Jesper levede et liv på kanten med kriminalitet og narkosalg: En musikkonkurrence ændrede alt

Han troede, hans liv var spildt. Men i dag lever rapperen Jesper 'Livid' Helles af at lave musik.

En karriere i musikbranchen blev Jesper Helles' vej ud af livet som kriminel. (Foto: © Thomas Fryd)

Det begyndte med nogle indbrud, tyverier og hashsalg.

Så blev det lidt grovere. Og der kom et par domme oveni.

- Jeg troede, mit liv var spildt. Nogle af mine venner er døde i dag, og andre fik lange fængselsdomme.

Sådan siger rapper Jesper Helles, kendt som Livid, om det liv, han levede, inden han fik sit gennembrud i musikbranchen.

Som ung hang han ud med de hårde drenge i kvarteret i hjembyen Ballerup, hvor han blandt andet fik tiden til at gå med at skrive sange og rappe.

Og tingene tegnede godt, da han allerede som 19-årig fik sin første pladekontrakt.

Han udgav sit debutalbum, men succesen udeblev. Albummet floppede, og nedturen resulterede i en ond spiral af vold, narkosalg og vilde fester.

Tiden gik, og kriminaliteten tog til, men Jesper Helles kunne mærke, at han ikke var skabt til et liv på gaden. Han mærkede, hvordan gademiljøet blev hårdere og konsekvenserne større.

- Der kom flere pistoler, og volden blev grovere. Det blev farligere, og konsekvenserne begyndte at gå op for mig. Jeg var 26 og havde allerede dér haft mange år med rigtig meget drama omkring mig, fortæller han og fortsætter:

- Jeg blev paranoid og troede hele tiden, politiet kørte bag mig, og jeg fik nærmest hjertestop, når nogen kom uanmeldt forbi og ringede på, forklarer han.

Jesper Helles fik sit musikalske gennembrud med rapgruppen Kaliber, som brød op i 2015. (© Kaliber 2014)

Fra kriminel til Kaliber

Det var dér, musikken begyndte at trække i ham igen.

Musik og sangskrivning var det eneste, han var rigtig god til, følte han. Tidligere havde han skrevet musik hver dag, men kriminaliteten havde fået ham langt væk fra det, han egentlig holdte af.

- Jeg savnede den terapi, det er for mig at skrive om ting, der går mig på, og ting, der optager mig. Og jeg savnede den selvtillid, man får af at lave noget, man selv synes er fedt, forklarer han.

Jesper Helles fandt sammen med nogle venner fra andre vestegnsbyer, og sammen startede de rapgruppen Kaliber.

En gruppe, som i 2012 vandt talentudviklingsforløbet og konkurrencen KarriereKanonen og senere blandt andet hittede med nummeret 'Vest for København'.

Lyt til 'Vest for København', mens du læser videre:

Succesen blev et vendepunkt.

Pludselig var det hurtige, adrenalinfyldte liv i gademiljøet udskiftet med et hurtigt, adrenalinfyldt liv i musikbranchen med alt, hvad det indebar af vilde koncerter, fester, stoffer og alkohol.

Men denne gang uden de samme alvorlige konsekvenser.

- Jeg har set mine tidligere kriminelle venner forlade det miljø for at få et almindeligt, stille liv, men så opstår der et tomrum. De savner spændingen. Man bliver afhængig af det, siger Jesper Helles.

- Det er meget svært at gå fra 120 kilometer i timen og konstant adrenalin til stilhed. Så for mig var musikbranchen en rigtig god overgang.

Testosteron og aggressivitet

Siden succesen med Kaliber, som brød op i 2015, har Jesper Helles lavet musik under navnet Livid. Han har hittet sammen med kunstnere som Shaka Loveless og Jimilian og skrevet sange med blandt andre Sivas og MellemFingaMuzik.

Jesper 'Livid' Helles har efter bruddet med Kaliber skrevet sange for andre danske kunstnere på urban-scenen. (Foto: © Thomas Fryd)

Med andre ord har han tilbragt mange år i studiet og mødt mange kunstnere og aktører i det urbane musikmiljø. Og her er han i den senere tid blevet særligt opmærksom på, hvem han ikke møder.

Lyt til Livids hitsingle 'Mon ami' med Shaka Loveless fra 2016:

- Jeg har været med til at lave mange hits, men jeg har aldrig lavet et med en kvinde, fortæller Jesper Helles og fortsætter;

- Der var ikke en eneste kvinde, som vandt en pris ved seneste Danish Music Awards, og det er krystalklart, når man kigger på hitlisterne, at kvinderne ikke fylder ret meget.

Jesper Helles er overbevist om, at talentet og interessen for musikken, og mere specifikt den urbane musikscene, eksisterer hos kvinderne. Men det mandsdominerede urban-miljø er svært for kvinder at få fodfæste i, mener han.

- Det er en maskulin kultur med masser af testosteron og aggressivitet. Og desværre er mit indtryk, at mange mener, kvinder skal gøre det ekstraordinært godt for at komme op på siden af mændene og få respekt, siger Jesper Helles.

'Kan piger også lave musik?'

Særligt én episode gav for alvor Jesper Helles stof til eftertanke.

- Min fireårige datter spurgte mig, om piger også kan lave musik, efter at hun havde set nogle videoer af mig. Det ramte mig fandeme, fortæller han.

Derfor sagde han straks ja, da Musikmetropolen, der er et musikalsk samarbejde mellem 14 kommuner, spurgte, om han ville være med til at starte og udvikle musikprojektet 'Urban Grrls'.

Et forløb, som har til formål at introducere unge piger og kvinder med interesse for urban-genrer som R&B, hiphop og rap for sangskrivning, produktion og musikbranchen generelt, som Jesper Helles underviser sammen med blandt andre rapperne Karen Mukupa og Lucy Love.

  • Jesper Helles (t.h.) underviser Urban Grrls-forløbet sammen med blandt andre Karen Mukupa (t.v.). (Foto: © Nicolai Westh)
  • Ud af 100 ansøgere blev 23 unge kvinder optaget på Urban Grrls-forløbet, som skal ruste dem til en eventuel kommende karriere som musiker og hjælpe dem videre med deres musik. (Foto: © Nicolai Westh)
  • De unge kvinder på Urban Grrls-forløbet bliver undervist i blandt andet sangskrivning, produktion, og hvordan musikbranchen hænger sammen. (Foto: © Nicolai Westh)
  • De unge kvinder skal i forbindelse med Urban Grrls-forløbet indspille en fælles ep, som udkommer i løbet af foråret. (Foto: © Nicolai Westh)
1 / 4

De unge kvinder skal i fællesskab indspille en ep i forbindelse med forløbet, som udgives i maj.

Han håber, at 'Urban Grrls' og den igangværende kønsdebat i musikbranchen vil rykke på tingenes tilstand og kan være startskuddet for nye kvindelige kunstnere, som kan agere forbilleder for endnu flere kvinder.

Og ikke mindst for hans egne to døtre, som, ifølge Jesper Helles, allerede synger bedre, end han selv gør.

- Nu lyder det sikkert helligt. Men jeg vil gerne være med til at skabe en verden, hvor de ikke føler, at musikken og urban-scenen ikke er for dem, siger han.