Legendariske festivalscener. Fulde koncertsale. Klapsalver og fællessang. At betyde noget for nogen.
Det er nogle af de ting, man som spirende musiktalent kan drømme om, når man udgiver sine allerførste sange.
1.560 nye danske musiknavne har i år valgt at gå benhårdt efter drømmene ved at uploade deres musik til KarriereKanonen - et talentudviklingsforløb og en konkurrence for nye, musikalske talenter. Og nu har en jury udvalgt ti navne, som dermed er et skridt tættere på at opnå dem.
Over de næste par måneder skal de coaches hos Bandakademiet i blandt andet sceneoptræden, kommunikation og sangskrivning, inden de skal optræde for den danske musikbranche og publikum i DR Koncerthuset til KarriereKanonens semifinale 6. marts.
Hvem der får mulighed for at gå i fodsporene på tidligere vindere som The Minds of 99, Katinka, Marie Key og Djämes Braun afsløres efter den endelige finale, som i år finder sted på SPOT Festival i Aarhus i maj.
Årets ti kunstnere byder på alt fra energisk, dansksproget pop, hårdtslående hiphop og elektroniske produktioner til følsom lyrik og stærke vokaler.
Lær dem at kende, lyt, og find dine favoritter her i artiklen. De kan alle opleves live til KarriereKanonens semifinale 6. marts. Læs mere om arrangementet og køb billet her.
Bbybites
Marilyn Monroe står og synger til præsidenten, og så kommer Nicki Minaj ind og tager over.
Sådan beskriver Bbybites med det borgerlige navn Martha Maj Hauptmann sin egen musik.
Sammen med produceren Phatface har den 24-årige sangskriver og sanger fra København brugt det seneste halvandet års tid på at finde sin musikalske hylde under navnet Bbybites.
- Jeg har lavet musik længe i forskellige konstellationer. Alt det, jeg har lavet inden, var en måde at finde frem til, hvad der er mig. Og Bbybites er forløsningen, forklarer hun.
Det er urban pop, som beskæftiger sig med emner som identitetskrise og kærlighed.
- Musikken handler om at være meget oppe i sit eget hoved og tænke meget over tingene. Det kan nogle gange være en stopklods i forhold til at gøre ting. Og så handler den om kærlighed og dumme drenge, griner hun.
Spørger man Bbybites, hvad hun drømmer om, er KarriereKanonen kun begyndelsen.
- Jeg drømmer om at spille på Coachella (stor musik- og kunstfestival i Californien). Alt det, der hører med til at blive booket på Coachella, det er det, jeg drømmer om.
Bbybites er udvalgt til KarriereKanonen med nummeret 'Sherry n the Clown'. Lyt til det her:
BAADS
Bag navnet BAADS står 19-årige Mikkel Baadsgaard fra Sønderborg.
BAADS er et soloprojekt, der sprang ud af en lyst til at gøre tingene selv og tage musikken seriøst. Tidligere spillede han nemlig i band med nogle gymnasievenner, men det var mest for sjov.
- Jeg følte mig fanget i én måde at gøre tingene på, og så tænkte jeg: "Fuck det, så gør jeg det selv". Jeg havde brug for at komme ud med mine egne ord.
Det har, ifølge BAADS selv, resulteret i musik, der placerer sig et sted imellem hiphop og pop - med fokus på gode melodier og tekster om de svære ting i livet.
- Jeg skriver om ting, som forekommer svært for mange unge, men som måske ikke rigtig bliver taget seriøst. Kærlighed og ensomhed, følelsesmæssige problemer. Det er svært for mange at snakke om, inklusive mig selv, måske fordi man er bange for, at folk vil synes, man er weak, især blandt drenge.
Han drømmer om at kunne leve af at arbejde med musik og håber med tiden at nå ud til et bredere publikum.
- Jeg drømmer om, at folk lytter til mine ting og får noget ud af det selv. Måske bliver de selv bedre til at deale med deres problemer og føler, de er mindre alene med dem. Og at det er i orden at snakke om dem.
