Bag alle dine yndlingssange gemmer der sig kunstnere, som alle er startet et sted, og som har knoklet hårdt og længe for din opmærksomhed og en plads på din playliste.
Nu er talentprojektet KarriereKanonen klar med ti udvalgte musiktalenter, der alle er ved at finde deres plads på den danske musikscene, og som drømmer om at blive hørt - og som måske kommer til at dukke op i radioen, på festivalplakater og playlister i fremtiden.
Så nu kan du altså opdage noget af det, den danske musikundergrund har at byde på lige nu - før alle andre.
De ti udvalgte kunstnere gennemgår et talentudviklingsforløb og spiller koncerter for KarriereKanonens jury og potentielle nye fans blandt publikum i løbet af foråret.
Se, hvem der er blandt de ti udvalgte i KarriereKanonen i år, og lær dem bedre at kende herunder.
Sofie1998
Hvordan håndterer man at blive slået op med af den, man elsker, helt ud af det blå?
I 23-årige Sofie Bachs tilfælde blev der skrevet en enorm mængde sange. Hun fandt nemlig ud af, at hun kunne glemme det hele for en stund, når hun skrev. Og det kom der blandt andet sangen 'For X' ud af, som hun er udvalgt til KarriereKanonen med under navnet Sofie1998.
- Mine sange er først og fremmest personlige og handler om det, der optager mig mest, hvilket er kærlighed og relationer. De tager altid udgangspunkt i følelser. Jeg skrev 'For X', fordi jeg var mega heartbroken efter at være blevet slået meget ufrivilligt op med og havde det helt fucked, fortæller hun.
At spille musik er dog langt fra nyt for Sofie1998. Hun begyndte allerede at spille klaver og synge i klassisk pigekor, da hun var barn. Og selvom hendes soloprojekt kun har eksisteret i sin nuværende form siden sommeren 2021, har hun taget tilløb og eksperimenteret med sin lyd i fire år.
Hun beskriver selv musikken som silkeblød, skrøbelig R&B og en elegant og blid blanding af det akustiske og elektroniske krydret med ærlige, dansksprogede tekster.
Derfor skal du lytte til hende:
- Hun har et virkelig spændende lydunivers. Det lyder lidt, som hvis Frank Ocean var en dansk indiepige. Eksperimenterende, skrøbeligt og varmt. Sofie er sin egen, siger Pelle Peter Jencel, som har været med til at udvælge årets ti deltagere som en del af KarriereKanonens jury.
Vurder selv – du kan lytte til Sofie1998 med 'For X' her:
USSEL
Emil Mercedes Baadsgaard tog for alvor hul på sin musikkarriere, lige inden coronapandemien lukkede samfund ned verden over.
Han har altid skrevet tekster, og pludselig mødte han nogle mennesker, som gav ham blod på tanden efter at gøre noget ved musikken. Det blev starten på USSEL, som ifølge den 25-årige sanger og sangskriver fra Sønderborg lyder, som "hvis Dirch Passer lavede hiphop".
- Det ligger måske ikke synderligt lige til højrebenet for en ung, jysk dreng at udtrykke sig verbalt. Men så var det nemt i stedet at udtrykke sig i sine iPhone-noter. Det har altid været et behov, jeg havde, og en måde at bearbejde mine tanker på og få nogle af dem ud af verden, siger USSEL.
- Jeg har en stor kærlighed til naturen, min hjemby, det jyske og rolige omgivelser. Den indre ro. Det er noget helt andet, når man så kommer til en storby. Og så det med at have det ene ben i Sønderborg og det andet i København og jonglere mellem de to verdener og navigere i ungdommen. Det er sådan noget, mine tekster handler om.
Sangen 'Springer ud', som USSEL er udvalgt til KarriereKanonen med, er ingen undtagelse, fortæller han.
Derfor skal du lytte til ham:
- Det er en eksplosion af energi og lyd. USSEL er måske ikke verdens største vokalist, men man er ikke i tvivl om, at stemmen i højtaleren vil dig noget, og det er nogle gange vigtigere. Hjertet slår i hvert fald lidt hurtigere, når jeg sætter USSEL på, siger Pelle Peter Jencel.
Lyt til USSEL med 'Springer ud' her:
PS
Det hele startede for Philip Steffensen, da han som ung teenager blev introduceret til musikproduktion af vennen Emil Kruse hjemme i Vangede, hvor de begge er fra.
I dag er Philip Steffensen 29 år og for alvor vendt tilbage til musikken efter at have arbejdet kreativt med blandt andet grafisk design. Han skriver, synger og rapper og arbejder stadig sammen med sin barndomsven, som står for produktionerne.
Under sine initialer PS har han blandt andet udgivet sangen 'Legendarisk', som han er udvalgt til KarriereKanonen med.
