- I går tog jeg den vigtigste beslutning, jeg har taget i meget lang tid. Jeg besluttede mig for at stoppe med at gøre alle de ting, jeg føler, jeg burde gøre, og lyttede derimod til, hvad min krop og mit hoved har prøvet at fortælle mig i meget lang tid.
Sådan meddelte popstjernen Hugo Helmig sine fans, at han ville indstille sin karriere på ubestemt tid i starten af oktober.
Han afslørede, at han igennem længere tid har kæmpet med angst, og dermed blev han endnu et nummer i rækken af musikere, som har måttet sætte karrieren på pause for at få styr på alt det, der rumsterer indeni.
For fire måneder siden aflyste den tidligere Saybia-forsanger Søren Huss i et opslag på Facebook alle sine koncerter grundet en depression.
Og tilbage i 2018 trak den danske popstjerne Jada sig fra rampelyset, da hun blev ramt af stress.
Men selvom vi oplever, at musikere åbent fortæller om, hvordan deres mentale helbred agerer dørstopper for karrieren, mangler der både tal og viden om, hvordan vi bedst kommer problemerne til livs, fortæller Anders Guldhammer Vorborg, der er CEO og medstifter af nonprofit-organisationen MentalVoice.
- Vi skal have dokumenteret, hvor det står værst til, og hvordan vi kan lave forbyggende indsatser, siger Anders Guldhammer Vorborg.
Der findes nemlig stadig ingen reelle tal for, hvordan det står til med mentalt helbred i musikbranchen herhjemme, fortæller han.
En undersøgelse fra University of Westminster fra 2020 har undersøgt den engelske musikbranche og fandt blandt andet frem til, at musikere har tre gange så høj risiko for at blive ramt af angst og depressioner.
Derfor søsatte den danske nonprofit-organisation MentalVoice, der arbejder for at forbedre mental sundhed i musikbranchen, en undersøgelse af den danske musikbranche tilbage i april for at finde ud af, hvordan det egentlig står til herhjemme. Den er dog stadig under udarbejdelse, siger Anders Guldhammer Vorborg.
Flydende grænser mellem arbejde og privatliv
Men har musikere virkelig højere risiko for at blive ramt af for eksempel angst, stress og depression i forhold til andre?
Det mener Gitte Karvonen, som er personlig rådgiver og mentaltræner for blandt andet musikere. Og det er der flere grunde til.
- Det er forskellige vilkår i branchen, der kan gøre det vanskeligt for musikerne at navigere i, siger hun.
- Hvad er arbejde, og hvad er privatliv? De har meget skiftende arbejdstider med koncerter om aftenen, men der er også forpligtelser om dagen.
Netop de flydende grænser mellem arbejde og privatliv oplever musiker Amanda Glindvad, at mange musikere kæmper med. Udover at være en del af musikduoen Jærv er hun også medstifter af organisationen Saun, som hjælper folk i den kreative branche med at styrke deres mentale helbred.
- Når man er i musikbranchen, bliver ens liv let et virvar af arbejde, fritid, relationer og netværk. Det kan både være vildt givende samtidig med, at det kan være udfordrende.
Derudover nævner hun, at man som musiker befinder sig i en branche, hvor ens person let kan blive synonym med et brand – både på godt og ondt. Derfor kan man som musiker især have svært ved at adskille, hvem man er ved siden af musikken.
- Du føler, du giver et lille stykke af dig selv, hver gang du udgiver noget eller spiller en koncert. Og når man gør det, så får man automatisk noget tilbage. Det kan både være godt og skidt, for man ved jo ikke, hvad det er, man får igen, siger hun og tilføjer, at mange trives fint i den rolle, og at det også kan være utroligt givende for den enkelte musiker.