BAADS er udvalgt til KarriereKanonen med nummeret 'I mine drømme når jeg falder'. Lyt til det her:
Føl som
Historien om Føl som er historien om et kreativt fællesskab, som startede med et Instagram-crush.
24-årige Emmanuel Matongo og Frederik Marius Reese på 26, som begge bor i Aarhus, opdagede hinanden på det sociale medie og begyndte at kommentere på hinandens billeder. Til sidst mødtes de i virkeligheden og begyndte at sende idéer til hinanden.
På det år, der er gået, siden de mødtes første gang, har de lavet musik og udgivet den første single under navnet Føl som. Det er Emmanuel, der skriver teksterne, og Frederik der producerer, men det er en flydende proces, og numrene bygger de op sammen i studiet.
De kalder det indie urban pop. Sangene er præget af sorg, paranoia, kærlighed og vrede, er de enige om. Og navnet Føl som har en helt særlig betydning for musikken.
- Vi arbejder med hele følelsesspektret. At være følsom behøver ikke betyde, at man er skrøbelig eller sensitiv. Det kan også betyde, at man er i sine følelsers vold, eller som en bombe, der er ved at sprænge, fortæller Frederik.
- Vi vil gerne omdefinere ordet, så det bliver en styrke, at man kan vise sin følsomme side, siger Emmanuel og fortsætter:
- Jeg glæder mig til at vise verden vores verden. Og tage folk med ind i den.
Føl som er udvalgt til KarriereKanonen med nummeret 'Mit blod'. Lyt til det her:
TERESE
Terese Skovhus vil gerne være soundtracket til din privatfest.
Den 31-årige sangskriver har altid haft musik tæt inde på livet og spillet i forskellige bands i mange år. Men for tre år siden skrev hun en sang, der skulle blive starten på soloprojektet TERESE.
- Jeg begyndte at skrive på dansk for første gang, da jeg skrev sangen 'De lyser blå'. Og så begyndte der at forme sig en historie. Pludselig fik jeg skrevet en masse sange, og for første gang følte jeg, at jeg for alvor havde noget at videregive og fortælle, siger hun.
Musikken er dansksproget popmusik, der rummer både melankoli, glæde og dansable energier. Sangene handler om usikkerhed, at være forelsket og sårbar, om nærhed og en længsel mod naturen. Terese Skovhus beskriver selv lyden som en god blanding af Daft Punk og Alberte.
Hun drømmer om at skabe et fællesskab med sin musik.
- Jeg bor selv i kollektiv og synes, den leveform giver supermeget mening på grund af fællesskabet. Jeg vil gerne skrive sange, man kan spejle sig i, og som man kan skråle med på og kramme til.
TERESE er udvalgt til KarriereKanonen med nummeret 'De lyser blå'. Lyt til det her:
Malte
Malte Bach Jensen er 16 år gammel.
Alligevel har han, sammen med produceren og efterskolevennen Max Le Maistre Matzen, allerede udgivet et album, en ep og en række singler siden 2018.
Det produktive makkerpar fra Sorø startede i et syv mand højt band, som for sjov lavede sange på dansk. Men efterhånden fik de to blod på tanden og forsøgte sig med deres egne ting på engelsk.
Musikken er poppet, rolig og melankolsk. Og i teksterne forsøger Malte at ramme noget, folk kan relatere til – uden at gå på kompromis med sig selv.
- Sangene handler om alt det, der optager mig. Både om en pige, som går igen i flere sange, om at mødes første gang og om at slå op. Der er mange kærlighedssange. Men de handler også om folk i nød i krigsramte lande. Deres liv er lige så meget værd som vores, fortæller Malte.
Både Malte og Max drømmer om at starte på musikkonservatoriet eller anden musikuddannelse efter gymnasiet og finde deres vej i musikken – og på sigt leve af det.
