nu kan se flere nuancer i tingene, siger Zara Larsson og fortsætter:
- Men nogle gange er man også nødt til at skubbe lidt til grænserne. Der findes så mange, der hader kvinder, så man er nødt til at gå den anden vej en gang imellem. Og de udtalelser fik folk til at snakke og tage diskussionen, og det er jeg glad for. Og helt ærligt, de mænd, der bliver krænket over, at man kan sige den slags, det er nok dem, der faktisk bør tage kritikken mest til sig.
På skærmen med vores Zoom-opkald tikker en chatbesked op.
"1 minut tilbage", står der.
Beskeden er fra den engelsktalende koordinator fra Larssons pladeselskab, der har siddet og lyttet med på vores dansk-svenske interview (og som efter interviewet kontakter mig for at sikre sig, at vi ikke afslører noget om Zara Larssons på det tidspunkt hemmelige samarbejde med IKEA. "Jeg forstod intet, så er lidt forvirret over, hvad I har talt om", som han skriver).
Der er flere interviews linet up med verdensstjernen denne formiddag, så vi skal runde af.
- Det er altså lidt skørt. Det er så længe siden, jeg har udgivet et album, at jeg helt havde glemt, hvordan det føles. Pludselig indspiller jeg musikvideoer, er til fotoshoots og laver interviews. Det føles nærmest, som om jeg prøver det hele på ny, lyder det til slut fra Zara Larsson.
Så vinker hun farvel, og skærmen går i sort.