Husker du ikonisk 'bongo-sang'? For 20 år siden trommede Safri Duo sig op ad hitlister verden over

I 2001 var Safri Duo storfavoritter til det allerførste P3 Guld med fem nomineringer – men det var kun toppen af et intenst succesår for den danske trommeduo.

(Foto: © Jørgen jessen, Ritzau Scanpix)

DA-DA-DA-DA-DAA.

DA-DA-DA-DA-DAA.

DA-DA-DA-DA-DA-DA-DA-DA-DA-DA-DA-DA-DAA.

Ja, okay, det er ikke det letteste at stave, hvordan trommeslag lyder. Men året er 2001, og lyden af trommer brager ud fra enhver radio, på ethvert diskotek og i enhver butik.

De to danske trommeslagere Morten Friis og Uffe Savery, der til sammen udgør Safri Duo, er over det hele.

De står på Europas største scener. De turnerer verden rundt. De vinder adskillige priser – blandt andet Danmarks hidtil eneste MTV EMA-pris – og de optræder med Aqua til Eurovision Song Contest i København.

De spiller koncerter i flere lande på én weekend, og de sælger millioner af eksemplarer af deres kæmpe trommehit 'Played-A-Live (The Bongo Song)'.

Deres album 'Episode II' bliver årets bedst sælgende album herhjemme.

Og til den allerførste udgave af P3 Guld bliver de af BT kaldt for "de største favoritter" med fem prisnomineringer. De vinder to af priserne – 'Årets P3 Dancehit' og 'Årets P3 Fritterhit' – men har for travlt i udlandet til at modtage priserne på aftenen.

Alt sammen dét ene år. 2001.

Skal du lige have genopfrisket – eller vil du bare gerne genhøre – kæmpehittet 'Played-A-Live (The Bongo Song)'? Så lyt til det her:

Og så skruer vi tiden frem til i dag. 20 år senere.

De drejer deres computerskærme, så de kan vise, hvor de hver især sidder under interviewet, der foregår på Zoom. Morten Friis er omringet af trommer i sit musikstudie. Uffe Savery sidder på sit rektorkontor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Der er lidt langt til de privatfly og tusindvis af dansende publikummer, som var en del af deres hverdag for 20 år siden – dengang de lagde hele Europa ned med deres trommebeats i et dance-inspireret univers.

Alligevel er Safri Duo stadig aktive med trommestikkerne i hånden. De spiller stadig koncerter, og deres store hits har millioner af afspilninger på streamingtjenesterne, selvom de udkom længe, før dét var en ting.

Men kender du egentlig historien om Safri Duo?

I anledningen af årets P3 Guld, som løber af stablen tirsdag og kan ses på DR1 og DRTV lørdag, ser vi tilbage på dengang for 20 år siden, hvor showet blev afholdt for første gang, og hvor to trommeslagere skrev dansk musikhistorie.

Startede som klassisk duo

- Den tid i 2001 var meget intens for os. Tilblivelsen af musikken var intens – og da vi så havde udgivet den, og den viste sig at blive en succes, så blev det også meget intenst, indleder 53-årige Morten Friis.

På det tidspunkt havde Morten Friis og Uffe Savery allerede kendt hinanden i lang tid.

Som børn mødte de hinanden i Tivoligarden, og som teenagere oplevede de en helt særlig energi, når de slog på trommer sammen. De endte senere begge på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i slutningen af 1980'erne, hvor deres professor opfordrede dem til at "jagte det guld, der ligger lige foran jer".

Så i 1988 dannede de duoen Safri.

Musikken var dog til en start noget anderledes end den, man bedst kender dem for i dag. Det blev til flere album i den klassiske stil, før de gjorde et forsøg på at videreudvikle deres musik. Langsomt blev lyden mere elektronisk og dance-orienteret.

Og i slutningen af 2000 udgav de den første single med den nye dance-lyd.

Toppede hitlisten

'Played-A-Live (The Bongo Song)' blev 'Ugens Uundgåelige' på P3, og den strøg til tops på – og nægtede at forlade – den danske dance-hitliste.

- Den var faktisk ikke til at pille ned fra førstepladsen. Det var ret vildt. Og vi kunne også godt mærke, at vi var sådan en public demand på klubberne rundt omkring – især i København, husker Morten Friis.

I januar 2001 udkom sangen i resten af Europa. Og så stak det af.

- Det er noget helt særligt, når der pludselig kommer vind i sejlene. Det svarer lidt til, at vi stillede os på et surfboard og surfede afsted på små bølger, og pludselig endte det med en kæmpe bølge – og så gjaldt det om at holde balancen og blive stående på boardet, fordi nu var vi på den bølge, siger den 55-årige Uffe Savery og fortsætter:

- På den klassiske scene solgte vores album ret godt taget i betragtning af, at det var en niche på verdensplan. Og det vil sige, at vi solgte 30.000 eksemplarer over 12 år. Da vi så lancerede dance-albummet 'Episode II' i 2001 i Danmark, solgte vi 30.000 eksemplarer på én uge.

Lejede et privatfly og spillede i fire lande på én weekend

Og bølgen blev større og større.

Faktisk så stor, at Morten Friis og Uffe Savery i dag har svært ved at vurdere, hvornår det gik vildest for sig.

- Vi havde en fuldstændig vanvittig weekend, hvor vi fandt ud af, at den eneste måde, vi kunne gennemføre weekenden på, var ved at leje et privatfly. Vi startede i Sønderjylland, så var vi oppe i Finland, så kom vi til Amsterdam, og så var Tyskland også med på vejen. Fire stop inden for halvandet døgn, husker Uffe Savery.

- Vi skulle også lige lave en tv-optræden, da vi var i Amsterdam, hvor vi skulle spille på en folkevogn med værten, siger han og tilføjer, at Morten Friis fik en hammer i hovedet til forberedelserne af showet og måtte en tur forbi hospitalet, men alligevel kom tilbage og optrådte.

For sådan var dét dengang for duoen: De skulle hele tiden videre. Og de havde travlt. Selv da de var topfavoritter til P3 Guld, og som de eneste løb med to priser til prisuddelingen, var de ikke til stede til at modtage priserne.

De stod i stedet på en scene i Spanien.

- Det er jo klart, at vi gerne ville skumme fløden, som man siger. Tingene gik bare så afsindigt hurtigt. Der var mange prisuddelinger, vi ikke kunne være til, fortæller Morten Friis.

Safri Duo, som de ser ud i dag. 55-årige Uffe Savery (til venstre) er i dag rektor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, mens Morten Friis lever af at være musiker. De spiller stadig koncerter som Safri Duo. (© Presse)

40.000 mennesker brølede

Det var dog ikke kun i udlandet, at det gik vildt for sig. Herhjemme var der også efterspørgsel på trommeduoen, og det resulterede i store øjeblikke, som de to musikere ikke har kunnet glemme.

- Vi spillede på Roskilde Festival i 2001 i Technoteltet. Det var ret vildt, for der var plads til 10.000 i teltet, men man siger, at der har været 30.000. Vi havde nok taget halvdelen af Sort Sols publikum, der spillede på Orange Scene samtidigt. Så stod publikum uden for teltet og råbte: "Safri, Safri", inden vi gik på, siger Morten Friis.

De blev fremhævet som det mest succesfulde danske band siden Aqua – og de blev bedt om at være et surprise act i Aquas medley-show til Eurovision, da det blev afholdt i Danmark.

- Det var ret sjovt, for jeg var jo ret stor fan af Aqua. Da muligheden så opstod for at stå på scenen sammen med dem, var det kulminationen på, at jeg havde dyrket dem på den måde. Det var ret sjovt. Og selvfølgelig også overvældende, genkalder Morten Friis sig, mens Uffe Savery tilføjer:

- Vi stod bag store tæpper, fordi det skulle være en overraskelse. Og så kom der det dér brøl, da tæpperne røg ned. Man kunne nærmest intet høre, fordi der var 40.000 mennesker, der brølede, siger han og griner.

Se her, hvordan det så ud, da Aqua afslørede, at de havde Safri Duo med på scenen til Eurovision Song Contest 2001 i København:

Musikken lever stadig

Men pludselig var 2001 fløjet afsted. De var på toppen af toppen – ikke bare i Danmark, men også i resten af verden. De havde solgt mere end én million eksemplarer af 'Played-A-Live (The Bongo Song)'-sangen. De var verdensberømte. Og hvad tænkte de to venner så, da de kiggede på hinanden?

- "Hvad skal næste album indeholde?", siger Morten Friis og uddyber:

- Det var dét, det handlede om: "Hvordan skal vi følge op på den her succes?". Vi var jo ikke færdige på det tidspunkt. Det var den sværeste periode for os – at følge op på den gigasucces.

For der var et pladeselskab og mange andre, der havde holdninger til, hvad Safri Duo skulle lave af musik – og hvad de ikke skulle lave. Der skulle sang på numrene. Så duoen gav det et forsøg, som blandt andet blev til sange som 'All the People in the World' og 'Sweet Freedom' med Michael McDonald.

Safri Duo blev så populære, at de spillede en lang række koncerter rundt om i verden. Og når det gik ekstra stærkt med mange shows på kort tid, måtte de have fat i et privatfly. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Ritzau Scanpix)

Men når de kigger tilbage i dag, ved de godt, hvad der føltes mest rigtigt for dem.

- I virkeligheden er 'Episode II' nok dét, der bedst beskriver og er Safri Duo. Albummet er baseret på vores klassiske baggrund, der er rammet ind i et elektronisk univers, siger Morten Friis.

Det er også musikken fra dét album og deres klassiske musik, som de har taget med videre. For Safri Duo er nemlig aldrig blevet opløst: De spiller stadig op mod 15-20 koncerter om året, og her kan publikum både opleve duoens klassiske musik og musikken fra 'Episode II'.

- Vi kan jo ikke undvære at spille. Vi er musikere, og vi elsker at være ude at spille. Derfor har det også været vigtigt for os at blive ved med at udvikle vores liveshow. For dengang, hvor det hele stod om ørerne på os, havde vi ikke nok tid og overskud til faktisk at udvikle liveshowet, fortæller Uffe Savery.

De to venner fastslår, at der ikke lige nu er planer om at udgive ny musik som Safri Duo. Men deres musik bliver stadig lyttet til verden over den dag i dag.

- Det lever stadig – overraskende nok. Vi har jo over en million månedlige lyttere på Spotify, siger Morten Friis begejstret, mens Uffe Savery samler op:

- Vi eksisterer stadig.

P3 Guld 2021 løber af stablen tirsdag den 9. november og kan ses på DR1 og DRTV lørdag den 13. november.