- Den opstod egentlig tilfældigt en dag, vi var i studiet. Pludselig var der en melodi, som var helt sindssyg. Sangen handler om at se sig selv i øjnene og sige, at man er nice. Det er vigtigt at føle sig selv, og det er okay at sige, man er legendarisk. Og det er okay at skille sig ud og være sig selv, fortæller PS om sangen.
Musikken er inspireret af 80'er- og 90'er-pop – tilsat masser af autotune, siger han, og teksterne opstår ofte ud af historier fra byen, som blandt andre hans venner fortæller om.
- Jeg suger meget til mig og bygger videre på det, så det meste er fiktion. Og så er der meget om kærlighed, griner han.
Derfor skal du lytte til ham:
- Det er gigapoppet med inspiration fra alt fra The Weeknd til Rugsted & Kreutzfeldt. Det stinker af 80'erne, men lyder samtidig som fremtiden, fortæller medlem af KarriereKanonens jury Pelle Peter Jencel om PS.
Du kan lytte til PS med 'Legendarisk' her:
YUMA
Hvordan lyder det, når to søstres danske og palæstinensiske baggrund mødes i musikken?
Det satte 24-årige Maria og 30-årige Yasmin Winther sig for at undersøge for to år siden, da de begge var kørt træt i den musik, de lavede hver for sig, og slog sig sammen under navnet YUMA.
Som døtre af en dansk mor og en palæstinensisk far voksede de op med "alt fra Lis Sørensen til arabiske rytmer". Og nu blander de det hele i deres dansksprogede, eksperimenterende popunivers krydret med mellemøstligt-inspirerede trommerytmer.
De er udvalgt til KarriereKanonen med sangen 'Råber du efter mig?', som er duoens første udgivelse.
- Den handler om, hvordan en person næsten kan overtage en. Hvordan man kan føle, at nogen er helt inde i knoglerne på en, så det er svært at bryde ud af det, fortæller Yasmin Winther.
- Vi har talt meget om, at man kan være der så meget for et andet menneske, at man pludselig står i et tomrum, hvis det menneske engang ikke længere er der. Og hvem er man så? Det kunne vi begge spejle os i. Teksterne handler generelt meget om at finde sig selv og sit fundament, supplerer Maria Winther.
Derfor skal du lytte til dem:
- FKA Twigs møder Enya møder Safri Duo. De to søstre i YUMA har et ret unikt lydbillede, som både trækker tråde til deres palæstinensiske ophav og moderne popdronninger som Billie Eilish - men på deres helt egen måde, siger Pelle Peter Jencel.
Du kan lytte til YUMA med 'Råber du efter mig?' her:
Dillistone
Et officielt Dua Lipa-remix, store hits i Tyskland og flere millioner streams på Spotify.
Det er blot noget af det, 28-årige Morten Aamodt, som laver musik under navnet Dillistone, har stående på sit musikalske cv.
Han startede som dj, da han var teenager, og siden har han både skrevet og produceret sange for andre artister, blandt andet i Tyskland, hvor han bor, samtidig med at han har arbejdet på sin egen musik, som han selv skriver, producerer og synger.
- Jeg begyndte at synge igen for nylig. Jeg har gjort det tidligere, men stoppede, fordi jeg arbejdede sammen med mange andre dygtige sangere. Men nu vil jeg gerne fortælle mine egne historier selv, fortæller Morten Aamodt.
Han beskriver sin musik som melankolsk, elektronisk dansemusik, og han er udvalgt til KarriereKanonen med sangen 'Haunted', som handler om en ekskæreste.
- Den handler om følelsen, jeg havde, efter hun havde hentet sine ting i lejligheden, og der ligesom kom et ekko. Lydene var helt anderledes, og man har det, som om man er hjemsøgt og tænker på alle de ting, man ikke fik sagt eller snakket om, fortæller han.
Derfor skal du lytte til ham:
- Man kan måske kalde genren for emo-rave. Altså den type elektronisk musik, du kan danse dine hjertesorger væk til. Dillistones udtryk er vildt ambitiøst og formår at levere lidt af et brag uden at gå på kompromis med den gode melodi, mener Pelle Peter Jencel.
Lyt til Dillistone med 'Haunted' her:
Silvia
Silvia Brahe Møller har sunget, siden hun var barn. Men af en eller anden grund har det altid været svært for hende at synge for andre. Selv for dem, der har kendt hende længe.
Hun er nervøs for, at andre ikke synes, hun er god nok. Derfor har det taget lang tid for hende at udgive og optræde med sin musik.
- Jeg bliver ved med at lave musik, fordi jeg ikke kan lade være. Jeg har prøvet at fjerne musik fra mit liv, men hver gang jeg prøver at gå bare to uger uden at lave musik, får jeg det nærmest helt dårligt. Jeg bliver i dårligt humør og savner det, fortæller den 23-årige sanger og sangskriver, som er fra Roskilde.
