Danske festivaler er udfordret af mængden af stoffer, der florerer på pladserne.
Og især Tinderbox i Odense ser ud til at have problemer med stofferne.
Under sidste års festival registrerede Fyns Politi 44 sager, der omhandlede ulovlige stoffer. Sammenligner man med Northside Festival, som har nogenlunde samme størrelse og også løber over tre dage, ligger tallet hos den aarhusianske festival betydeligt lavere.
Her blev der nemlig 'kun' registreret syv sager; dog skal man have in mente, at festivalen havde omkring 10.000 færre gæster end Tinderbox' 45.000 gæster.
Under dette års Northside var der kun fem sager om ulovlige stoffer i og omkring festivalpladsen, oplyser Østjyllands Politi.
John Fogde, der er kommunikationsansvarlig for Northside Festival, kan umiddelbart ikke forklare, hvorfor antallet af sager er større på festivalen i Odense. Men han fortæller, at både Tinderbox og Northside arbejder tæt sammen med politiet om at bekæmpe stoffer.
- Vi visiterer gæsterne og tjekker deres tasker, når de kommer ind på pladsen. Og vi har et tæt samarbejde med politiet i både Odense og Aarhus, som vi har intensiveret samarbejdet med gennem årene, siger han uden dog at oplyse, hvordan samarbejdet er blevet styrket.
Fyns Politi: Jo mere vi kigger, jo mere finder vi
Antallet af sager om stoffer på årets Tinderbox er ikke opgjort endnu. Men Per Franch, der leder forebyggelsesindsatsen i Fyns Politi, siger, at politiet vil kontrollere gæsterne under festivalen, hvis der er mistænkelig adfærd, og at hammeren falder, hvis nogen bliver taget med stoffer.
Desuden vurderer han, at det højere tal på Tinderbox også kan skyldes en øget opmærksomhed på stofindtag på Tinderbox.
- Jo mere, vi kigger efter stoffer, jo mere finder vi også. Hvis man foretager en øget indsats ét sted, så kan det virke, som om problemet er eksploderet. Men det kan jo også skyldes, at vi har haft en øget indsats på området, siger han.
Gæst: Flere tager det, end man tror
Spørger man Tinderbox' publikum ude på festivalpladsen, er de godt klar over, at festivalen, og især området omkring den elektroniske scene Magicbox, har ry for at have stoffer i omløb.
Rasmus Kjær Buhl på 26, som er på Tinderbox for første gang, mener at have set en hel del festivalgæster, som var påvirkede af stoffer.
- Jeg er ikke blevet tilbudt noget selv, men jeg har set mange, som, jeg er overbevist om, var på stoffer. Jeg har indtryk af, at der er rigtig meget ecstasy herude, siger han.
De tre venner, 21-årige Frederik Kvistgaard og Line Stubgaard Bakmann Larsen og Sia Jæger Linde på 18, har lagt mærke til en enkelt stofpåvirket festivalgæst.
- Jeg har hørt en del fra folk om, at mange har taget stoffer og haft det med ind de tidligere år, hvor det i år virker som om, de har skærpet indsatsen på området. I går var der en, som med 99,9 procent sikkerhed var væk på andet end alkohol. Men det er den eneste, vi har set, fortæller Frederik.
Hverken han, Line eller Sia er selv blevet tilbudt at købe stoffer på festivalen.
26-årige Cathrine Trangbæk Sander har også oplevet stoffer på Tinderbox, men mener dog, at der er sket en udvikling siden hendes første år på festivalen.
- Jeg har været her de sidste tre år, og det første var meget præget af stoffer, især på Magicbox. Men det virker som om, de er blevet mere strikse med at tjekke folk, og folk bliver smidt ud, hvis de bliver taget, fortæller hun.
Stof-tjek kommer ikke til Tinderbox
På landets største festival, Roskilde Festival, hvor problemerne med stoffer er størst, har man i flere år kørt med oplysningskampagner om farerne ved at tage stoffer. Og på festivaler i udlandet, blandt andet Boomtown Fair i Storbritannien, har man lavet stande, hvor gæsterne kan få tjekket, hvor rene deres stoffer er.
Men sådanne stande kommer ikke til Tinderbox, siger kommunikationsansvarlig John Fogde:
- Stoffer er ulovlige på Tinderbox, ligesom det er ulovligt uden for festivalen. Vores politik er, at vi har nultolerance over for stoffer, så det har vi ingen interesse i.