'Jeg har fået og givet mange tæsk': I skolen var han en outsider - men nu hitter Marcus med sin musik

Marcus.wav har sikret sig en finaleplads i KarriereKanonen og udlever sin drøm om at lave musik, men vejen dertil har ikke været lige let.

(Foto: © Hedda Ryssad, DR)

- Jeg er stresset, men det er kun godt. Det er godt at være aktiv, og jeg har det godt. Men hæng lige på, nu går hun sgu i gang.

Marcus Bjerring er midt i en coronatest, da dr.dk fanger ham på en telefon.

Normalt bruger han det meste af sin tid på at lave og indspille musik i sit studie, som han udgiver under navnet Marcus.wav.

Men for at få det hele til at hænge sammen økonomisk - og menneskeligt - har han flere jobs ved siden af. Blandt andet som ekspedient i 7-Eleven, og i dag er det det, det negative testsvar skal bruges til.

Faktisk er han stort set altid på farten, fortæller han. Det er sådan, han bedst kan lide det.

Når han ikke sidder i studiet, er ude at optræde eller passer sit job i 7-Eleven, arbejder han også som telefonsælger.

- Jeg ville aldrig kunne have et 8-16-job. Jeg ville blive så deprimeret. Jeg ville blive stresset af at skulle finde på noget at lave, når jeg endelig havde fri. Jeg kan bedst lide det, når min tilværelse er lidt usikker, og der er mange bolde i luften, siger Marcus.wav.

Og det må man sige, at den 23-årige musiker har. På kun to år har han sikret sig en pladekontrakt, udgivet musik og spillet koncerter (de, der nu har kunnet lade sig gøre at gennemføre på trods af coronarestriktioner) - og lige nu forbereder han sig på at spille finalekoncert i talentprojektet KarriereKanonen.

- Det hele er gået vildt hurtigt. Jeg føler godt, jeg kan følge med, men jeg er generelt rigtig dårlig til at nyde det, når det går godt, siger han.

Det danske sprog blev vejen ind i musikken

Lige nu er Marcus.wav altså godt i gang med at udleve sin musikalske drøm. Men vejen dertil har været lang og ikke ligefrem en dans på roser.

I niende klasse blev han for eksempel smidt ud af folkeskolen, og han har i mange år kæmpet med ADHD, ensomhed og følelsen af at være en outsider.

- I skolen havde jeg ikke mange venner, jeg blev mobbet og har også selv gjort det. Jeg har fået rigtig mange tæsk og givet mange, fordi jeg gerne har villet føle mig respekteret. Det er desværre en forsvarsmekanisme. Folkeskolen kan være et virkelig hårdt sted, fortæller han.

Lyt til sangen 'Nogen steder', som skaffede Marcus.wav en plads i årets KarriereKanonen, her:

Fagligt var han også udfordret. På nogle punkter var Marcus.wav, ifølge ham selv, meget intelligent, men på andre punkter var han bagud i forhold til de andre i klassen. Men han opdagede, at hans styrker særligt lå i det danske sprog.

- Jeg kunne ikke lave et eneste regnestykke, men jeg var utrolig god til at opfange lyrik og danske ord. Derfor blev jeg nysgerrig på de voksnes samtaler. De havde et andet ordforråd, som jeg derefter kunne bruge i mit eget sprog. Så blev folk pludselig imponerede, siger han.

Den store interesse for det danske sprog puffede ham langsomt i retning af musikken, men det var først, da han startede på efterskole, at det begyndte at tage fart. Her mødte han nemlig sin gode ven og producer Andreas Hedegaard Mikkelsen, og sammen begyndte de at lave musik, som senere skulle udvikle sig til det, Marcus.wav er i dag.

- Jeg har altid leget lidt med musik, men det var først med Marcus.wav, at jeg virkelig selv fik optur over det, jeg lavede. Derfor besluttede jeg at gå all in. Det var alt eller intet for mig, fortæller han.

Allerede inden Marcus Bjerring begyndte at lave musik med sin kammerat Andreas Hedegaard Mikkelsen under navnet Marcus.wav, havde han rappet i flere år. - Jeg har altid været rigtig god med ord, og da jeg var yngre, rappede jeg meget. Der fandt jeg lidt min accept i skolegården, når jeg battlede med andre. Det var helt old school, siger han. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)

Musikken er terapeutisk

Marcus.wav beskriver selv sin musik som "depressions-techno". Det er up-tempo musik, man både kan have det sjovt til, men også græde til om søndagen, forklarer han.

- Alt sammen er epoker af mit liv. Jeg kan ikke rigtig skrive en sang til mig selv, medmindre det er noget, jeg har oplevet. Man kan ikke lave om på, hvem man er, og hvor man kommer fra. Jeg vil ikke fortælle andres historier, jeg vil fortælle mine egne.

Men vigtigst af alt har Marcus.wav i musikken fundet et frirum, hvor han kan tale højt om sine følelser.

- Musikken hjælper mig med at bearbejde ting, jeg ikke kan snakke om. Jeg er ikke så god til at snakke med psykolog, og jeg har ikke rigtig haft nogle venner, jeg har kunnet snakke følelser med. Musikken er min måde at få styr på tankerne. Det er terapeutisk, fortæller han.

Med tiden har Marcus.wav også fundet ud af, at det ikke kun er ham selv, der får noget ud af at skrive sange. Han har flere gange oplevet, at hans musik og tekster også hjælper andre i deres hverdag.

- Det er fantastisk, når folk skriver, at mine sange har hjulpet dem. Jeg er fucking glad for, hvis det kan gøre noget for et andet menneske. Så bliver man rigtig glad og bekræftet i, at det, man laver, er godt.

Marcus.wav fortæller selv, at han bruger musikken til at tale højt om sine følelser og tanker. Han beskriver sin musik som "depressions-techno" om alt fra ulykkelig kærlighed, angst og vold til selvmordstanker og euforiserende stoffer. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)

Vil møde folk i øjenhøjde

I dag er Marcus.wav ikke i tvivl om, at han har fundet sin rette hylde, og han drømmer om at kunne leve af at lave musik engang. Det er nemlig her, han finder den største glæde i livet, og det blev tydeligt for ham selv, da han optrådte til semifinalen i talentprojektet KarriereKanonen i april. Og nu er næste stop finalen.

- Det var fucking fedt. Jeg var helt oppe at køre bagefter. Man kan opbygge en vanvittig energi live, hvor man virkelig kan mærke folk og se dem blive rørt. Der findes ikke noget, der kan måle sig med det. Det er for vildt, siger han.

Men selvom det så småt for alvor begynder at tage fart for Marcus.wav, har han ikke planer om at bevæge sig væk fra sit udgangspunkt lige foreløbig.

- Min største drøm er, at jeg kan leve af musik, men stadig beholde begge ben på jorden. Det må ikke stige mig til hovedet, og det tror jeg heller ikke, det gør. Hele mit liv har jeg selv skullet kæmpe for ting, så jeg ved, hvad det er værd, fortæller han og tilføjer:

- Jeg vil møde folk i øjenhøjde og være den Marcus, jeg er i dag. Det er det allervigtigste. Et skulderklap fra folk er nok for mig.

Marcus.wav optræder i KarriereKanonens finale i DR Koncerthuset 11. juni.