I nat, natten til mandag, løber en af årets største sportsbegivenheder af stablen, når San Francisco 49ers og Kansas City Chiefs mødes i den traditionsrige Super Bowl-finale.
For nogle er mødet mellem amerikansk fodbolds største stjerner noget, de ser frem til hele året. For andre er det slet ikke fodboldkampen, men nærmere det, der foregår mellem 1. og 2. halvleg, der for alvor er aftenens højdepunkt.
For mens spillerne puster ud og slukker tørsten i pausen, er millioner tv-seeres øjne rettet mod det berømte og berygtede halftime-show, hvor nogle af musikscenens største stjerner de sidste par år har ageret glamourøse pausefisk.
Lige siden den allerførste Super Bowl tilbage i 1967 er pausen – den såkaldte "halftime" – blevet fyldt ud med masser af underholdning.
I 1967 var det et lokalt marchband, der stod for underholdningen, men siden har kæmpestjerner som Michael Jackson, Madonna, Beyoncé og Lady Gaga alle haft æren af at agere pauseklovn for de millioner af tv-seere, der følger Super Bowl-kampen live på tv.
- Halftime-showet er kun blevet større og større og vildere og vildere med årene. I dag er det slet ikke er nok med én kunstner – der skal være en masse ekstra gæster på scenen – og showet skal være så sindssygt og ekstravagant som muligt, forklarer radiovært på P3 og P6 Beat, Mads Gundersen.
I år er det superstjernerne Shakira og Jennifer Lopez, der deler pausetjansen mellem sig, men samarbejdet mellem de to popstjerner er ikke gået helt smertefrit. Rygterne har nemlig sviret om, at de to popstjerner ikke just er slyngveninder bag kulissen, og at de har haft svært ved at blive enige om, hvordan det omkring 12 minutter lange show skal tage sig ud.
Tingene blev ikke bedre, da en af producerne bag årets halftime-show på Twitter – angiveligt for sjovt – beklagede sig over, hvor svært det var at barbere listen af Jennifer Lopez-hits ned og samtidig få plads til Shakira på setlisten.
Fans af Shakira så det som et angreb på den columbianske sangerinde og svarede hurtigt igen i spydige tweets, hvor de både langede ud efter produceren og svinede Jennifer Lopez og hendes talent – eller mangel på samme – til.
Fejden blev så slem, at produceren Reggie Aqui så sig nødsaget til at slette sit oprindelige tweet og mane til ro blandt de arrige fans.
- Okay, jeg har helt utilsigtet startet en krig mellem Jennifer Lopez- og Shakira-fans. Jeg lavede et vittigt tweet, og I er i gang med at forsvare jeres favoritter til døden. Lad os nyde dem begge til showet (…) Våbenhvile. Fred: Whenever, wherever, ready for tonight, skrev Reggie Aqui med tanke på to af sangerinden Shakiras største hits.
Om de to sangerinder har redt trådene ud, må tiden vise, men går historien sin vanlige gang, skal halftime-showet nok ende i et spektakulært popbrag uanset hvad. Det går nemlig sjældent stille for sig, når musikkens største stjerner agerer pausefisk – men nogle gange går det også galt.
Vi har samlet et udpluk af de mest mindeværdige, storslåede og skandaløse halftime-shows i nyere tid.
Katy Perrys dansende haj skaber meme-magi (2015)
Popprinsessen Katy Perrys optræden til Super Bowl i 2015 skabte øjeblikkelig halftime-show-historie. Men selvom hun skiftede garderobe et hav af gange, kom ridende ind på en gigantisk løve, havde besøg af rocklegenden Lenny Kravitz og 00'ernes største kvindelige rapper, Missy Elliott, så var det ikke det, der stjal aftenens rampelys.
Næ, showets største stjerne blev i stedet en af Katy Perrys bagdansere i et hajkostume, der forgæves forsøgte at leve op til den anden hajs veludførte dansekoregrafi.
- De ord, der er at sige om det show, det er jo: Left shark, siger Mads Gundersen om den farverige optræden.
Left shark, eller bare venstre-haj, gik lynhurtigt viralt og blev et af 2015's største memes.