- Det er det fedeste, når folk kan relatere til musikken og bruge vores sange til noget. En af mine største drømme er at komme ud at spille for et publikum, der er kommet for at se mig.
Malte er udvalgt til KarriereKanonen med nummeret 'Out of Sight'. Lyt til det her:
Graa
Forestil dig, hvis Travis Scott og Lord Siva fik et barn.
Så har du måske en idé om, hvad Graa er for noget. Det er både trap, pop, rock og store følelser på én gang.
- Det handler ikke om damer, lir og sprut. Vi prøver at være tro mod vores egen virkelighed og det, vi har på hjerte, fortæller 24-årige Akheem Naqaash Dons-Gordon, som udgør en tredjedel af Graa.
Han og broren Jamal Aaron Dons-Gordon mødte trioens sidste medlem, Jimi Jeng Andersen, allerede i børnehaven, og siden har de holdt sammen. De har alle tre haft musik tæt inde på livet så længe, de kan huske, og i 2018 lavede de deres første sang sammen.
Musikken handler om de følelser og tanker, trioens medlemmer går med. Tanker om at føle sig misforstået, om at være ung og føle, at der er en masse, man skal gøre og opnå, men ikke ved hvordan. Om at drømme stort og at gøre sig mange tanker om fremtiden.
- Det er de tunge følelser, vi alle går med. I stedet for at ignorere og benægte vores sårbarhed, prøver vi gennem billedsprog og metaforer at få sat ord på de ting, der kan være rigtig svære at snakke om, siger Jimi Jeng Andersen.
Trioen, som bor i København, drømmer om at sætte sit præg på den danske musikscene med et melankolsk udtryk, der kan følge lytteren gennem livets op- og nedture.
Graa er udvalgt til KarriereKanonen med nummeret 'Urørlig'. Lyt til det her:
SIRO
SIRO er dansksproget elektropop, som er vokset ud af et tilfældigt møde mellem to musikalske nordjyder.
Da Silje Lund Nørgaard og Rosa Line Mustall Christensen fra Aalborg og Frederikshavn mødte hinanden til en musikworkshop for seks år siden, opstod der nemlig en helt særlig energi, som de har taget med ind i den musik, de laver sammen.
- Det er et univers, hvor vi leger meget med at klippe en masse stemmer oveni hinanden. Vi fatter ikke helt, hvad der sker, når vi er i studiet. Vi har ikke en formel på, hvad vi gør. Vi prøver os lidt frem, og så opstår magien bare, fortæller 19-årige Rosa.
- Vores musik er et sammensurium af al den musik, vi selv hører, og det, der sker, og er sket i vores liv, siger Silje på 20.
Efter at have udgivet en ep på engelsk, fandt SIRO endelig sin nuværende form i 2018, da de for alvor fik tid til at fokusere på musikken. Her begyndte de også at skrive på dansk.
Sangene handler om alt fra ensomhed, destruktivitet og frigørelse til forvirrende forelskelser og at turde have sin egen mening. Det er vigtigt for dem at have en ærlighed med i teksterne, også selvom det kan føles skamfuldt. Silje uddyber:
- Vi vil gerne være et trygt rum for os selv og andre, hvor der er plads til at være sig selv og åbne op for det, der er svært at tale om.
SIRO er udvalgt til KarriereKanonen med nummeret 'DISCOpolabs'. Lyt til det her:
Såforsatan
Selvom Såforsatan først opstod i 2019, er det langt fra nyt for Sofus Bryld Staunæs at lave og udgive musik.
Tidligere har den 21-årige københavner nemlig høstet streaminger i millionklassen under navnet JUDA$$.
- Det var lidt for sjov lol rap, som fik okay succes. Men jeg kørte træt i det og ville gerne vise mig selv fra en mere ærlig og sårbar side, fortæller han om at lægge JUDA$$ i graven i 2018.
Det resulterede i Såforsatan. Musikken beskriver han selv som en skarp drink bestående af mormors støvede vinyler og tung bas, som man kan sippe til, mens man går hjem fra byen. Det er hiphop, der skubber til genrerne, og et mørkt, organisk lydunivers.
