- Nu ved vi da noget. Det er vist det bedste, man kan sige om den aftale.
Ordene tilhører Ditte Sig Kramer, der er kommunikationschef på spillestedet Vega i København. De falder i kølvandet på genåbningsaftalen, der faldt på plads natten til i dag, tirsdag.
- Det er sgu bare en trist dag på musikkens vegne. Jeg sad i Parken i går sammen med 10.000 andre og havde det skønt over at se fodbold, og vi kommer jo i hvert fald ikke til at kunne samle så mange mennesker til musik lige foreløbig, siger Ditte Sig Kramer og uddyber:
- Jeg kan godt blive ærgerlig over, hvordan man bare ikke prioriterer musikken i Danmark.
Genåbningsaftalen betyder blandt andet, at landets spillesteder helt som ventet kan åbne på torsdag den 6. maj. Det kan de gøre med op til 2.000 siddende publikummer i sektioner á 500 efter samme model, som var gældende inden nedlukningen i december 2020, fremgår det på Justitsministeriets hjemmeside.
'Man kan ikke bare trykke på en knap, og så kommer der kultur'
Selvom Ditte Sig Kramer glæder sig til at komme i gang igen, så tyder meget dog på, at der kommer til at gå længe, før Vega igen kører på fuldt blus.
- Vi er stadigvæk nede på en tredjedel af vores kapacitet i Store Vega, en fjerdedel i Lille Vega, og vores mindste sal kan vi ikke åbne.
- Hvis kvadratmeterkravet stadigvæk gælder, så kan vi ikke komme længere op. Det mangler vi stadig svar på, men det er det, vi planlægger fra. Vi kommer ikke til at kunne have 1.550 publikummer, som vi plejer i Store Vega.
Hun regner dog med, at det bliver muligt at lukke 50-75 ekstra mennesker ind til de siddende koncerter i Store Vega. Stående koncerter er der ikke udsigt til foreløbig.
- Det vil sige, vi her ender på omkring 550 publikummer.
Ditte Sig Kramer lægger ikke skjul på, at processen omkring genåbningen har været en frustrerende oplevelse.
- Jeg er fuld af forståelse over, at der har været en masse komplekse ting at tage stilling til for politikerne. Men det er også frustrerende at være en del af kulturbranchen, der gang på gang bliver underprioriteret.
- Jeg tror, de fleste i branchen har en stor villighed til at samarbejde, men når man hele tiden bliver sat på standby og syltet, så er det svært at blive ved med at være samarbejdsvillig og positiv. Man kan ikke bare trykke på en knap, og så kommer der kultur.
Tingene kommer for sent
Hos Musikhuset Aarhus deler man Ditte Sig Kramers frustrationer. Det fortæller kunstnerisk chef Jeppe Uggerhøj, der mener, at genåbningsaftalen er ”lidt som forventet”.
- Det er ærgerligt, at tingene kommer så sent, for det giver nogle helt unødvendige problematikker i forhold til vores planlægning.
- Jeg har selvfølgelig respekt for, at man holder øje med smitten, men ekspertgruppen kom med de her anbefalinger allerede i april, så jeg synes godt, politikerne kunne være kommet med en udmelding noget før. Vi står og skal åbne på torsdag – det er altså om to dage.
Bliver I klar til det?
- Vi er klar til at åbne, men det ville have klædt processen, at man var ude i bedre tid. Men vi bliver selvfølgelig klar, det er der ingen tvivl om.
I Musikhuset Aarhus er to sale i spil til sektionsinddelingen – nemlig Store sal og Symfonisk sal, der har plads til cirka 1.600 og 1.300 publikummer. Foreløbig skal man dog have set på ”flowet i huset”, og hvor lang tid det tager, når man skal tjekke coronapas, forklarer Jeppe Uggerhøj.
- Så vi starter ud med at have de normale 500 publikummer, og så snart vi har styr på en eventuel sektionering, så tager vi fat på det, siger han og slutter:
- Det er pisseirriterende det hele, men vi glæder os trods alt til at komme i gang. Det overskygger det andet.
'Det bliver super svært'
Selvom man på Kulturværftet i Helsingør også fokuserer på at skulle i gang igen, så har kunstnerisk chef Michael Fock "ikke hænderne over hovedet", som han siger.
Så langt fra, faktisk.
- Vi kender endnu ikke de nærmere detaljer om, hvor tæt vi må sidde. Vi har fået rammen, men vi har ikke fået de helt præcise detaljer at vide. Musikbranchen er i den grad bundet op på, at folk hygger sig med hinanden og har en fest sammen, og det bliver jo super svært at gøre med de restriktioner, der er.
Nu afventer Michael Fock, at man på spillestederne får de præcise detaljer vedrørende genåbningen at vide, men han spår allerede nu, at det bliver "op ad bakke".
- I vores store sal kan der være 1.100 stående eller lidt over 500 siddende publikummer, men hvis den skal sektioneres, bliver det super, super svært. Nu må fokus være på at skabe nogle gode oplevelser for de publikummer, der møder op, men det bliver ikke rentabelt for os her i starten.