Dansk band trak stikket - og på få timer skrev de 'skelsættende' sang: 'Den fik os til at åbne op'

Bandet Høker er klar med sit debutalbum, som har bragt de fire medlemmer tættere sammen.

(Foto: © Agnes Vera Kaufmann, Sony Music)

Albummet 'Plastikliv' har faktisk været færdigt i over et år. Men hvad nytter det at sende et nyt album på gaden, når det skal slås om opmærksomheden med en verdensomspændende epidemi?

Netop af den grund har det københavnske band Høkers debutalbum ligget hengemt, til det igen var muligt at komme ud og se publikum i øjnene.

- Det føltes helt forkert at udgive det, mens verden var lukket ned, fortæller guitarist Sylvester Zabello om albummet, der nu endelig - efter måneders ventetid - er udkommet.

- Vi har brugt så meget tid, energi og hjerteblod på det her album, så det ville være synd, at det ikke kunne få et rigtigt liv, forsætter han.

Høker består af fire unge mænd, og det hele startede næsten på klassisk manér: I en kælder og med en drøm om at spille musik. Dengang gik de stadig i gymnasiet, og når klassekammeraterne gik hjem, gik Høker i kælderen og øvede.

Og det var ikke længe, de nåede at lave musik sammen, før der skete noget.

I 2019 - kun et år efter at have dannet gruppen - kunne de kalde sig vindere af talentprojektet KarriereKanonen. Med deltagelsen fulgte også liveoptrædener, som var noget helt nyt for alle medlemmerne af Høker.

Det var i forbindelse med KarriereKanonen, at de spillede deres første koncert nogensinde, hvilket også skinnede igennem. Den optræden kalder Høker nemlig selv for "psykopat-dårlig" i dag.

De havde ikke andet end lige vundet KarriereKanonen, før de vandt endnu en konkurrence - denne gang om at skulle opvarme for The Minds of 99 i Royal Arena foran 16.000 tilskuere.

Men efter en tid, hvor bandet havde solet sig i rampelyset ved den ene optræden efter den anden, havde de brug for at finde tilbage til musikken og dem selv.

- Vi havde lyst til bare at lave musik igen. Før havde vi lavet ét godt og fire halvdårlige numre. Så vi brugte den næste års tid på at lave vores debutalbum, som har ligget og ulmet lige siden, fortæller Gustav Bejder.

Ud af de vante omgivelser

Deres mange koncerter har bragt dem land og rige rundt. Og når man sammen kommer rundt i alle afkroge af Danmark, lærer man hinanden at kende på godt og ondt.

Derfor har rejsen mod albummet også været en rystesammentur for bandet, der kun kendte hinanden lidt på kryds og tværs, dengang de begyndte at spille sammen.

- Det er lyden af os, der finder hinanden. Uden at det har et reelt handlingsforløb, så har det stadig en klar udvikling, siger Høkers producer, Simon Guttermann.

Under tilblivelsen af albummet har det været vigtigt for bandets medlemmer at komme ud af deres vante omgivelser. Det giver altid noget på inspirationskontoen at se på noget andet end det, man sædvanligvis gør, mener de.

Høker består af (fra venstre) Simon Guttermann, Gustav Bejder, Sylvester Zabello og Emil Jelbo. Selvom nogle af sangene fra Høkers nye album er over et år gamle, kan medlemmerne heldigvis stadig kende sig selv i dem, fortæller de. (Foto: © Agnes Vera Kaufmann, Sony Music)

For Høker var det særligt en tur til Hornbæk i starten af 2020, der fik stor betydning. I en lille bjælkehytte uden køkken og næsten ingen varme kunne de igen fokusere helt på musikken og bandet.

- Det var her, hvor to af numrene (fra debutalbummet) blev undfanget. Der var virkelig god stemning, og det var, som om vi bare fandt hinanden, fortæller Emil Jelbo.

Et af de numre, der fik liv under bjælkerne, var titelsangen til albummet, 'Plastikliv'.

- Titelsangen var rimelig skelsættende. Den kom også ret tidligt i forhold til, at vi måske ikke kendte hinanden så godt endnu, og den sang fik os til at åbne op ret hurtigt, fortæller Sylvester Zabello.

Trak stikket og skrev skelsættende sang

Netop titelsangen 'Plastikliv' er lidt en opsummering af alle de tanker og følelser, man kan have som ung, fortæller medlemmerne i Høker.

Derfor er det både en sang til dem selv, men også en sang til alle dem, der vandrer lidt hvileløst rundt i livet og synes, at det kan være svært at navigere i ungdommen.

I 'Plastikliv' bliver vi inviteret direkte ind i bandets egen sårbarhed og får plads på forreste række til at se "når deres dæmoner og engle krydser tunger", som de synger i sangen.

Se Høker spille 'Plastikliv' live, da de tidligere i år gæstede P3:

I den periode, hvor de skrev sangen, kunne hverdagen kun beskrives som surrealistisk.

På det tidspunkt gik de stadig i gymnasiet. Det var stressende både at skulle være helt almindelige skoleelever og musikere på samme tid, og de havde svært ved at finde ro i hverdagen.

Derfor var det tiltrængt at trække stikket og bare være sammen med hinanden om musikken.

Det hele begyndte med en guitar, og så kom teksten hurtigt. Det er måske den sang, der har været den nemmeste at lave - men samtidig den, der betyder mest for dem, er bandet enige om.

- Nogle sange kan man godt gå og fifle med i flere måneder, men til den her blev alle byggestenene lavet samme aften, forklarer Sylvester Zabello.

Sangen har en tung tekst, derfor har det været vigtigt at skrue på nogle elementer, så det ikke skulle blive en klagesang, fortæller Simon Guttermann:

- Vi havde en autotunepedal med. Der er noget komisk over den hårde autotune, som får en at lyde som en robot, som vi syntes passede godt til den tunge tekst.

Når de fire bandmedlemmer snakker med deres venner om betydningen af sangen 'Plastikliv', hører de, at andre også kan genkende det at være usikker på sig selv.

- Da vi genhørte sangen, efter vi havde skrevet den, blev vi helt rørte over, hvor godt vi havde fået sat ord på vores følelser. Den ramte plet, fortæller Emil Jelbo.

- Men den føltes også relevant for andre end os selv - som om at vi ramte noget helt universelt.