Selvom manden bag left shark, Brian Gaw, i lang tid nægtede at udtale sig, fortalte han endelig i et interview med nyhedsmediet NPR, at hele seancen var ganske planlagt.
Bagdanseren, der havde været en del af Katy Perrys tour-dansere i fem år, syntes bare, at opgaven som en kæmpe haj krævede en komisk tilgang. Og han gik derfor sine egne veje med koregrafien.
Det køber Mads Gundersen dog ikke helt.
- Danseren har været ude og sige, at det var meningen, men det tror jeg ikke ét sekund på. Han kan jo lige så godt bare eje sine fejl, siger Mads Gundersen.
Bevidst eller ej, så blev dansen en af de største øjeblikke i Super Bowls historie.
Lyt til megahittet 'Dark Horse', som Katy Perry også optrådte med til sit Super Bowl halftime-show.
Uheldige Beyonce-billeder (2013)
Popdronningen Beyoncé er efterhånden en garvet performer med sine mange år på bagen som verdensturnéerende artist. Derfor er der også tårnhøje forventninger, når hun indtager scenen. Og det var ingen undtagelse, da sangerinden gæstede Super Bowls halftime-show i 2013.
Hun havde traditionen tro forberedt en kompleks koreografi, der krævede en god portion fysisk anstrengelse. Og med fysisk anstrengelse kommer også anstrengte grimasser.
Selv for Beyoncé.
Men de anstrengte ansigtudtryk blev foreviget på billeder, og der gik ikke lang tid, før de begyndte at gå på runde på det store internet.
Billederne gik dog først rigtigt viralt, da det amerikanske medie BuzzFeed lavede en artikel om de 33 bedste øjeblikke fra showet. Det fik Beyoncés publicist til at sende en mail til BuzzFeed om at fjerne syv af billederne fra artiklen, fordi de var "ikke flatterende".
Som respons udgav BuzzFeed en ny artikel med de syv billeder og mailen fra Beyoncés publicist.
Det fik internettet til at gå amok. Flere andre medier samlede historien op, og det oprindelige "uflatterende" billede spredte sig som en steppebrand, blandt andet i forskellige meme-variationer.
- Det var jo problematisk, at de ville fjerne de her uperfekte billeder, når hendes budskab tit er, at man skal stå inde for, hvem man er. Det skabte en negativ buzz, der kom efter et Super Bowl-show, der ellers havde alt, hvad sådan et skal have. Hvis de ikke havde kommenteret på de billeder, så var der jo ingen, der havde snakket om det i dag, siger radiovært Mads Gundersen.
Beyoncé sluttede sit brag af et show med sangen 'Halo', som du kan høre her:
Brystvorter i bedste sendetid (2004)
Kan du huske den rene stjernekavalkade, der gæstede Super Bowls halftime-show i 2004, herunder Nelly, P. Diddy og Kid Rock? Nej? Kan du så huske Justin Timberlake, der hiver en del af Janet Jacksons top af og afslører en smykkeprydet brystvorte i bedste sendetid?
Det kan du sandsynligvis. For netop dét øjeblik blev øjeblikkelig et af de mest famøse i Super Bowl-øjeblikke nogensinde.
Episoden fremprovokerede efter showet en hidsig debat om nøgenhed, moralisme og ytringsfrihed, som, nogle mente, sågar kom til at påvirke den amerikanske præsidentvalgkamp.
- Amerikanerne var vildt hurtige til at føle sig krænkede på deres børns vegne, for Gud forbyde at deres børn skulle se et bart bryst. Det var jo også det, der skabte så meget debat. For det var en ting, der kunne debatteres. Det kan en fuckfinger for eksempel ikke, fordi det jo er et stødende symbol, men er et bryst også det?, spørger Mads Gundersen.
For Janet Jackson var konsekvenserne ulidelige. Sangerinden fik boykottet sine sange på flere radio- og tv-stationer. Hun blev derudover så upopulær, at hun mistede sin invitation til Grammy Awards, ligesom hun efter signende måtte trække sig fra et kommende filmprojekt.
- Med tanke på den seneste skandale, så har vi besluttet, at det er bedst at erstatte hendes statue med en ny, lød beskeden fra forlystelsesparken.