Teksterne er historier fra Sofus' egen og venners hverdag - krydret med tankestrømme og pludselige indskydelser. Det indkapsler det at være en ung mand i en lille storby på godt og ondt; at være sårbar og usikker på sig selv og fremtiden og at feste i de sene morgentimer og være høj på kærlighed, fortæller han.
- Jeg elsker at fortælle historier, og jeg drømmer om at fortælle mine egne og de tanker, jeg ikke selv forstår, til et bredere publikum, som måske kan finde en mening i det, selvom jeg nogle gange ikke selv kan, siger Sofus Bryld Staunæs, som var i gang med at indspille en musikvideo, da han fik at vide, at han var blevet udvalgt til KarriereKanonen 2020.
- Jeg var lidt forvirret, da jeg fik det at vide. Men jeg tænkte: "Jeg skal ud at sparke noget røv og give den gas".
Såforsatan er udvalgt til KarriereKanonen med nummeret 'Morgentimer'. Lyt til det her:
SINCE
Elektropopduoen SINCE kendte ikke hinanden, før de blev til SINCE.
Michelle Sønderskov på 23 vidste gennem fælles bekendte i musikmiljøet, at 22-årige Clara Underdahl også lavede musik. Hun skrev direkte til Clara, og da de mødtes første gang, viste det sig heldigvis, at de var et match.
- Vi fandt ud af, at vores personligheder er som dag og nat, og vores stemmer lyder også forskellige, men til sammen skaber vi en personlig lyd, som vi begge gerne har villet finde frem til, fortæller Michelle.
- Det er popmelodier med lidt skæve og bekymringsløse toner. Musikken består af mange lyde, som vi laver der, hvor vi befinder os. En dør, der smækker på en sjov måde, eller et grin. Og vi er ikke bange for at tage fat i et 90'er-track, krydre det med noget dance og smøre k-pop udover, siger Clara.
Sangene handler ofte om sårbare emner som kærlighed, vrede, sorg og venskab, fortæller Clara og uddyber:
- Vi kan godt lide at twiste emnerne, så der også kommer en grad af selvindsigt ind over. Det handler for eksempel ikke om, hvor dejligt det er at være forelsket, men om hvor ondt det kan gøre at være afhængig af et andet menneske. Vi fokuserer på de grimme sider af emnerne.
SINCE er udvalgt til KarriereKanonen med nummeret 'Liar'. Lyt til det her:
FRISK LUFT
- Det hele handler om liveshowet.
Så kort og godt kan det, der driver hiphop-trioen FRISK LUFT, opsummeres.
Adrenalinen, suget i maven, energien og publikum - de elsker det hele og drømmer om at indtage landets største scener.
Oliver Colin Murphy, Emil Bjørn Buur Andersen og Martin Stoltenberg Jensen på 22 kender hinanden fra hjembyen Rask Mølle og har lavet musik sammen i fire år. Kort tid efter de lavede deres første sang for sjov, flyttede de i lejlighed sammen, og her begyndte de for alvor at drømme om at tage musikken et skridt videre.
Sidste år blev musikken mere rå og opløftende, end den tidligere havde været. Og dermed var Frisk Luft født.
- Man trækker frisk luft, når man har brug for forandring. Og vi vil gerne være den forandring. Vi vil tilføje en ny lyd til den danske hiphopscene, fortæller Oliver.
Trioens urbane hiphop består af fængende punchlines og anekdoter fra deres egne liv. Det vigtigste for dem er, at det skal fungere godt live.
- Vi vil have, at folk går derfra med en oplevelse af at have headbanget og hoppet og haft en god aften, siger Oliver og fortsætter:
- Det handler om at få folk til at komme, få dem til at elske det, og få dem til at komme igen næste gang.
FRISK LUFT er udvalgt til KarriereKanonen med nummeret 'Lemonade'. Lyt til det her: