(Foto: © Zuhal Kocan, DR)

Se 15.000 mennesker fejre, at livemusikken for alvor er tilbage: 'Det er meget mere Roskilde Festival-agtigt, end vi troede'

Solen skinnede, bassen dunkede og alle stod tæt, da ny endagsfestival fejrede, at livemusikken igen er restriktionsfri.

15.000 mennesker.

Hvordan mon det bliver at være så mange mennesker samlet igen? Det er jo vanvittigt!

Det er det eneste, jeg kan tænke på, da jeg cykler gennem København og bevæger mig længere og længere ud på Refshaleøen.

Der er nemlig plads til 15.000 mennesker på endagsfestivalen Tilbage til live, og arrangørerne melder næsten udsolgt. Så jeg kan lige så godt forberede mig på en dag omringet af mennesker – uden nogen former for restriktioner.

Arrangørerne bag Tilbage til live har sat sig for én gang for alle at fejre, at vi endelig er tilbage med koncerter og alt det, som vi kan erindre fra en tid, der efterhånden ligger halvandet år tilbage. Jeg kan knap nok genkalde, hvornår jeg sidst var til en koncert, hvor man måtte stå op, stå tæt og skråle med.

Det er dog, som om minderne rammer mig i lige dét øjeblik, mine fødder rammer savsmuldet, og festivalens store indgang med de genkendelige stålhegn kommer til syne: Vi er tilbage til live. Og nu skal jeg stå tæt og skråle sammen med tusindvis af andre mennesker.

Det kunne ikke være en mere oplagt dag. Solen skinner fra en skyfri himmel, bassen dunker, så det kan mærkes i kroppen, og overalt er der store smil at spotte på de fremmødte gæsters læber, der slanger sig ind mellem hinanden.

Og da først musikken begynder at brage ud mod festivalpladsen, armene ryger i vejret, og lyden af tusindvis, der skråler med på den samme sang, rammer igen, kan jeg mærke, hvad det er, jeg har savnet i halvandet år: Den ubeskrivelige, fantastiske og frie følelse af at være helt ægte sammen og tætte om livemusikken uden at blive holdt tilbage på nogen måde.

Men hvordan er det egentlig for alvor at være samlet igen på en festivalplads efter så lang tid, hvor vi har fået at vide, at vi skal holde afstand?

Kom med på festival på Refshaleøen i København, hvor Kesi, Tessa, Suspekt og en række andre danske kunstnere sammen med et begejstret publikum fejrede, at coronarestriktionerne er long gone. At vi er tilbage til live – og til livet.

