(Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

'Jeg dumpede ham og drak mig stiv': 20-årige Ida saboterer sit liv for at kunne skrive sange

Musikeren Ida Laurberg er en melankolsk "bad bitch" med hævntørst tatoveret på kroppen.

Ida Laurberg kan ikke skrive sange, når hun har det godt.

Det fandt hun ud af, da hun begyndte at ses med en fyr og for én gangs skyld "var virkelig glad". For da humøret steg, forsvandt evnen til at skrive sange.

- Jeg endte med at dumpe ham og gå ud at drikke mig stiv hver weekend istedet, for så kunne det være, jeg fandt noget nyt, som kunne gøre mig ked af det.

- Som sangskriver er det smart at have små, hurtige lorteforhold, siger Ida Laurberg.

Musikeren er en "melankolsk sjæl", som ifølge hende selv trives bedst, når hun "har det ad helvede til og ikke kan komme længere ned". Og hun tøver ikke med at sabotere sit eget velbefindende i sangskrivningens navn.

- Jeg giver gerne alt det gode op for så at gå ud og tage et shot og skrive en sang om det.

For nylig udgav hun sangen 'No. 1', som er en del af hendes breakup-ep 'Phase Five'.

- Det er en lidt 'trappet' 'bad bitch fuck dig'-agtig sang. Den er vred, men der er helt klart også en masse smerte på den, siger hun om nummeret.

Men hvor stammer al den smerte og melankoli fra? Vi har mødt Ida Laurberg i hendes lejlighed og studie til en snak om hjertesorger, lærermobning og hævntørst.

Lyt til 'No. 1', mens du læser videre:

  • - Som musiker er jeg helt sikkert drevet af hævntørst, siger Ida Laurberg, som har tatoveret Nemesis - den græske mytologis gud for retfærdighed og hævn - på sin krop. Tatoveringen er et symbol på den uretfærdighed, hun føler, hun er blevet udsat for igennem sin barndom. Og et symbol på hendes intention om at skabe ligevægt i regnskabet. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    1 / 13
  • Ida Laurberg er vokset op i den nordsjællandske stationsby Helsinge. En flække, der trods sine omtrent 8.000 indbyggere har tre skoler. Heraf endte Ida Laurberg på byens kristne privatskole, selvom hun ikke er troende. - Der har helt sikkert været mange gode stunder, men jeg husker mest de dårlige ting. Jeg tror, det er de dårlige ting, der har formet mig mest, siger hun. Så Ida Laurberg flyttede fra Helsinge, så snart hun kunne. På billedet sidder hun i vindueskarmen på sit nye værelse i København. Det er her, hun sidder og synger, når hun er hjemme. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    2 / 13
  • Stik imod hvad man måske skulle tro, husede den kristne privatskole ikke Guds bedste børn. - Eleverne var rigtig gode til at se pæne, rene og lyserøde ud, når der var voksne. Men så var de nogle lede møgunger, når lærerne vendte ryggen til. Jeg har aldrig været god til at fake det, så jeg blev stemplet som "crazy kid" og blev nogle gange mobbet af både eleverne og lærerne. Det hjalp ikke på det, da jeg blev emo i 8. klasse. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    3 / 13
  • På et tidspunkt fik Ida Laurberg at vide, at hendes matematiklærer havde frarådet hele parallelklassen at være venner med hende. Ida Laurberg var dårlig indflydelse, hed det sig. Og til en skole-hjem-samtale sagde selvsamme lærer til Ida Laurbergs forældre, at Ida var "spændende at arbejde med, fordi Ida mindede læreren om dengang, hun arbejdede på et opholdssted". - Ikke at der er noget galt i at bo på et opholdssted, men jeg følte ikke, det var der, jeg var, siger Ida Laurberg. Når hun har fri, nyder hun at slappe af foran fjernsynet med et Playstation-stik i hånden. Lige nu er hun i gang med at spille 'The Last of Us'. Men hun lider af angst og kan blive bange, når hun kæmper mod zombier i dommedagsspillet. Så hun foretrækker at spille det med sin sambo i stedet for at gøre det alene. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    4 / 13
  • Ida Laurberg flyttede fra stationsbyen så snart, gymnasiet var overstået. Nu bor hun i en "lidt for dyr" nybygget lejlighed med en veninde i København. Men nogle af de skader, oplevelserne i skolen har forvoldt hendes selvværd, hjemsøger hende stadig. Ida Laurberg er stadig bange for at fylde for meget. Og det er et problem, når man skal fylde en scene ud. Som tidligere på sommeren, da hun spillede sit første solo-show i Byhaven i København. Hun var nervøs ved tanken og vidste ikke, om hun kunne klare det. - Men det er så fedt at kunne sige "fuck dem alle sammen". Jeg har så meget vrede og lyst til hævn, fordi jeg vil vise, at jeg er andet og mere, end de sagde, jeg var. Og jeg har det sådan, at jeg nødvendigvis skal gøre tingene, hvis de kan bringe mig et skridt videre. Også selvom det føles ubehageligt eller grænseoverskridende. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    5 / 13
  • Men der var også lyspunkter i hendes ellers mørke skolegang. Blandt andet Ida Laurbergs dansklærer. - Jeg har altid drømt om at blive musiker, men jeg tænkte ikke, at jeg kunne. Indtil min dansklærer bekræftede mig i, at jeg havde nogle evner. Hun er grunden til, at jeg kom i gang. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden folk som hende. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    6 / 13
  • For fire år siden udgav Ida Laurberg sit første nummer, 'Puppy Dog Eyes'. Et nummer, som hun skrev og producerede hjemme på sit soveværelse i Helsinge. Og et nummer, som den dag i dag stadig er hendes største streamingsucces med omkring 13 millioner afspilninger. Indtjeningen fra nummeret er stadig med til at betale hendes husleje. Men derudover har hun ikke så meget tilovers for nummeret. - Jeg er blevet meget bedre til at skrive og producere siden, og det er ikke som sådan en sang, jeg er stolt af. Men man skal ikke brokke sig over et hit, griner Ida Laurberg. Hun åbner den tunge dør til trappeopgangen, der fører op til hendes studie. - Vi deler baggård med en rockergruppe, siger Ida Laurberg med antydningen af et smil. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    7 / 13
  • Hun tager plads i en sort lædersofa i et hjørne af studiet. Det er her, hun tilbringer størstedelen af tiden, når hun er i studiet. Tit med sin telefon i hånden. Når hun skriver musik, går en trist grundstemning igen. - Jeg har altid haft en melankolsk sjæl. Og jeg har nok også romantiseret melankolien. For eksempel igennem de film, jeg så som barn, og den æstetik, jeg har taget med mig derfra. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    8 / 13
  • Ida Laurberg træder ind i en lillebitte, klaustrofobi-inducerende vokalboks og tager hovedtelefoner på. Hun ville ønske, at hun havde det bedre. Og hun ville ønske, hun kunne blive fri for den angst, som plager hende. Men hun ved, at melankoli og angst altid vil være en del af hendes personlighed. - Drømmescenariet ville være, at jeg kunne have det godt det meste af tiden. Men at jeg så kunne gå i studiet, knipse og være ked af det på kommando, når der skulle skrives og indspilles sange. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    9 / 13
  • Når Ida Laurberg selv har haft det skidt i løbet af sin opvækst, har hun fundet en tryghedsfølelse i at lytte til "kunstnere, der også havde det af helvede til". For eksempel Demi Lovato og Billie Eilish. - Jeg vil gerne være det samme for andre, som de kunstnere har været for mig. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    10 / 13
  • På sin nye breakup-ep, 'Phase Five', beskriver hun sine følelser igennem fem forskellige stadier af et brud, hun gennemgik i starten af året. For eksempel nummeret 'Why Don't You', der handler om "det stadie, hvor man bare ligger helt knust i sin seng og oser af selvmedlidenhed". - Jeg skrev det midt om natten, grædende i min seng og iført hans gamle t-shirt, siger Ida Laurberg. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    11 / 13
  • Sangen 'No. 1' handler om den fase, hvor man er kommet over de værste hjertesorger. Hvor tårerne erstattes af hvide knoer, og man bare er "fucking vred". - Som Tove Lo har sagt det: "Heartbreaks pay the bills". Det kan godt være, han føler sig som "the man" bagefter, men det er mig, der griner hele vejen til banken. Det er den "boss bitch"-agtige følelse, jeg vil ramme med nummeret. Samtidig med at der er en masse smerte i det, siger Ida Laurberg. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    12 / 13
  • Ida Laurberg drømmer om at slå igennem internationalt. - Jeg vil til tops. Og jeg tror, jeg kan kæmpe ekstra hårdt for det, fordi min fortid har gjort, at jeg har noget at bevise, siger musikeren, hvis største drøm er at spille på Orange Scene på Roskilde Festival. - For hvis jeg er nået dertil, ved man, at jeg har spillet alle andre steder forinden. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    13 / 13