Michael Jackson hitter 9 år efter sin død - men det går også galt, når stjerner udgiver musik fra graven

Selvom Michael Jackson, som onsdag ville være fyldt 60 år, er gået bort, hitter hans musik fortsat. Sådan går det ikke for alle afdøde stjerner.

Både Amy Winehouse og Michael Jackson har udgivet ny musik efter deres død. (Foto: © Getty Images)

Onsdag ville popkongen Michael Jackson være fyldt 60 år.

Og selvom den legendariske sanger døde i 2009, lever Jacksons musik stadig videre i bedste velgående.

Det beviste den afdøde sanger endnu engang, da hans duet med rapperen Drake, 'Don't Matter To Me', for nyligt tog verdens hitlister med storm.

Lyt til 'Don't Matter To Me' herunder, mens du læser videre:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5b86612b6187a516b8a4f967

- Det var en lidt spøjs kobling, man ikke lige havde set komme, siger Mathias Buch Jensen, der er musikansvarlig hos P3, om det overraskende samarbejde.

- Michael Jacksons efterkommere har tidligere været så varsomme med hans musikalske arv og ikke bare lånt bider ud til højre og venstre, så derfor er det her match noget, der overrasker og skaber opmærksomhed, siger han.

Jackson-familien splittet om Drake-sang

Vokalerne fra sangen stammer fra en gammel demo, som Jackson optog i 1983, men det er langt fra første gang, at hans gamle sange ser dagens lys. Siden hans død for ni år siden er der blev udgivet flere albums og singler i sangerens navn - såkaldte posthume udgivelser.

Halvandet år efter hans død udkom pladen 'Michael', og i 2014 kom albummet 'Xscape' på gaden, der begge bød på sange og demoer fremført af Michael Jackson, der ikke havde været udgivet før.

Michael Jackson, der døde i 2009, blev 50 år. Her ses Michael Jackson optræde i London i 1992 som en del af sin verdens-turné 'Dangerous'. (Foto: © John Gunion)

Selvom Michael Jacksons efterkommere faktisk har godkendt Drakes brug af Jacksons vokaler på 'Don't Matter To Me', så er det dog ikke alle i den afdøde hitmagers bagland, der er lige imponerede over samarbejdet.

- Jeg synes ikke, at det er okay. Jeg føler bare, at hvis han (Michael Jackson, red.) ikke gjorde den færdig, så skal han (Drake, red.) ikke bruge det, lød udmeldingen tidligere i år fra Jacksons 32-årige nevø, Austin Brown, til det amerikanske tabloidmedie TMZ.

Alverdens musikforbrugere lader dog til at være anderledes begejstrede for 'Dont Matter To Me'. Duetten mellem Michael Jackson og Drake peakede herhjemme som nummer to på den officielle single-hitliste, mens sangen scorede en førsteplads hos vores naboer i Sverige.

Mange har hittet efter deres død

Det er langt fra noget nyt fænomen, at kunstnere udgiver nyt materiale længe efter, at de er gået bort. Således har mange artister, lige fra John Lennon og David Bowie til Amy Winehouse og rapperen The Notorious B.I.G., lagt navn til nye udgivelser efter deres død.

- Vi har set alle mulige former for den her slags udgivelser. Nogle artister har udgivet et par enkelte nye numre, mens andre har udsendt op til flere albums, hvor gamle demoer fra gemmeren er blevet støvet af, forklarer Mathias Buch Jensen.

Herhjemme hittede den danske rapper Natasja Saad også stort med pladen 'I Danmark er jeg født', der udkom i 2007 - tre måneder efter hendes død.

Og da den svenske dj Avicii afgik ved døden tilbage i april, gik der heller ikke længe før, at udgivelsen af et nyt album kom på tale.

Ifølge svenske Aftonbladet efterlod stjerne-dj'en sig mere end 200 uudgivne numre, og ifølge mediet er et nyt album med den afdøde svensker altså på trapperne - blandt andet med en single sammen med Coldplay-frontmanden Chris Martin.

Men selvom der muligvis ligger mere materiale i gemmerne, skal pladecheferne være varsomme med at sende den ene plade efter den anden på gaden med en afdød sanger.

- Tag nu rapperen 2Pac, der døde i 1996. Der er et pladeselskab og nogle efterladte, der bare er blevet ved med at malke en ko, der skulle være sendt til slagtning for længe siden, siger Mathias Buch Jensen.

Siden sin død i 1996 har den afdøde rapper lagt navn til omkring 20 albums og opsamlingsplader.

Amy Winehouse-demoer blev destrueret

Da sangerinden Amy Winehouse døde i 2011, udgav pladeselskabet Universal albummet 'Lioness: Hidden Treasures', der indeholdte gamle demoversioner af nogle af sangerindens største hits samt et par nye sange, der ikke tidligere have set dagens lys.

En af de sange, der blev udgivet efter Winehouses død, var 'Our Day Will Come', som du kan høre her:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5b800226a11f9f1bcc54d64b

Men fans af Winehouse skal ikke sætte næsen op efter nogensinde at høre de sange, som sangerinden nåede at indspille til sit tredje album, inden hun døde. Sangene er nemlig blevet destrueret.

- Det var en moralsk ting. At bruge en lydbid eller en vokal (fra de optagelser, red.) er ikke noget, der vil ske på min vagt, og nu kan det heller ikke ske på nogen andens, udtalte David Joseph, direktør i Universals britiske afdeling, til Billboard i 2015.

Amy Winehouse nåede blot at udgive to studiealbums før sin død i 2011. Her ses hun på scenen til BRIT Awards tilbage i 2007. (Foto: © Dave Hogan, 2007 Getty Images)

Ifølge Mathias Buch Jensen er det utrolig vigtigt, at pladeselskaberne overvejer, hvad man vælger at sende ud fra de afdødes stjerners gemmer.

- Det handler i høj grad om, hvorvidt vedkommende har efterladt sig noget, der er værd udgive. Ellers må man sige: 'Der er en grund til, at det er en demo. Der er nok en grund til, at det her nummer ikke blev sendt ud'. Og det er nok, fordi kunstneren bag ikke syntes, det var godt nok til at udgive, siger han.

Sangerinde blev verdenskendt efter sin død

Men mens nogle altså vælger ikke at lade de afdøde stjerner leve videre gennem ny musik, så har andre artister faktisk først fået deres store gennembrud, efter de er gået bort.

Det var tilfældet for den amerikanske sangerinde Eva Cassidy, som døde af kræft i 1996.

Før hendes død var hun en relativt ukendt singer-songwriter, men få år efter udgav hendes pladeselskab albummet 'Songbird' med gamle optagelser af Cassidy, der blev 33 år.

Albummet blev en stor kommerciel succes og lå i ni uger nummer ét på den amerikanske Billboard-hitliste. Siden da er der blevet udgivet yderligere ti albums i Eva Cassidys navn.

Hør Eva Cassidys cover-version af nummeret 'Fields of Gold' her:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5b8002266187a40e04047fc7

Det er 22 år siden, at Eva Cassidy døde. Siden da er der blevet udgivet flere end ti albums i hendes navn. (Foto: © Presse)

Sangene risikerer at miste deres betydning

Selvom der, ifølge Mathias Buch Jensen, har været langt mellem snapsene, når det kommer til musikalsk guld udsendt af afdøde stjerner, så har han ikke noget imod de posthume udgivelser.

- Der kan godt gemme sig nogle gode sange i arkiverne, og hvis de bliver udgivet af nogen, der forstod kunstneren og deres ånd, så kan det jo være fint, siger han.

Han påpeger dog, at sangene altid vil blive set i et andet lys, når de udkommer, efter kunstneren bag er gået bort.

- Sangene risikerer også at miste lidt værdi. Du får ikke nødvendigvis den der musikvideo eller det interview, hvor kunstneren kan forklare meningen bag sangen, der kan løfte et nummer til nye højder. Sangene bliver let bare til - ja, en bunke sange.