Som otteårig flygtede han fra krigens rædsler. Nu er svenske Tusse i fuld gang med at tage hævn over livet

Sveriges repræsentant i Eurovision Song Contest gemmer på en barsk fortid.

(Foto: © Stina Stjernkvist, SVT)

Som otteårig landede Tousin Chiza i Nora, en lille og søvnig landsby i det sydlige Sverige.

Han kom til landet som uledsaget flygtningebarn, og bag ham lå flere år på flugt fra det krigshærgede hjemland, Den Demokratiske Republik Congo.

Sammen med sine forældre var den bare femårige Tousin Chiza, der i dag går under kunstnernavnet Tusse, flygtet fra krigen, men undervejs blev han adskilt fra sine forældre. I stedet tilbragte han tre år i en flygtningelejr i Uganda sammen med sin moster.

- Det var virkelig hårdt. Vi vidste ikke, om vi ville få mad, om vi kunne få rent vand, om vi kunne klare os til næste dag, har Tusse tidligere fortalt til svenske TV4 om livet i flygtningelejren, hvor han tilføjede:

- At miste mine forældre på den måde var forfærdeligt. Det følger mig stadig den dag i dag, at der er to figurer - to så vigtige figurer - der mangler i mit liv.

Men i Sverige fik den lille dreng med de sorte krøller og de store, brune øjne en ny plejefamilie og den tryghed og omsorg, han havde savnet.

Tusse havde ikke bare fået asyl, men også chancen for en ny start og et nyt og bedre liv.

Og nu, 11 år efter Tusse første gang satte sine ben på svensk jord, skal han repræsentere det Sverige, han i dag kalder hjem, i verdens største sangkonkurrence, Eurovision Song Contest.

- Det gør mig virkelig stolt at få lov til at repræsentere hele Sverige, fortæller Tusse i et videoopkald fra sit hotelværelse i Eurovision-værtsbyen Rotterdam.

- Det her er min måde at sige tak på til det land, der har hjulpet mig gennem alt det her. Jeg er vokset op i Sverige, jeg har min svenske familie, som jeg elsker, og jeg har fået chancen for at tage en uddannelse. Og nu har svenskerne så også valgt mig til at repræsentere dem i Eurovision. Det er helt fantastisk, lyder det med stolthed i stemmen fra den unge sanger.

Med næsten tre millioner stemmer fra de svenske tv-seere - over én million flere end sin nærmeste konkurrent - vandt Tusse i marts en overlegen sejr i det svenske Melodi Grand Prix, Melodifestivalen. (Foto: © Stina Stjernkvist, SVT)

Vender turbulent fortid til noget positivt

I marts storsejrede Tusse i det svenske Melodi Grand Prix med sangen 'Voices', som han lørdag skal synge for hele Europa, når han går på scenen i årets store Eurovision-finale.

- Det var kæmpestort for mig at vinde konkurrencen i Sverige. Det var helt skørt, fortæller Tusse om sejren i 'Melodifestivalen', det svenske Grand Prix, som hvert år er ét af de mest sete programmer på svensk tv.

Hør vindersangen 'Voices' her:

Allerede inden Grand Prix-sejren var Tusse dog et velkendt ansigt hos de svenske tv-seere. I 2018 deltog han i det svenske talentshow 'Talang', og året efter gik han hele vejen, da han vandt talentkonkurrencen 'Idol'.

I dag har Tusse gang i en spirende musikkarriere, og hans Grand Prix-bidrag 'Voices' har i flere uger toppet den svenske singlehitliste. Alt sammen noget, han som barn kun kunne have drømt om.

- Det her er min måde at tage hævn over livet, forklarer Tusse med et smil.

- Jeg har oplevet en masse negativitet i mit liv, så når jeg får chancen for at udrette noget godt med mit liv, så tager jeg den.

- Jeg kan ikke ændre min fortid, men jeg kan forsøge at se på de positive sider. Alt det, jeg har været igennem, har gjort mig stærkere. Det har gjort mig til den, jeg er i dag, og fået mig til at indse, hvem jeg er, og hvad jeg drømmer om, fortæller han.

