Hvis du er en musikalsk first mover, der har fingeren på pulsen, når det kommer til spritnye, lovende navne på musikscenen - eller drømmer om at blive en - så er du havnet det rette sted.
De to vindere af årets KarriereKanonen er nemlig netop blevet kåret ved en stor finale tirsdag aften, hvor fem finalister stod over for at skulle spille deres livs koncert for en fyldt DR Koncertsal, mens juryen sad på forreste række.
Men selvom alle leverede solide optrædener, er der ifølge KarriereKanonens jury god grund til at holde særligt øje med USSEL og Dillistone, som altså kunne gå hjem med hver deres vindertrofæ, i den kommende tid.
- Jeg er utroligt taknemmelig for den her mulighed, det har været en fucking glæde... fremstammede Morten Aamodt, som laver musik under navnet Dillistone, da han blev udråbt som aftenens første vinder.
- Jeg ryster! Det er første gang nogensinde, at jeg er blevet bekræftet i, at jeg er god nok til noget, lød det fra USSEL med det borgerlige navn Emil Baadsgaard, da han gik på scenen for at modtage sit vindertrofæ, inden han sprøjtede fejringsbobler ud på de forreste rækker.
'Gav alle gåsehud'
Bag navnet Dillistone gemmer sig 28-årige Morten Aamodt, som til daglig bor i Berlin, hvor han i en årrække har skrevet og produceret musik for og sammen med andre artister.
Men nu går han efter en karriere i eget navn og skriver, producerer og synger elektronisk, melankolsk dansemusik. Og så drømmer han især om et gennembrud i sit hjemland.
- Jeg har drømt om KarriereKanonen de sidste seks dage. Det har været så syg en rejse. Jeg er helt utroligt glad, jeg kan næsten ikke holde det inde i kroppen. Det er første gang i mit liv, jeg har stået på et podie, og folk har sagt, jeg er god, fortalte Morten Aamodt efter kåringen.
- Jeg havde svært ved at trække vejret, og mine hænder rystede. Hele min krop var 150 kilometer i timen. Jeg er så glad og taknemmelig over al den støtte, jeg har fået. Og jeg er stolt af mig selv. Jeg har arbejdet virkelig hårdt og er glad for det, jeg fik leveret.
- Det var en forløsning at stå på scenen. Det var som den største afgangseksamen nogensinde. Nu har jeg det sådan: "Læg mig i graven, jeg er færdig!"
Jurymedlem Marianne Fruergaard, som er leder af Bandakademiet, der står for talentudviklingsforløbet i KarriereKanonen, er ikke i tvivl om, at vi kan forvente os meget af Dillistone i fremtiden.
- Han er jo producer og sangskriver og arbejder med andres sange normalt. Men i aften trådte han virkelig ud som en vaskeægte kunstner. Hans sange gav os alle gåsehud, og han parrer det skrøbelige og mørke med det energiske, og den blanding virker enormt godt, fortæller hun om Dillistone efter at have overværet hans koncert og voteret med resten af juryen.
Lyt til Dillistone med 'Haunted' her:
'Det her vil han leve og dø for'
Emil Baadsgaard fra Sønderborg har altid skrevet tekster for at bearbejde sine tanker, men først for få år siden blev det til sange, som han udgiver under navnet USSEL.
Han har altid været bedre til at få kreative ideer end til at score topkarakterer i skolen, og derfor betød det meget at stå på scenen i DR Koncertsalen og blive bekræftet i, at han har gang i det helt rigtige, fortalte han efter showet.
- Jeg vil rigtig gerne gøre min familie og mine venner stolte, og det har på en eller anden måde manifesteret sig i dag. Det betyder meget for mig at kunne bevise for dem, at jeg har gang i et eller andet rigtigt, sagde han og fortsatte:
- Jeg har ikke før lavet noget i mit liv, hvor nogen har sagt: "Emil, her er noget, du er god til." Til alle skole-hjem-samtaler har det været sådan: "Emil, du kan godt gøre det bedre."
- Men jeg gik ikke ind til det med en idé om at vinde. Musik er ikke en konkurrence for mig, det er en måde at udtrykke mig på. Men da jeg blev udråbt, tænkte jeg bare: "Det er fandeme løgn!"
Det var dog ikke en overraskelse for jurymedlem Marianne Fruergaard, at USSEL ville levere et brag af en finalekoncert, der var en vindertitel værdig.
- USSEL har en kæmpe kunstnerisk nødvendighed. Man kan simpelthen mærke, at det her vil han leve og dø for. Jeg blev selv fuldstændigt suget ind i hans univers og blev undervejs i tvivl om, hvorvidt jeg overværede en teaterforestilling eller en koncert. Det var gribende, og han har nogle tekstlinjer, som går direkte i hjernen og sætter sig fast.
Lyt til USSEL med 'Springer ud' her:
Ikke bare gode sange
Ifølge jurymedlem og leder af Bandakademiet Marianne Fruergaard var det kendetegnende ved årets finalister, at de alle har formået at opbygge deres egne universer omkring musikken.
- De er alle sindssygt forskellige, men de har alle sammen noget unikt, som ikke bare er gode sange. De har noget, der gør, at man virkelig skal spidse ører og øjne, fortæller hun og fortsætter:
- Men jeg oplever en tendens hos publikum til, at man i disse år godt tør dykke ned i musik, som er lidt mere kompliceret. Og så gør det jo ikke noget, at det ikke er fem klokkeklare popnavne, som har et radiohit klar i morgen.
Allerede onsdag, dagen efter finaleshowet, tager de to vindere af KarriereKanonen 2022 hul på det skræddersyede talentudviklingsforløb, der følger med vindertitlen. Her skal de sammen med Bandakademiet sætte sig nogle konkrete mål at arbejde hen imod, som giver mening for dem og tager udgangspunkt i, hvor de er i deres karrierer lige nu.
- En stor del af at deltage i og vinde KarriereKanonen er rådgivning og talentudvikling, så vi skal jo finde ud af, hvad det er, de præcist har brug for, at vi hjælper dem med. Det kan være mange ting, så som sceneoptræden eller måske co-writing med andre artister, fortæller Marianne Fruergaard.
Udover det skræddersyede talentudviklingsforløb har de to vindere blandt andet også vundet en efterskoleturné senere på året, hvor de får mulighed for at nå endnu længere ud med deres musik.