Mangler forebyggende initiativer
Selvom vi ser og hører musikere tale åbent om problemer med mentalt helbred, både i og uden for musikken, oplever Anders Guldhammer Vorborg, CEO og medstifter af nonprofit-organisationen MentalVoice, at det stadig er et tabu, og at musikerne kan være i tvivl om, hvor de skal gå hen med de tanker og følelser, som kan være svære at tackle.
Han nævner, at der skal en kulturændring til i branchen, så der kommer større fokus på den mentale sundhed, så det ikke længere skal føles som noget forkert at have det dårligt.
- En større åbenhed og ærlighed i musikbranchen ville være godt for både kulturen, men også det enkelte menneske, mener han.
Gitte Karvonen, personlig rådgiver og mentaltræner, er enig i, at det kan være svært at bede om den hjælp, man måske ikke engang er klar over, man behøver. Især når alt udadtil ser godt ud, karrieren kører på skinner, og man egentligt burde være glad.
Ifølge hende er næste skridt at komme frem til nogle løsningsforslag i stedet for blot at konstatere problemerne.
- Det er vigtigt, at vi taler mere om, hvad man kan gøre ved tingene. Det ville være væsentligt at dreje fokusset hen på, at man kan løse problemerne, i stedet for bare at påpege, at der nogle problemer, fortæller hun.
Ifølge Gitte Karvonen og Anders Guldhammer Vorborg mangler der mere forebyggelse i musikbranchen.
De mener begge, at mange musikere ville have gavn af, at der blev taget bedre hånd om dem, inden de skal stå til offentligt skue.
- Man arbejder ikke forebyggende, selvom man ved, at det virker. For det meste starter man først, når problemerne er kommet. Så handler det pludselig ikke kun om, at man skal have hjælp, men man skal også indrømme, at der er problemer, fortæller Gitte Karvonen.
Derfor kunne musikbranchen ifølge de to kigge hen mod sportens verden.
Her tilbydes der nemlig ofte per automatik mentaltræning og sparring til topatleter. Den mentale træning kan hjælpe med, hvordan man håndterer pressede situationer, hvilke forventninger man møder, og hvordan man kan tage de vigtige beslutninger, forklarer Anders Guldhammer Vorborg og Gitte Karvonen.
Større fokus på vej i branchen
Men hvad bliver der så rent faktisk gjort? Noget tyder på, at musikbranchen faktisk er begyndt at kigge mere indad.
På årets Spot Festival blev der for eksempel afholdt en mini-konference, der blandt andet havde fokus på mental sundhed og præstationskrav med inspiration fra sportens verden.
Og i november afholdes to seminarer om mental sundhed og trivsel i musikbranchen, hvor både Saun, MentalVoice og Gitte Karvonen vil være til stede som oplægsholdere, i København og Aarhus.
Hos pladeselskaberne er den mentale trivsel tilsyneladende også ved at komme på dagsordenen. Den 30. september offentliggjorde Sony Music Entertainments hovedkontor, at de lancerer et nyt artistprogram, der skal fremme mental sundhed hos deres artister.
Initiativet skal hjælpe Sonys artister med, hvordan de blandt andet håndterer angst, depression og stress. Derudover vil artisterne få råd og vejledning om, hvordan de begår sig i musikbranchen.
Dr.dk har forsøgt at få en kommentar fra Sony Music Denmark om, hvad det konkret kommer til at betyde for de danske artister, der har kontrakt hos Sony, men pladeselskabet er ikke vendt tilbage på henvendelsen.
Pladeselskaberne Universal Music Denmark og Warner Music Denmark er ligeledes blevet spurgt, om de arbejder med konkrete initiativer med fokus på mentalt helbred.
Universal Music Denmark har takket nej til at udtale sig til dr.dk, mens Warner Music Denmark i skrivende stund ikke er vendt tilbage på dr.dk's henvendelse.
Det fremgik tidligere i artiklen, at Hugo Helmig spillede sin sidste koncert på Øresound Festival. Det var ikke korrekt, da han spillede sin sidste på Spot Festival.