  • Publikum ankommer i lange baner til festivalpladsen på Refshaleøen lørdag eftermiddag. "Vi er til festival, juhuuuu!" kan jeg pludselig høre to kvinder skråle med armene i vejret, da de sætter deres fødder på pladsen. Bassen buldrer som en velkomstserenade til de hungrende festivalgæster. Og køerne til barerne bliver længere og længere. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    1 / 12
  • "Er der nogen, der har fået corona i dag? Nej! For corona er afblæst," råber dagens konferencier, skuespilleren Emma Sehested Høeg, inden hun introducerer Kesi. Publikum er ellevilde, og hvis der var et tag, ville det lette, da Kesi løber ud på scenen og sætter gang i festen med den første linje til sangen 'God Dag': "Sikken dejlig dag, det er i dag," synger han, og publikum kvitterer med et rungende: "Juhuuuu", mens de står tæt, løfter armene i vejret og danser. Jeg bliver næsten helt rørt – for ja, det er en dejlig dag! (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    2 / 12
  • Pladsen foran scenen er et menneskehav. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har stået midt inde i sådan et. Jeg har følt mig lidt for sikker på stolerækker med coronavenlige fripladser, der har afskærmet én fra alle fremmede. Jeg beslutter mig for, at én gang jo skal være den første igen, og slanger mig gennem menneskemængden, der danser og skråler med på hits som 'Mamacita' og 'Følelsen'. Lige dér, hvor jeg befinder mig, føles det både velkendt og stadig lidt forbudt. En kvinde lægger armen om mig og læner sit ansigt mod mit øre: "Det er totalt fedt!" råber hun. Ja, det er. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    3 / 12
  • Selvom det stadig er eftermiddag, og festivalen stadig har mange timer og kunstnere til gode, er publikum valfartet til Kesis koncert. Og med god grund. Sangeren har domineret sommerens playlister, og på sådan en solrig septemberdag er det svært ikke at lade sig rive med af Kesis dansable hits. Jeg tror, at vi er flere, der er klar på, at den her dag skal gøre op for to somres missede festivalsæsoner. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    4 / 12
  • "Der var så fed energi. Man kunne mærke alle," siger Rosa W. Larsen bag sine orange solbriller. Hun har været til Kesis koncert med veninderne Sofie Lund, Marthina R. Pedersen, Clara Yatman og Frederikke Petersen, og de er begejstrede for at være til koncert igen. "Det er mærkeligt, at vi ikke har gjort det her i to år," siger Frederikke Petersen, der alligevel synes, at det føles naturligt at stå tæt. Ligesom resten af publikum ligner de nogen, der er klar til en hel festivaldag herude. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    5 / 12
  • Overalt på festivalpladsen rejser støvet sig, når folk går forbi, kander og krus tømmes, og solen bager. Der er en sitren og en summen, og køerne til madboderne er lange og uden ét eneste "hold afstand"-skilt. Da jeg følger efter duften af friture på min jagt efter madboderne, vender jeg mig et kort sekund og får et chok over at se, hvor stort et menneskehav, der er herude. Det ligner faktisk en festival, som vi kender dem. Og i takt med at solen går længere og længere ned, rykker publikum tættere og tættere sammen. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    6 / 12
  • Hen på aftenen indtager Tessa scenen som den hiphop-dronning, hun selv har udråbt sig til at være. "Jeg troede, at den her sommer var aflyst!" råber hun. Publikum råber demonstrativt: "Nej!" tilbage. Og heldigvis for Tessa. Det her er den første sommer, hvor hun for alvor kan komme rundt i landet og spille for sine mange fans efter sit store gennembrud. Én af dem er Mathias Ramskov. "Du kan ikke andet end at elske hende. Hun er danmarkseje 2021," siger han. Det her er Tessas tid. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    7 / 12
  • Alle danser og skråler med på Vestegnens helt eget "anthem", som om de selv kommer fra "blæstegnen", som Tessa synger på sangen 'Blæstegnen' med Orgi-E. Hænderne ryger i vejret, og rundt omkring kravler folk op på hinandens skuldre. Overalt ser jeg unge og ældre rappe med på Tessas tekster, mens solen går ned over Refshaleøen. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    8 / 12
  • Tidligere på sommeren udgav Tessa sangen 'Nasty Sommer' med Clara og produceren Kewan. "Vi fucker med Clara her!" beordrer Tessa, inden hun hiver sangeren – der åbnede festivalen tidligere på dagen – ud på scenen. Det er første gang, at de to optræder med deres sang sammen, og publikum får gang i hofterne. Da de er færdige med at synge sammen, omfavner de hinanden i et langt kram. Dét må være indbegrebet af Tilbage til live-stemningen, tænker jeg. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    9 / 12
  • Efter koncerten vælter publikum ud af massen. De vælter ind i hinanden. Og vælter rundt. Alt er, som det plejer, tænker jeg, mens solnedgangen kæmper mod det røde scenelys om at bade festivalpladsen i farver. Jeg støder ind i Andreas Thomsen og Kristian Fangel, der er kommet fra Aarhus. "Vi sad til en matematiktime og skulle finde på noget at lave i weekenden. Vi gad ikke i byen. Vi så festivalen – og kørte afsted i morges i en Ford," fortæller Kristian Fangel. "Det er så rart at være her. Jeg har virkelig savnet at være sammen med mennesker," lyder det fra Andreas Thomsen, inden jeg får en high five af dem begge. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    10 / 12
  • I et telt på pladsen sidder vennerne Christina Rasmussen, Freja Thomsen og Nickolaj Thers. De har været her siden klokken 14, da festivalen åbnede indgangen. "Det var ret vildt at træde ind. Det er ligesom at være tilbage på festival, bare i en mindre skala," siger Nickolaj Thers. "Det er meget mere Roskilde Festival-agtigt, end vi troede," tilslutter Christina Rasmussen. De synes, at det er fedt, at festivalerne er gået sammen om at lave Tilbage til live. "Udover at der er for mange mennesker på for lidt plads, er det superfedt!" siger Freja Thomsen. Nu venter de bare på, at festivalens sidste navn går på: Suspekt. Og at dømme ud fra de mange Suspekt-t-shirts, jeg har set i dag, er de ikke de eneste. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    11 / 12
  • På vej gennem festivalpladsen bliver jeg bevidst om, hvor livsbekræftende det er at gå forbi folk, der går arm i arm, har fyldte krus i hånden, danser til musik og ikke bekymrer sig om andet end at have det sjovt. Det her er følelsen af at være tilbage til live – og tilbage til livet. Vi lusker os op i en nabobygning og får udsigt over pladsen. Sådan her ser det ud, når tusindvis af mennesker fejrer livemusikken – sammen. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    12 / 12