Signe på 20 har lagt alkohol på hylden: 'Folk har svært ved at forstå det'

Der bliver langet en masse øl over disken i Bøgeskoven i denne uge, men ikke alle oplever Smukfest gennem en rus.

(Foto: © Betina Garcia, DR)

Der bliver drukket tæt i Skanderborgs bøgeskov i disse dage.

Årets Smukfest er nemlig i fuld gang, og det betyder fadøl og drinks i massevis til at supplere alle koncerterne og festivalens øvrige aktiviteter.

Men det er ikke alle, der oplever festivalen gennem en rus.

Signe Lynggaard Gregersen på 20 år er en af dem, som helst holder sig langt væk fra de vilde fester og branderter på især campingområdet.

Ifølge hende er der nemlig ikke noget tiltalende ved ekstremt fulde folk, der smadrer telte, kaster op og spiller ølbowling.

Og for et par år siden besluttede hun sig for at lægge alkoholen helt på hylden.

Efter et udlandsophold, hvor kulturen omkring alkohol var noget anderledes, end den er i Danmark, kom hun til at tænke over, hvorfor hun og hendes jævnaldrende på gymnasiet egentlig drak så meget.

- Efter en gymnasiefest fortalte en af mine veninder, at jeg havde danset helt vildt oppe foran dj'en og gjort andre ting til fester, jeg ikke kunne huske. Jeg tænkte: 'Har jeg virkelig gjort det?', fortæller hun.

Signe Lynggaard Gregersen læste i Argentina i et år efter folkeskolen, hvor hun lagde mærke til, at man her drak alkohol på grund af smagen. Ikke nødvendigvis for at blive fuld hurtigst muligt. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Det skræmte hende, at hun ved flere lejligheder kun kunne huske aftenens begivenheder i glimt - og ikke vidste, hvordan hun var kommet hjem.

Og det skulle være slut.

Men selvom det måske for mange er svært at forestille sig en festivaluge uden alkohol, er det Signe Lynggaard Gregersens tredje år på Smukfest.

Og det er primært på grund af det fællesskab, der er omkring den pantbod, hun arbejder frivilligt i. Her arbejder flere, hun kender; heriblandt hendes tidligere spejderleder. I år har hun fået en god veninde, sin kæreste, far og søster med også.

- Jeg kan slet ikke forestille mig at være på festivalen uden at have det her sted, hvor man kan være. Her er det fint, at man tager en øl under en vagt – men det er også fint, at jeg drikker vand, siger hun.

'Er du gravid?'

Netop det med at drikke vand i stedet for øl eller andre alkoholiske drikke er noget, hun ofte har skullet forsvare over for andre. Og beslutningen om ikke at drikke alkohol har haft konsekvenser for hendes sociale liv på gymnasiet.

- 'Skal du ikke bare have en enkelt?'. 'Er du gravid?'. Folk har svært ved at forstå det. I starten drak jeg en enkelt øl eller to, når jeg var ude, men så pressede folk på for at få mig til at drikke mere. Så jeg endte faktisk med at køre til fester for at kunne bruge det som undskyldning. Det var bare nemmere.

Signe forsøgte så vidt muligt stadig at være med til forfester, fester og byture, men klassekammeraterne havde svært ved at forstå, hvorfor hun ikke ville drikke med dem. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Signe Lynggaard Gregersen går heller ikke ret meget i byen længere. Det ender nemlig ofte med, at hun skal holde styr på folks ting og agere mor for sine fulde venner - hvilket ikke er, hvad hun drømmer om at bruge sine aftener på.

Og efter beslutningen om at lægge alkohol på hylden oplevede hun at blive lukket ude af fællesskabet i klassen og af nogle af sine venner.

- Jeg blev opmærksom på, at det mest var alkoholen, der holdt os sammen i klassen. Efterhånden blev jeg ikke længere spurgt, om jeg ville med til forfester. Og til gymnasiefesterne var der ikke noget at lave, hvis man ikke drak, siger hun og indrømmer, at den sidste tid på gymnasiet var lidt hård, hvorfor hun er glad for netop at være blevet student.

Og første år på Smukfest for to år siden bød da også på en ubehagelig oplevelse, som involverede en god ven.

Her overhørte Signe Lynggaard Gregersen nemlig vennen tale grimt om hende bag hendes ryg, fordi hun ikke ville deltage i den drukfest, der foregik i campen.

En del af charmen

Selvom den 20-årige festivalgæst ikke har udelukkende gode erfaringer med at være ædru i sammenhænge, hvor der indgår alkohol, er hun alligevel svært glad for den årlige Smukfest.

Hun oplever det nemlig som et frirum, hvor hun kan slappe af og lave præcis, hvad hun har lyst til, sammen med sine nærmeste.

Op til Smukfest havde Signe glædet sig til at feste ædru til blandt andre Phlake, Lukas Graham og Saveus. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Og det er i sig selv ikke noget problem for hende, at folk er fulde. Tværtimod synes hun, det er en del af festivalånden, at folk er glade, åbne og snakkesalige.

- Man kan godt blive lidt træt af det, når folk smider en ølsjat i nakken på en, men det er en del af charmen ved at være på festival. Folk hygger sig og er fulde. Men jeg holder mig væk fra nogle af campingområderne, fortæller hun.

- Hvis man ikke kan lave andet sammen end at drikke, så er man jo ikke rigtige venner.