En mand i bar mave.
Egentlig ikke noget sjældent syn i dagens musiklandskab, men billedet, der pryder den danske duo Feel Freezes seneste album, skiller sig alligevel lidt ud.
Henover mandens brystkasse ses nemlig to store ar.
Arene stammer fra dengang Raymonde Gaunoux, den ene del af duoen, fik fjernet sine bryster.
Han er nemlig transkønnet og født som kvinde.
- Mænd har tit bar overkrop på pladecovers eller til koncerter, og det er en anerkendt ting gennem musikhistorien, at det er en ting, som mandlige musikere gør, siger Raymonde Gaunoux.
- Så den der nøgne mandetorso fylder meget i musikkulturen, og det vil jeg gerne være en del af. Jeg vil gerne vise, at jeg kan gøre det, som andre mænd gør.
Popmusik om livet og kampen som transkønnet
Duoen Feel Freeze består af 32-årige Mathias Vinther og 31-årige Raymonde 'Ray' Gaunoux.
De lærte hinanden at kende i gymnasiet hjemme i Støvring, syd for Aalborg, og har spillet musik sammen siden 2013.
I deres drømmende og glimmerfyldte popunivers er det helt store tema kærlighed. Kærlighed til andre - og ikke mindst kærlighed til sig selv.
Men på duoens seneste plade 'Feathers & Scars', der udkom i oktober, er der nu skruet ekstra op for emner som selvaccept og transidentitet.
- Nu, hvor jeg er transkønnet og medlem af det her band, gav det mening, at pladen blev så politisk. Det er jo svært at undgå, for hele dit liv bliver enormt politisk, når du tilhører en minoritet, forklarer Raymonde Gaunoux, der startede sin transition fra kvinde til mand for omkring seks år siden.
Gruppens mål – udover at få folk til at danse – er at bryde med normerne og de klassiske kønsidealer gennem deres musik, samt at sætte fokus på de udfordringer, som transkønnede kæmper med.
Det gør de blandt andet på den seneste single 'Bend the Night', som de selv beskriver som 'en hyldest og en kampsang til transidentitet'.
- Den fortæller om styrkerne i det at være transkønnet, men også den kamp, som transkønnede oplever, siger Raymonde Gaunoux.
Hør nummeret ’Bend the Night’ her, mens du læser videre.
Danskerne holder sig tilbage fra det, vi ikke kender
Hvor duoens musik tidligere var mere eksperimenterende ('Jeg har ofte fået at vide, at det var noget underligt musik, jeg gik og lavede' forklarer Raymonde Gaunoux), har de på deres seneste plade skruet op for de gode melodier og de fængende omkvæd.
De er gået mere mainstream, og det er der en helt særlig grund til.
- Vores musik er ikke kun for et LGBT-miljø eller bestemte grupper - det er for alle. Det her projekt handler om at kræve en plads på den mainstream musikscene, for der er ikke én eneste transperson, som det ser ud lige nu, siger Raymonde Gaunoux og fortsætter:
- På en måde er jeg lidt overrasket over, at det ikke er sket endnu. De sidste ti år er der sket rigtig meget internationalt, hvor queer-identiteter i stigende grad får mere plads, men vi er der ikke i Danmark endnu.
Hvorfor ikke?
- Det er et godt spørgsmål. Det har vi også tænkt meget over, siger Raymonde Gaunoux, inden Mathias Vinther bryder ind:
- I et land som USA er der måske en stærkere kulturel tradition for at stille sig i spotlyset og være forskellige. Det kan måske påvirke vores danske, rolige sind lidt anderledes. Vi er jo meget åbne herhjemme, men har også en lidt reserveret kultur, siger han og fortsætter:
- Hvis vi ser noget, vi ikke kender, så tror jeg, at vi danskere holder os tilbage, i stedet for at gå hen og stille spørgsmål. 'Hvem er du? Hvorfor ser du sådan ud? Hvilket pronomen skal jeg bruge om dig?'
Hvad er en rigtig mand?
Trods den danske reserverethed, vil mange mene, at vi allerede de seneste par år er nået lang vej, når det kommer til transkønnedes rettigheder og accept i samfundet.
Men ifølge Feel Freeze er der fortsat en masse at kæmpe for.
Det kom til udtryk så sent som til duoens egen releasefest, hvor en gammel bekendt kom op til Raymonde Gaunoux og ved en fejl kom til at kalde ham ved sit gamle kvindenavn.
Fejl kan ske, men reaktionen fra den gamle bekendte ærgrer Raymonde Gaunoux.
- Jeg kunne se på ham, at han lige slugte ordet og ikke vidste, hvad han skulle sige. Jeg har oplevet det tusind gange, så det rører mig ikke så meget mere, men det er helt klart fedest, hvis folk er åbne omkring det og siger: 'Hov, undskyld, jeg synes lige, det er lidt svært at finde rundt i'. Ellers bliver det et tabu, forklarer han.
Transidentitet er dog ikke det eneste, som duoen ønsker at slå et slag for med deres musik.
For selvom Mathias både er heteroseksuel og en såkaldt cis-mand - en betegnelse for en mand, der identificerer sig med det køn, han biologisk er født med - så kæmper han også sin egen kamp gennem gruppens musik.
- Min rolle er både at være en allieret til Raymonde, men også selv at udfordre folk på nogle punkter. Jeg er selv en meget følsom og sensitiv mand, og jeg har også lyst til at komme et bud på, hvordan man kan være en mand, siger Mathias Vinther.
Og det er netop kampen mod det stereotype mandeideal, og tanken om, hvad en 'rigtig mand' er - og ikke er - der binder duoen sammen.
- Vores fællesnævner er, at vi begge føler, at vi er lidt ved siden af, og ikke helt forstår, hvad det er, vi skal leve op til. Hvad er en mand? Det er dét, vi udfordrer her. For vi er jo begge to mænd, men på to meget forskellige måder, slutter Raymonde Gaunoux.