'Surrealistisk' at være en rollemodel for andre

Sangen 'Voices', som i tirsdags kvalificerede sig til Eurovision-finalen fra årets første semifinale, har en helt særlig betydning for Tusse.

Nummeret kan tolkes som en protestsang, og nogle lyttere har ikke været sene til at konkludere, at sangen må være en hyldest Black Lives Matter-bevægelsen, der særligt sidste sommer trak overskrifter kloden rundt.

Ifølge Tusse skal nummeret dig forstås i en bredere kontekst.

- Med 'Voices' vil jeg gerne fortælle folk, at alle fortjener en stemme og at blive hørt. Der vil altid være modstand, men vi skal stoppe med at lade folk holde os nede og fra at være dem, vi er. Alle fortjener at blive accepteret for den, de virkelig er.

Med sine sympatiske budskaber og sin evne til bryde igennem lydmuren, trods sin turbulente fortid, bliver Tusse ofte kaldt en rollemodel for andre unge. En titel, den unge sanger dog selv har det ambivalent med.

- Det kan godt være lidt surrealistisk, når folk siger den slags om mig. Det er jo ikke, fordi jeg vågner hver morgen og tænker: "I dag skal jeg ud og inspirere folk." Jeg gør jo bare, hvad jeg har lyst til, og hvis det inspirerer folk, er det da bare en kæmpe ære, siger Tusse.

En lykkelig Tusse med det svenske flag efter finalepladsen var i hus i tirsdags. I finalen har bookmakerne dog ikke den helt store fidus til 'Voices', som de spår ender lige uden for top ti. (Foto: © SANDER KONING, Ritzau Scanpix)

Biologisk far vil 'hjælpe' med Eurovision-sejr

I dag bor Tusse stadig hos en plejefamilie, der tog ham ind, da han fik asyl i Sverige.

Hans biologiske mor lever ikke længere, men for nogle år siden blev Tusse genforenet med sin biologiske far, der, efter familien blev adskilt, flyttede tilbage til Den Demokratiske Republik Congo.

- Min biologiske far og jeg har stadig kontakt. Han er en stor støtte og opfordrer mig altid til at følge mine drømme. Han har dog også sagt til mig, at han håber, jeg dropper musikken på et tidspunkt og bliver læge i stedet, fortæller Tusse, der lige nu går i gymnasiet og bliver student til sommer.

Kommer det til at ske?

- Hm… I tilfælde af, at min far skulle læse det her interview - man ved aldrig med ham! - så må jeg hellere svare: "Måske", siger Tusse og bryder ud i et stort grin.

Tusses vindersang 'Voices' er blevet et stort hit i Sverige. På verdensplan er sangen alene på Spotify blevet hørt over 14 millioner gange. (Foto: © JESSICA GOW, Ritzau Scanpix)

Uanset fremtidsplanerne må en eventuel lægeuddannelse dog vente, for lige nu er Tusses hovedfokus at levere en optræden på Eurovision-scenen, der kan gøre både hans familie og resten af Sverige stolte.

Og så håber han at kunne inspirere andre til at gøre som ham: "tage hævn" over livet og forfølge sine drømme, uanset hvor mange bump man møder på sin vej.

- Da jeg var barn, så jeg aldrig nogen som mig på Eurovision-scenen. Jeg vil gerne gøre mit til, at andre unge derude kan tænde for tv'et og tænke: "Okay, hvis Tusse kan gøre det, så kan jeg også." Jeg vil gerne vise folk, at alle kan og bør forfølge deres drømme, siger Tusse og tilføjer med et kækt smil:

- Og så håber jeg selvfølgelig på, at Sverige vinder Eurovision.

Og netop dén mission - at få Sverige til tops på pointtavlen i lørdagens finale - er noget, Tusses biologiske far har tænkt sig at gøre sit til lykkes.

- Min far har fortalt mig, at han kan få hele Congo til at stemme på mig. Jeg har fortalt ham, at jeg ikke helt tror, det er sådan, det fungerer i Eurovision, men han insisterer på at hjælpe mig. Så vi må se, om han lykkes med det, griner Tusse.

Hvordan det går Tusse og Sverige, kan du se, når finalen i Eurovision Song Contest sendes direkte på DR1 og DRTV lørdag klokken 21.