For to år siden kastede hun sig ud i at skrive på dansk, og det blev til soloprojektet Silvia, som blander det bløde fra popmusikken og det hårde fra hiphop, fortæller hun.
'Forsvinder', som hun er udvalgt til KarriereKanonen med, var den første sang, hun skrev på dansk. Og gennem et fælles netværk blev hun foreslået at få rapperen MAS, som også er med i årets KarriereKanonen, til at supplere med et vers i sangen.
- Den handler om at være i starten af en kærlighedsrelation og hele tiden være usikker på den anden person. Det dér stadie, hvor man har været på tre eller fire dates, og det enten kan gå hen og blive seriøst eller bare forsvinde ud i ingenting, siger Silvia og tilføjer, at teksterne generelt handler om at være i tvivl og prøve at finde ud af, hvem man er, og hvad man gerne vil, når man er ung.
Derfor skal du lytte til hende:
- Silvia er feltets popdronning, som ikke er bange for det gode, simple men effektive omkvæd. Samtidig parrer hun det modigt med tunge og spændende produktioner, der gør, at Silvia samlet set har en superinteressant pakke, siger Pelle Peter Jencel, som har været med til at udvælge årets deltagere i KarriereKanonen.
Lyt til Silvia med 'Forsvinder' her:
The Jerryz
En dreng fra provinsen kommer til storbyen og møder en pige. Det er omdrejningspunktet i duoen The Jerryz' sang 'Citypige', som de er udvalgt til KarriereKanonen med.
Selv kommer de to barndomsvenner, 24-årige Hans Oscar Mittet og Thomas Jonassen på 25, fra Ølstykke og bor i København. Og de kontraster begyndte de pludselig at udforske over et beat.
- Vi er jo ikke city overhovedet. Vi er landsby. Men lad os embrace det, tænkte vi. Det er vigtigt at tænke over, hvor man kommer fra, og jeg har selv været rigtig glad for, hvor jeg kommer fra. Også selvom jeg endte med at flytte derfra, fordi der ikke skete så meget, fortæller Thomas Jonassen med et grin.
Duoen har lavet musik sammen on and off i ti år, men for to år siden begyndte The Jerryz for alvor at tage form. De skriver, synger og producerer begge musikken.
- Det er energisk og opløftende med gang i den, siger Hans Oscar Mittet.
- Det betyder meget for os, at det er følelserne, der styrer det, og det er altid musikken, der kommer før teksten. Og genrer går vi heller ikke så meget op i. Vi laver, hvad vi føler for. Jeg har spillet både klassisk, jazz, rock, heavy metal og lavet hiphop-produktioner. For mig er det mest et spørgsmål om lyd og følelse, siger Thomas Jonassen.
Derfor skal du lytte til dem:
- Forestil dig Citybois på EPO. Meget nuttede, alt for meget og en virkelig sjov fest. The Jerryz skal nok smelte hjerter og soundbokse med deres popsange, som både er alt for meget og helt perfekte. Musikkens svar på Long Island Ice Tea, siger jurymedlem Pelle Peter Jencel.
Lyt til The Jerryz med 'Citypige' her:
Malika & Susi
Søstrene Malika og Susan Dervishis mor havde en drøm om, at hendes døtre skulle spille violin. Og sådan blev det – lige indtil selvdisciplinen og det høje energiniveau efter en lang årrække på musikskolebænken ikke tillod det længere.
I dag laver søstrene musik hver for sig og i duokonstellationen Malika & Susi, hvor de udforsker både soul, R&B, trap, rap, hiphop, drill og pop. Men den klassiske baggrund har ikke været forgæves, for den gav dem troen på, at de sagtens også kunne lave den musik, de selv godt kan lide at lytte til.
De skriver begge tekster, og både 28-årige Malika og Susan på 32 synger og rapper. Selvom de er meget forskellige, er de oftest helt enige om, hvilken lyd de vil have, og hvilke historier de vil fortælle.
Teksterne opstår ud af deres egne oplevelser og handler både om sorg, kærlighedsrelationer og livets dystre sider. De er udvalgt til KarriereKanonen med sangen 'Capitano'.
- 'Capitano' handler om fortrudt kærlighed, hvor manden har været optaget af at lave hurtige penge i stedet for at værdsætte den kvinde, der har brugt al sin tid og kærlighed på ham. At kaste sig ud i et for forhold med en mand, der lever i et risikabelt miljø, kan være en risiko, og når kærligheden rammer, kan man virkelig blive forblændet. Generelt er det meget gaderelateret, forklarer Susan Dervishi om sangen, duoen er udvalgt til KarriereKanonen med.
- Men selvom man ikke har været sammen med en fra gaden, kan man stadig relatere. For det handler om en, man har brugt så meget tid på, og som er svær at være i et forhold med. Det er vigtigt for os, at musikken vækker følelser i folk, tilføjer Malika Dervishi.