Det var dog ikke kun negative konsekvenser, episoden kastede af sig. For måske kan du i virkeligheden takke Janet Jackson for tilblivelsen af selveste YouTube.
Jo, den er god nok. En af grundlæggerne af YouTube fortalte i et interview, at ideen til en gigantisk videodatabase kom i kølvandet på hans frustration over ikke at kunne finde det famøse videoklip fra Super Bowl.
Det var i slutningen af Justin Timberlake-sangen 'Rock Your Body', at Justin Timberlake hev Janet Jacksons top af. Hør eller genhør sangen her:
Rapper giver fingeren og bliver sagsøgt (2012)
Når hele verdens ukronede pop-gudinde går på scenen, som hun har gjort de sidste 40 år, er der som regel ikke noget, der kan stjæle rampelyset fra den garvede performer.
Eller sådan var det i hvert fald, indtil hun gik på scenen med de to kvindelige rappere Nicki Minaj og M.I.A..
For selvom det som regel er Madonna selv, der skaber røre – som til sidste års Eurovision, hvor hun havde et palæstinensisk flag med i sin optræden i Israel – så var det til Super Bowl i 2012 rapperen M.I.A., der stjal rampelyset.
Den engelsk-tamilske sanger og rapper hev nemlig hånden frem og gav de mange tilskuere og kameraer langefingeren, imens hun hviskede: "Jeg giver ikke en shit".
Det virker måske meget uskyldigt, men optrinnet gjorde, at den unge rapper fik et gigantisk sagsanlæg på nakken fra NFL (National Football League), der står bag Super Bowl.
Ifølge radiovært Mads Gundersen skete det udelukkende, fordi NFL ville feje for egen dør.
- Vi har at gøre med et land, der bipper bandeord ud af dags-tv og spiller censureret musik i radioen, så det er klart, at den rammer perfekt ned i skødet på de forargede familier. Og jeg tror, at når familierne bliver sure på NFL, der er rygraden i amerikansk sport, så er det nemmere at give bolden videre. De gør det jo ikke for pengenes skyld, dem har de nok af, siger Mads Gundersen.
Sagsanlægget, der var helt oppe på 16 millioner dollar, blev dog afgjort bag lukkede døre i 2014.
Det var under Madonnas optræden med Nicki Minaj og M.I.A. til sangen 'Give Me All Your Luvin'', at M.I.A. stak langefingeren op i bedste sendetid. Lyt til sangen her:
U2 går USA-amok efter 9/11 (2002)
Nu er de fleste højdepunkter på listen præget af skandaler og kontroverser, men der findes også vaskeægte feel good-øjeblikke i de famøse halftime-shows.
Det var i hvert fald sådan et, amerikanerne fik serveret i 2002.
Amerikanerne sørgede efter det tragiske terrorangreb i New York den 11. september 2001, som også havde påvirket selve NFL, der aflyste alle kampe i ugen efter, angrebet fandt sted.
Det var derfor afgørende, at det første halftime-show i kølvandet på den skelsættende begivenhed omfavnede, hvad der var sket.
Og hvem er bedre til at påtage sig sådan en opgave og orkestrere et storladent show end det irske rockband U2?
- U2 er eksperter i velgørenhed og støttesange og ved ligesom, hvordan man laver en cheesy model, der får folk til at sidde og græde, siger Mads Gundersen.
Og bandet fik da også åbnet for tårekanalerne blandt tilskuerne. For under deres optræden rullede et gigantisk banner med alle navnene på de omkomne op fra gulvet.
Bono har siden fortalt i et interview, at mange var uenige i den beslutning, men at det var afgørende for bandet og de efterladte, at ofrene for terrorangrebet ikke bare var en del af en statistik, men at de skulle hyldes på scenen.
Som prikken over i'et trak Bono i slutningen af showet ud i sin jakke og afslørede, at jakkens fór var prydet med det amerikanske flag.
Det var efter, U2 havde spillet 'Where The Streets Have No Name', at Bono trak ud i jakken og blottede jakkens patriotiske fór. Du kan høre sangen lige her: