Fik en pladekontrakt, inden de var fyldt 18: 'Vi skulle lære at opføre os ordentligt'

- Vi har lige skullet prøve at være vildt fulde på scenen, siger den danske duo, Barselona.

Den danske musikduo Barselona har haft et forrygende år. De har hittet med sange som 'Hvornår' og 'Fra Wien til Rom', spillet masser af koncerter, og lørdag aften er duoen nomineret til P3 Talentet ved P3 Guld 2019.

Og ud over en mulig prisregn venter der også ny musik og en stor turné rundt om i Danmark for Barselona.

Vi besøgte drengene i Grotten - deres eget musikstudie i en kælder på Frederiksberg - til en snak om musik, akavede øjeblikke, og hvordan man tackler pladekontrakter og branchefolk, når man knap nok er fyldt 18.

Hør hittet 'Hvornår' herunder, mens du læser videre.

  • Rasmus ved ikke, om Barselona nogensinde var blevet skabt, hvis han ikke havde overnattet hos Rud den sommer. - Det er fandeme mærkeligt at tænke på. Det ved jeg ikke. Jeg tror, der skulle meget til, før jeg endte nede i Grotten med Rud alene, for det lå virkelig ikke i kortene, siger han.
    1 / 12
  • Barselona fik deres første pladekontrakt, mens de begge stadig var under 18. - Det var en turbulent tid at skulle balancere 1.g og pladekontrakt, men det var også vildt optur. Intet kunne gå hurtigt nok, musikken skulle bare ud i verden, siger Rasmus. I dag er tempoet skruet en anelse ned. - For et halvt år siden var jeg nok typen, der følte, jeg skulle tage til alle de branchefester, jeg blev inviteret til. Det var jo fucking fedt overhovedet at blive inviteret. Men nu har jeg det også fint med at være 19 år og kunne sige nej til at gå i byen hver weekend.
    2 / 12
  • Det seneste år er drengene for alvor blevet voksne. - Vi skal tænke på det som et arbejde, og vi skal være veloplagte og opføre os ordentligt. Det har vi skullet lære. Det sker ikke lige med det samme, forklarer Rasmus. - Vi har lige skullet prøve at være vildt fulde på scenen eller være virkelig uvenner, inden man går på, siger Rud. - Det kommer os kun til gode, tror jeg, at vi har prøvet hinanden af, tilføjer Rasmus.
    3 / 12
  • I kælderen i den bygning, hvor Rud og hans familie bor, ligger et lille musikstudie. Drengene kalder det Grotten. Det er her, deres musik bliver til. - Da jeg var 12, fandt jeg det her rum, der stod tomt. Så skrev jeg til andelsforeningen og spurgte, om jeg måtte få det, siger Rud.
    4 / 12
  • Grotten er ikke mere end nogle få kvadratmeter stor, og der er faretruende lavt til loftet. Væggene i det lille rum er dekoreret fra top til tå med plakater, billeder, lyskæder og alverdens dimser. Nogle af tingene har hængt på væggene i mange år, men der kommer hele tiden nye ting til. Nogle af Barselonas sange er inspireret af tingene i Grotten. Den gamle Tuborg-plakat gav inspirationen til 'Hvornår', som Barselona har lavet med Thøger Dixgaard.
    5 / 12
  • Der lugter af røg i Grotten, og et lillebitte vindue er den eneste kilde til frisk luft. - Jeg ryger ikke, men nogle gange føler jeg, at jeg har røget 20 smøger, når jeg har været hernede lidt for længe, siger Rasmus. - Men man skal have lov til at ryge hernede. Det er steneren at skulle ud for at ryge hver gang, for så ryger man ud af den kreative bølge, man rider på.
    6 / 12
  • - På et tidspunkt holdt vi nogle fester hernede, men det gør vi ikke længere. Vi har prøvet at hælde en øl ned i en computer og miste en masse ting. Det er for nederen. Den slags gør man kun én gang, siger Rud.
    7 / 12
  • Rud og Rasmus har brugt mange timer i Grotten de seneste par måneder, og i 2019 kommer gruppen med en bunke nye sange. Denne gang har de forsøgt at gå en ny vej med deres lyd. De er gået fra at lave, hvad de kaldte 'drengepop', til at lave 'manderock'. - De to første ep'er blev meget poppede, men nu har vi arbejdet på noget, som måske er lidt mere eksperimenterende og rocket. Stadig med udgangspunkt i poppen, men med en masse afstikkere ud i nogle andre ting, som vi forsøger at vende og dreje, fortæller Rud.
    8 / 12
  • Selvom den nye lyd er mere rocket, er Barselona ikke bange for at skubbe de fans, der i starten faldt for de poppede toner, fra sig. Tværtimod tror de, at de måske kan nå endnu bredere ud med deres sange. - Mine forældre kan meget bedre lide den nye musik, vi har lavet, så måske kan vi ramme nogle lidt ældre lyttere. Vores publikum indtil nu har været meget ungt, fortæller Rud.
    9 / 12
  • Drengene forlader Grottens mørke for en stund og går ud i gården for at trække lidt luft. - I sommer spillede vi en del fodbold herude. Det blev så vanvittigt varmt nede i Grotten, så vi var nødt til at gå ud og få en pause. Nogle dage var det nærmest umuligt at lave musik, fordi der blev ulideligt varmt, fortæller Rasmus.
    10 / 12
  • Barselona er stadig unge. Både som band, men også som mennesker. Derfor har drengene skullet lære at navigere i musikbranchen. - Nogle gange står der fem voksne og meget erfarne mennesker foran én, hvor man stadig skal turde stole på sin egen mening og huske på, at det er os, der bestemmer. Det har været lidt angstprovokerende at skulle sætte sådan nogle typer på plads. Det er ikke et pladeselskab, der skal diktere, hvordan man skal lyde, forklarer Rud.
    11 / 12
  • Mens bolden triller hen ad græsset, falder snakken på fremtiden. Hvad drømmer de om? - Mit største mål er at skrive en 'evergreen', siger Rasmus. Rud er enig: - For mig ville det være stort at skrive en sang, som man også synger om 50 år, siger han, inden Rasmus afbryder: - Og at lysten efter at forny os og skrive nye sange bliver hos os for altid.
    12 / 12