Derfor skal du lytte til dem:
- Det er en gruppe, jeg har drømt om at falde over i mange år. Nu er de her. Forestil dig Gilli - hvis han var en kvinde. Og havde en søster. Et virkelig stærkt bud på en nyfortolkning af dén lyd, utallige brormænd har erobret hitlisterne med de seneste år. Nu er det forhåbentlig søstrenes tur, siger Pelle Peter Jencel.
Lyt til Malika & Susi med 'Capitano' her:
MAS
Har du prøvet på at være noget, du ikke var, fordi du troede, det var, hvad andre forventede af dig? Det har 22-årige Mads Frederik Jensen.
Hans hjerte har altid banket for hiphop, og derfor startede han med at rappe med en gruppe venner i 2015. Siden kastede han sig ud i at lave musik selv, som stak i en langt mere poppet retning, fordi han havde set, at det ofte var den slags musik, der fik succes og blev taget ind af pladeselskaber.
Men det blev aldrig rigtig godt.
- På et tidspunkt fik jeg et råd fra en, jeg kender: "Prøv at lave noget musik, du selv godt vil høre." Så jeg begyndte at lytte til musik på en anden måde for at finde ud af, hvad jeg godt kunne lide ved den musik, jeg hørte, og prøvede at implementere de elementer i min egen musik, fortæller Mads Frederik Jensen, som udgiver musik under navnet MAS.
- Jeg startede også med at skrive tekster ud fra, hvad jeg troede, andre gerne ville høre mig sige, og hvad andre gik op i. Det var en åbenbaring for mig, da jeg havde skrevet de første fem sange, hvor jeg skrev direkte fra mit hjerte om mine følelser. Det var sådan: "Nå, var det bare det, man skulle."
MAS er udvalgt til KarriereKanonen med sangen 'Lyserød', som man skal kunne danse og hygge sig til, forklarer han.
- Jeg kommer ofte til at skrive om dårlige, depri ting. Så jeg tænkte, at nu laver jeg en sang, som ikke handler om at være ked af det. Jeg fik et billede af lyserøde skyer, da jeg hørte den, så derfor hedder den 'Lyserød'.
Derfor skal du lytte til ham:
- Et virkelig solidt bud på, hvordan melodisk rap kan lyde i 2022. Det er ekstremt stemningsmættet og velskrevet. Som et ekko af Ukendt Kunstner, som dog heldigvis peger mere frem end tilbage, lyder det fra Pelle Peter Jencel.
Lyt til MAS med 'Lyserød' her:
Simon Cordes
- Jeg er vild med alt, hvad der er gammelt.
Ikke en udmelding, man forventer at få fra en 21-årig, men sådan lyder det fra Simon Cordes fra København. Det kan være alt fra gammelt design, gammel tøjstil og især gammel musik, uddyber han.
- Min musik er meget præget af old school-inspirationer. Jeg har lænet mig op af 00'er-hiphop, som jeg synes, folk lidt har glemt hvor fedt er. Måske fordi jeg selv var et lille barn dengang, så jeg oplevede ikke, at det blev kikset, fortæller han grinende.
Simon Cordes har spillet musik gennem hele sit liv, blandt andet violin og trompet. Men for fem år siden kastede han sig ud i at producere for sjov og begyndte at skrive om de ting, han følte.
- Jeg har været rigtig dårlig til at snakke om følelser. Jeg skammede mig nærmest over mine følelser og syntes, det var pinligt. Så det var fedt at kunne skrive om dem, for så behøvede jeg ikke sige det til nogen, de kunne bare høre en af mine sange i stedet, fortæller han.
Sangene handler om alt fra angst, depression, utilstrækkelighed, kærlighed og jalousi. Han er udvalgt til KarriereKanonen med sangen 'Telefonsvarer', som han har skrevet sammen med to musikkollegaer. De kom på, at hver deres vers skulle være en telefonsvarerbesked til en, de tænkte på.
- Min musik er meget en forlængelse af mig som person. Jeg har en idé om, at hvis man ikke kan lide mig, så kan man heller ikke lide min musik.
Derfor skal du lytte til ham:
- Han er en slags musikalsk Klods-Hans, der med få simple værktøjer charmerer lytteren ned i sofaen med sine tanker om at lykkes i livet, i kærligheden eller måske bare at overleve sine tømmermænd. Det lyder som alt, Celine Dion ikke er, siger Pelle Peter Jencel om Simon Cordes.
Lyt til Simon Cordes med 'Telefonsvarer' her:
De ti udvalgte kunstnere spiller semifinalekoncert på spillestedet Gimle i Roskilde 23. marts. Herefter går fem videre til finalen, som afholdes i DR Koncerthuset til maj, hvor de to endelige vindere findes.